POLİTİKA - 14 Haziran 2021 Pazartesi 12:39

Bakan Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Çetin başkanlığındaki heyeti kabul etti

A
A
A
Bakan Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Çetin başkanlığındaki heyeti kabul etti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Teşkilatı'nın 182. kuruluş yıl dönümünü dolayısıyla Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin başkanlığındaki heyeti makamında kabul etti.

Jandarma Teşkilatı'nın 182. kuruluş yıl dönümü sebebiyle İçişleri Bakanı Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Çetin başkanlığındaki heyeti makamında ağırladı. Jandarma Teşkilatı'nın 182. yıl dönümünü kutlayan Bakan Soylu, “Jandarma Genel Komutanlığımız bugün 182. yaşına bastı. Ancak bilinmesini isterim ki Jandarma Teşkilatı yaşlanmamış, bilakis gençleşmiştir. Hem kurumsal kapasitesi yükselmiştir, hem teknik ve beşeri kapasitesini artmıştır.

Mesela jandarmanın avuç içi ve parmak izi teşhis sistemi olan OPTES ile emniyet teşkilatımızın APFİS sistemini entegre ettikten sonra sadece jandarmamızda 20 bin 296 faili meçhul olay aydınlatılmıştır. Aynı şekilde balistik veri tabanlarının da entegre edilmesiyle yine sadece jandarmada 328 faili meçhul olay bu sayede aydınlatıldı.

Yine jandarmamızda yaptığımız modernizasyon çalışmalarıyla mermi kovanının balistik inceleme süresi 1 aydan 1 saate, patlayıcı madde analizi 2 günden 4 saate, DNA analizi 4 günden 8 saate, parmak izi incelemesi 10 günden 5 dakikaya düştü” ifadelerini kullandı.

“35 taktik ve operatif İHA sistemiyle 65 hava aracı jandarma bünyesinde görev yapıyor”

Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunan araçlar ve günden güne artan profesyonelleşme hakkında bilgiler veren Bakan Soylu, şöyle devam etti:

“Bunun yanısıra adli bilişim alanındaki kriminal incelemelerin hızlanması için 12, siber suçlarla mücadele için 20 il jandarma komutanlığımızda yeni birimler kurduk. Diğer yandan jandarma entegre muhabere ve bilgi sistemi JEMUS’un 68 ilde kurulumu tamamlandı. Bu bizim izin muazzam bir iletişim kaynağıdır. 5 ilde çalışmalar devam ediyor. Çok ciddi bir hava gücümüz var, yerli üretim İHA ve ATAK helikopterlerimizle envanterimiz sürekli zenginleşiyor. Bu dönemde ATAK filoları ile hava gücümüzü kuvvetlendirdik. Yaklaşık 35 taktik ve operatif İHA sistemiyle 65 hava aracı jandarma bünyesinde görev yapıyor.

Trafik kaza simülatörlerimiz var. Özellikle hava araçları simülatörlerimiz var. Ciddi bir eğitim simülasyonu atağımız var. Yine jandarmamızın denetimindeki yol kontrol noktalarımızı yüz tanıması yapabilen akıllı kontrol noktalarına dönüştürüyoruz. Helikopter ve dronelarımız ile hava denetimleri gerçekleştiriyoruz. Aile içi kadına yönelik şiddetle mücadelede 81 il jandarma komutanlığımızda birimler kurduk ve eğitime ağırlık verdik. Önemle takip ettiğimiz bir diğer konu, profesyonelleşme konusuydu. Bu da çok iyi bir noktaya geldi. 2020’yi yüzde 82 ile tamamladık. Bu yılı inşallah yüzde 84 ile bitireceğiz. İnşallah yüzde 100’e en kısa zamanda jandarmamızda ulaşacağız.

Bahsettiğimiz bu oran 15 Temmuz 2016’da yüzde 58’di. Bunu bir plan dahilinde yükseltmeye devam ediyoruz. Jandarmamız bünyesinde 17 adet jandarma arama kurtarma timi ve 13 adet sualtı arama kurtarma timimiz var. Hatta 9 tane genel maksat helikopterimizi de bir afet zamanında ambulans helikoptere döndürüyoruz” dedi.

