GÜNDEM - 24 Haziran 2019 Pazartesi 18:15

Bakan Soylu: 'Düzensiz ve kaçak göçmenlere 12 saat kiralanan daireler var'

A
A
A
Bakan Soylu: 'Düzensiz ve kaçak göçmenlere 12 saat kiralanan daireler var'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "50 güne yakın İstanbul'da gayret gösterdik. Bu 50 gün içerisinde İstanbul'u hücre hücre, öbek öbek gördük. Gayri insanilikler var. Bizim bunlara acilen son vermemiz lazım. Düzensiz ve kaçak göçmenlere 12 saat kiralanan daireler var. 12 saat 18 kişi yatıyor, 12 saat bir başka 18 kişi yatıyor. Kim bunu gerçekleştiriyorsa, bunun canına okuyan devlet, devlettir. Köle nizamını oluşturanlara müsaade etmemek bizim temel felsefemiz olmalıdır" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile Göç ve Manevi Destek Merkezi açılışına katıldı. Ege Denizi'nde 2014'ten bu yana kadar bin 878 insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Soylu, Suriye meselesinde milyonlarca insanın yerinden edildiğini, milyonlarca insanın da hayatını kaybettiğini belirtti.
Dünyanın bu duruma sessiz kaldığını dile getiren Bakan Soylu, "Kim ne kadar eleştirirse eleştirsin, biz Allah'ın murat ettiğini yapıyoruz. Bu büyük medeniyetin kendi kodlarından ayrılmaması için bu büyük medeniyetin kendi çizgisinden sapmaması için üzerimize düşen sorumluluğunu yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.

"12 saat kiralanan daireler var" 

Bakan Soylu, politikalarının bugünden sonra ülkede yaşayan göçmenlerin bu topraklara biraz daha uyumunu tesis etmek olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Onların kendi kurallarımıza, ilkelerimize, nizamımıza uymalarını sağlayabilecek bir anlayışı ortaya koyabilmektir. Bu konuda göç kurulu olarak çok ciddi çalışmaları ortaya koyduğumuzu çok ciddi kararlar aldığımızı ve takip ettiğimizi de bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ancak biraz daha hızlanmamız lazım. 50 güne yakın İstanbul'da gayret gösterdik. Bu 50 gün içerisinde İstanbul'u hücre hücre, öbek öbek gördük. Gayri insanilikler var. Bizim bunlara acilen son vermemiz lazım. Düzensiz ve kaçak göçmenlere 12 saat kiralanan daireler var. 12 saat 18 kişi yatıyor, 12 saat bir başka 18 kişi yatıyor. Kim bunu gerçekleştiriyorsa, bunun canına okuyan devlet, devlettir. Köle nizamını oluşturanlara müsaade etmemek bizim temel felsefemiz olmalıdır."

"Bizim görevimiz onları, kendi ilkelerimize ve kurallarımıza uyan bir şekilde yaşamalarını burada temin etmektir" 

Göç meselesiyle ilgili 6 ay müsaade istediklerini belirten Bakan Soylu, "Kim, Türkiye'yi kaçak ve düzensiz göçmen merkezi haline getirmek istiyorsa mücadelemiz onunla sonuna kadardır. Topraklarımıza misafirimiz olarak gelenlere de elbette ensar muhacir anlayışı içerisinde davranmak sorumluluğumuzdur. Nizama, kurala ve ilkeye herkesin uyması şartıyla. Çünkü fitne alevi bu konuda da yanmaktadır. Onun için bu ateşin içerisine masum insanları atmamak için tedbirlerimizi sıkı bir şekilde bu saatten sonra almalıyız. İnşallah 6 ay içerisinde bütün Türkiye'de bu nizamı sağlayan ve bu nizamı oluşturan bir anlayışı hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bugün 3 milyon 613 bin Suriyeli geçici koruma kapsamında Türkiye'de yaşıyor. Bizim görevimiz onları, kendi ilkelerimize ve kurallarımıza uyan bir şekilde yaşamalarını burada temin etmektir. Biz bugün ırkçılığın kurbanı olmuş ve siyasetini ırkçılığa kurban etmişlerle aynı çizgide yürüyemeyiz. Yürümemiz de mümkün değildir. Onlara benzeyemeyiz, onlara benzememiz nehy edilmiştir" dedi. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, başkanlığın kurulduğu günden beri insanların manevi hayatına rehberlik etme sorumluluğuyla hareket ettiğini belirtti. Hızlı şehirleşmenin ve teknolojide yaşanan gelişmelerin bireyselleşmeyi ve birtakım güçlükleri beraberinde getirdiğine işaret eden Erbaş, bu çağın insanının şikayet ettiği konulardan birinin de yalnızlık olduğunu aktardı. Erbaş, "Paylaşma, yardımlaşma gibi insani erdemler eskiye oranla zayıflamış, pek çok insan artık hayatın güçlüklerini bir başına göğüslemek durumunda kalmıştır. Böylesi zamanda manevi danışmanlık, manevi rehberlik ve manevi destek gibi hizmetler daha da ön plana çıkmıştır" diye konuştu. 