Bakan Soylu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Çetin başkanlığındaki heyeti kabul etti

“Türkiye’de geçen yıl yakaladığımız kök kenevirin piyasa değeri yaklaşık 22,9 milyar TL civarındadır”

Bakan Soylu, “Türk Jandarma Teşkilatı gerçekten çok büyük bir kurumdur, çok geniş kapsamlı bir kurumdur. Burada anlatmadığım daha pek çok alanda, uyuşturucu ile mücadeleden göç yönetimine kadar çok farklı disiplinlerde büyük bir yapılanması ve ciddi bir saha başarısı söz konusu olan bir kurumdur.

Jandarma Genel Komutanlığımızın görev alanında mal varlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranı 2018’de yüzde 68’di, 2020 sonu itibarıyla bu oran yüzde 80’e çıkmıştır. Bu gurur duyulacak bir iştir. Kişilere karşı işlenen suçlarda ise aydınlatma oranı yüzde 99’dur. Bu kolay bir başarı değildir. Uyuşturucuyla mücadelede, özellikle şu an Doğu ve Güneydoğu’da kök kenevir ekimine karşı büyük bir mücadele veriyoruz.

Sentetik uyuşturucuyu baskıladıkça bu alana yönelmek istiyorlar. Türkiye’de geçen yıl yakaladığımız kök kenevirin piyasa değeri yaklaşık 22,9 milyar TL civarındadır. Bir takım çevrelerin rahatsız olmasının temel sebeplerinden birisi de budur. Böylece PKK’nın en büyük şah damarlarından biri olan uyuşturucu işinin şah damarından birini kestik” dedi.

Soylu, “Terörle mücadele. Hep söylediğimiz bir şey var, inşallah bu nesil terörü bitiren nesil olacaktır. Dağda o mücadeleyi veren evlatlarımızın, o şehitlerimizin kahramanlıklarını, inanılmaz hikayelerini buradaki arkadaşlarım da aziz milletimiz de gayet iyi bilmektedir. İnşallah bu nesil, son PKK’lıyı etkisiz hale getiren ve tarihe geçen nesil olacaktır. Dünyada hemen her faaliyet virüs salgınından etkilendi. Virüsten etkilenmeyen tek faaliyet, Türkiye’nin terörle mücadelesidir.

Jandarmamız bu mücadelenin en ön saflarında yer alan ve sahadan en etkili sonuçları alan kurumlarımızdan biridir. Her birine bir şehidimizin ismini verdiğimiz operasyonlarımızla inşallah bu mücadele çok kısa bir sürede hitama erecektir. Cenab-ı Hak tüm evlatlarımızdan razı olsun. Şehitlerimize gani gani rahmet eylesin. Allah bizi onlara mahcup etmesin.

Gazilerimize acil şifalar nasip etsin. Bizleri hem onlara, hem bu bayrağa, hem bu üniformaya layık eylesin. Ben hepinize başarılar diliyorum. Tüm jandarma personelimizi, kıymetli ailelerini saygıyla selamlıyor, jandarmamızın 182. kuruluş yıl dönümünü tekrar tebrik ediyor, sizlere de şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“Jandarma Teşkilatımız devletimizin ve milletimizin emrinde”

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, “Mazisi çok eski olan, tarihi şan ve şeref dolu kahraman Jandarma Teşkilatımızın 182. yıl dönümü dolayısıyla heyetimizi kabul etmenizden dolayı şükranlarımızı iletiyorum. Jandarma Teşkilatımız devletimizin ve milletimizin emrinde. Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak üzere kardeş kurumlarımız Polis Teşkilatımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız olmak üzere bütün kurum ve birimlerle işbirliği içerisinde görevini yapma kararlılığındadır.

Jandarma Teşkilatı'nın görevini yerine getirirken binlerce şehit ve gazi vererek görevini dün olduğu gibi bugün ve yarın da aynı inanç ve heyecanla yerine getireceğini, bundan sonra da verilecek her türlü görevi yapmaya azim ve kararlı olacağını arz ediyorum. Karaman şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla anıyorum” diye konuştu.

Yunus Emre Kartal - Erdinç Türkcan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Aliağa’da CHP Grup Sözcüsünden şok eden gaf Aliağa Belediyesi CHP’li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ismine “Cemil Bayık” dedi. Doğangül, binlerce kişinin istihdam edildiği Gemi Söküm sektörüne “uyuşturucu trafiğinin durağı” iddiasında bulundu. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde Aliağa’da MHP’li Serkan Acar’ın üçüncü kez Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Belediye Meclisinin 2. oturumu yapıldı. Hararetli geçen Belediye Meclis toplantısına CHP Meclis Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül’ün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan bölücü terör örgütünün elebaşlarından “Cemil Bayık” olarak söz etmesi damgasını vurdu. Cemil Tugay’dan “Cemil Bayık” olarak bahsetti, herkes şok oldu CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, belediyenin faaliyet raporunun görüşüldüğü oturumun sonunda dilek ve temennileri olduğunu belirterek söz istedi. Doğangül sözlerine, “Dün veya evvelsi gün Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Bayık’ın” diyerek söze bölücü terör örgütünün eli kanlı elebaşlarından birinin adıyla başladı. CHP’li meclis üyesinin bölücü örgütün eli kanlı isimlerinden birinden bahsetmesi bir anda salonda şaşkınlığa sebep oldu. O sırada büyük bir gafa imza atan CHP’li meclis üyesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının adının Cemil Tugay olduğunu hatırlatan isim ise MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar oldu. MHP Grup sözcüsü Avukat Hilal Sadıkoğlu Akar “Tugay, soy ismi” dedi. Bunun üzerine büyük bir şaşkınlık yaşayan CHP’li üye, sözlerini düzeltti ancak sözlerinin devamında bir gafa daha imza atarak hem belediye meclis üyelerinin hem de salondaki vatandaşların tepkisini çekti. CHP Grup Sözcüsü Doğangül’den Gemi Söküm sektörüne uyuşturucu iddiası Aliağa Belediye Meclisi toplantısında birbiri ardına gaflarına devam eden CHP Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, bu kez binlerce işçinin çalıştığı gemi söküm sektörüne uyuşturucu iddiasında bulundu. Aliağa’da binlerce ailenin istihdam edilerek geçimini sağladığı gemi sökümden “uyuşturucu trafiğinin duraklarından” olarak söz eden Doğangül’ün iddiaları tepki çekti. Meclis toplantısını izleyen bir vatandaş, CHP’li meclis üyesine yüksek sesle, "Öyle bir iddia size yakışmıyor. Uyuşturucu trafiği yok" diyerek sert tepki gösterdi.
İstanbul Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA test uçuşlarına hız kesmeden devam ediyor. Hafta boyunca süren testlerde iki prototipi de test uçuşları gerçekleştiren Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) test uçuşlarını ara vermeden sürdürüyor. Hafta boyunca gerçekleştirilen testlerde iki prototipi de uçuş icra eden milli SİHA’nın toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı. İki Bayraktar TB3 havada Cumhuriyet’in 100. yılını taçlandırmak amacıyla 27 Ekim 2023 tarihinde ilk uçuş testini başarıyla tamamlayarak gökyüzü ile buluşan Bayraktar TB3 SİHA’nın iki prototipi de test uçuşlarını Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde sürdürüyor. Bayraktar TB3 PT-1 ve PT-2, geçtiğimiz hafta boyunca orta irtifada icra edilen sistem ve dayanım performanslarının ölçüldüğü testlerin tamamını başarıyla tamamladı. Toplam uçuş 272 saate ulaştı Bayraktar TB3 SİHA bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplam 272 saat 47 dakika havada kaldı. TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, 20 Aralık 2023’te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde yere inmeden 32 saat havada kalmış ve gökyüzünde 5 bin 700 km yol kat etmişti. Milli SİHA, milli kamera Bayraktar TB3 SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde ilk kez Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 ile uçtu. İcra edilen test kapsamında dünyadaki muadillerine göre en yüksek performansa sahip olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi entegrasyonu başarıyla gerçekleştirildi. TCG ANADOLU’dan ilk uçuş 2024’te Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin yüzde 83’ünü ihracattan elde etti. Öte yandan Baykar 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2023’te de sektörün ihracat şampiyonu olduğu açıklanan Baykar, geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Öte yandan Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülke ile olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.