Batı dünyasında bu hizmetlerin yaklaşık yarım asrı aşkın bir maziye sahip olduğunu, Diyanet İşleri Başkanlığınca ilgili kanunda 2010'da yapılan değişiklikle Türkiye'de de ciddi bir mesafe katedildiğini vurgulayan Erbaş, "Bu kapsamda öğrenci yurtlarında ve eğitim kurumlarında gençlere, aile bireylerine, sosyal hizmet kurumlarında çocuk, kadın ve yaşlılara yönelik faaliyetler yapılıyor. Ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik müdürlüklerinde hükümlü, tutuklu ve yükümlülere, evde ve sağlık tesislerinde tedavi gören hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarına, engelli, bağımlı, afetzede ve yakınlarına hizmet sunulmakta" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Bakan Soylu ve Erbaş kurdele keserek merkezin açılışını yaptı. Erbaş tarafından Soylu'ya tablo hediye edildi. Daha sonra sınıfları ziyaret eden Bakan Soylu ile Erbaş eğitim gören öğrencilerle bir süre sohbet etti.  

Hülya Keklik- Emre Yüzügüldü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ticaret Bakanı Bolat: “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi. Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi. “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Trabzon Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İHA’ya ödül Her yıl geleneksek olarak Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İhlas Haber Ajansı (İHA) ödüle layık görüldü. Haber görüntü dalında İhlas Haber Ajansı muhabirlerinden Bekir Koca "Mezarlık Kavgası” haberi ile ödüle layık görüldü. 2023 Yılı Başarılı Gazetecileri Yarışması Ödüllerini belirlemek amacıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından, 39 çalışma arasından ödül almaya hak kazanan eserler belirlendi. Buna göre, Ziyad Nemli büyük ödülüne İhsan Öksüz, jüri özel ödülüne Trabzon şehrine Basın Müzesi katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e, sanat ödülüne Trabzonlu tiyatro ve sinema oyuncusu Alper Kul, spor ödülüne Trabzon Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi Futbol Takımı, yılın girişimci iş insanları ödülleri Erol Tuna (Tunalar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı) Celil Hekimoğlu (Hekimoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Hamdi Abanoz (Abanoz Medya), Ali Haydar Baş (ATA Petrol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı) ve Ahmet Muhçi (Alaska Endüstriyel Mutfak) layık görüldü. Hizmet ödülleri Üyeler arasında gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet vermiş olan isimlerden seçilen Hizmet Ödülleri Varol Uzlu, Tekin Atay, Fatih Doğan, Hüseyin Atmiş, Ömer Altuntaş, Sadık Aydın, Tanju Akıncıoğlu ve Zeki Sancak’a verilirken, yarışmada ödül almaya hak kazanan eserler, haber ödülü dalında Selçuk Başar (DHA) "Ölen arkadaşı için 188 hayat kurtardı”; Haber görüntü ödülü Bekir Koca (İHA) "Mezarlık Kavgası”; Spor haberi ödülü Hasan Taşcan (Anadolu Ajansı) "Yürüyemezsin denilse de ayağa kalktı, masa tenisinde final hedefi koydu”; haber fotoğrafı ödülü Hakan Burak Altunöz (Anadolu Ajansı) "Uçurumun kenarında”; spor fotoğrafı ödülü Nurgül Günaydın (Taka Gazetesi) “Onuachu atıyor, Trabzonspor kazanıyor”; Köşe yazısı ödülü Yahya Ataman (Taka Gazetesi) “Eylül ayı üzerine”; Röportaj ödülü Ali Osman Yürük (Kuzey Ekspres Gazetesi) “Gamsız hayat herkese başka sunar garip oyunlarını”; Röportaj ödülü Hatice Üneş Aksoy (Günebakış Gazetesi) “Yıkımın gölgesinde ilk kurban bayramı hüznü”; Mizanpaj ödülü Elif Yasemin Aydoğan (Karadeniz Gazetesi) “7.7 ile böyle öldük, böyle ağlıyoruz”; Mizanpaj ödülü Enes Aydın (Karadeniz’de Sonnokta Gazetesi) “Bir yanda mucize, bir yanda gözyaşı”; röportaj dalında ve Mizanpaj dalında iki eser ödüle layık görüldü.
Ankara Beypazarı Maden Suyu firmasından mevzuat açıklaması Beypazarı Maden Suyu firması, ürün değerlerinin Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygun olduğunu belirterek, durumun Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre’de mevzuatın farklılığından kaynaklandığını açıkladı. İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Beypazarı Maden Suyu firmasının bazı ürünlerinden alınan numune sonrası "ürünlerde bor miktarının yüksek olduğu" gerekçesiyle teslim edilen ürünler hakkında satış durdurma kararının alınmasını istemişti. Geçtiğimiz günlerde firma tarafından yapılan açıklamada ise sosyal medyada ürün hakkında atılan iddialar yalanlanmıştı. Firma, tartışmalara konu olan iddialar hakkında talep edilen İsviçre kaynaklı analiz sonucunun taraflarına ulaştığını açıkladı. Firma tarafından analiz kaynaklarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Maden suyumuzun değerleri Avrupa Birliği mineralli su kriterlerine ve Türkiye Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik limitlerine uygundur. Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre’de yaşanan bu durum Avrupa Birliği ve İsviçre mevzuatının farklılığından kaynaklanmaktadır. Doğal maden suyumuz, Sağlık Bakanlığı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü denetiminde olup üretim sıklığı ile orantılı olarak düzenli bir şekilde denetlenip, analiz edilmektedir. Yer altında doğal olarak oluşan maden suyumuz tam 68 yıldır aynı kaynaktan, el değmeden şişelenmekte ve bütün ülkelere aynı içerikte ürün gönderilmektedir" ifadelerine yer verildi.