GÜNDEM - 23 Eylül 2020 Çarşamba 22:50

Bakan Soylu TGRT’de müjdeli haberi verdi, 17’nci aile evladına kavuştu

A
A
A
Bakan Soylu TGRT’de müjdeli haberi verdi, 17’nci aile evladına kavuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber Gündem Özel programında yaptığı açıklamada, HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde evlat nöbeti eylemine devam eden ailelerden birinin daha çocuğuna kavuşacağını açıkladı. Oğlunun güvenlik güçlerine teslim olduğu haberini alan baba Fahrettin Akkuş, büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi.

“17. aileyle Irak’ın kuzeyinden getirdiğimiz, Erkan Akkuş buluşacak”

Diyarbakır anneleriyle ilgili konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Başlarken güzel başlayalım 386. gün olması lazım Diyarbakır annelerinin. Türkiye’de ve Dünyada teröre karşı uluslararası sisteme karşı, bölgenin istikrarsızlaştırılmasına karşı ana yüreği, kendi evlatlarına sahip çıkıyorlar, bir taraftan başka bir evladın terör örgütüne katılmaması için aslında çıplak gerçeği o cesur yürekleriyle ortaya koyuyorlar. Bu gün 17. aileyle Irak’ın kuzeyinden getirdiğimiz, Erkan Akkuş buluşacak. İnşallah yarın buluşacak. Buraya gelmeden önce sayın cumhurbaşkanımızı aradım. Böyle bir Diyarbakır annelerinde bir kavuşma var diye aradım. Daha sonra Fahrettin beyi babasını aradım. 48. Aile oldu. Geçen sene eylül ayından itibaren orada çadırda duruyor ve annesiyle konuştum. Tabi bu terör örgütüne karşı büyük bir galibiyet. Büyük bir psikolojik galibiyet, büyük bir fiili galibiyet. Terörü desteleyen bütün unsurlara siyasi partisinden belediyesine kadar, uluslararası arenasından aslında finans ağlarına kadar ve sözde aydınlarından sözde yazarlara kadar bu o annelerin zaferi. İnşallah hepsiyle ilgili böyle sonuçlar alabilmek nasip olur. Çünkü 13-14 yaşındaki kız çocuklarının dağa gitmesini içimize sindirebilmek, düşünebilmek, insan olarak bunu hayal edebilmek, orada karşı karşıya kaldığı durumu kabullenebilmek, hem ülke coğrafyamızın, hem medeniyetimizin hem insanlığımız, hem komşuluğumuzun, hem Müslümanlığımızın hem kaderimizin bize kabul ettirmediği bir şey. Ama Allaha şükür çok mesafe alındı. O mesafede çok ciddi bir çaba sarf edildi” dedi.

“İkna olayı bir metodumuz bizim, son 3 yılda 700’ü aştı”

İkna metodunun önemini anlatan Bakan Soylu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle 15 Temmuz sonrası ortaya koyduğu yeni konsept, güvenlik konsepti bu bambaşka bir şey. Bu akşam 17.50 itibariyle giriş yaptı 6 kişi toplam. Böylece de ikna olayını bir metodumuz bizim son 3 yılda 700’ü aştı. O da başarılı bir metot. Terör örgütünü içerisine karıştıran PKK’yı psikolojik olarak çökerten ve hareket kabiliyetini daraltan, iletişim kabiliyetini daraltan, güveni azaltan çok önemli adım. O da bu yıl yaklaşık 162 kişi terör örgütünden bu yıl itibariyle 3 yılda 700’ü aştı. Sadece ikna metoduyla, ailesiyle temasa giriyoruz. Muhakkak aileleriyle bir temas kuruyorlar çünkü. Orada ailesiyle temasa girdikten sonra onun bu tarafa nasıl getirileceği konusunda bir çabayı gerçekleştiriyoruz. Ardından da onu getiriyoruz. Bu şu terör örgütünün dağa gitmelerini azaltıyor. Bakın şurada bir rakam var 2013-2014-2015 yılında neredeyse 11 bin 900 kişi çıkmış. Bugün 41 kişi, bunun 3’de yurtdışından, Yunanistan, Fransa, Almanya. Bu şu demektir kaç kişi gelmiş 156 kişi gelmiş. Terör örgütünün içerisine daha fazla duhul ediyoruz, daha fazla giriyoruz ve daha fazla ikna ediyoruz. Terör örgütünün buradaki gençleri ikna etme kabiliyeti onun kendi eğitim verdiği devşirmeye çalıştıklarını alıp Türkiye’ye getirme kabiliyetimizden daha az, bizim daha fazla. Bu Türkiye Cumhuriyeti devletinin uyguladığı politikanın ne kadar doğru olduğunu ne kadar isabetli olduğunu ve ne kadar evirildiğini gösteren belki de en temel fotoğraflardan bir tanesidir” diye konuştu.

“Bizim bu sene tahminimiz 300 civarındaydı, ama biz bu yıl 200’ü tamamlarız”

Bakan Soylu, şöyle devam etti: “2020 bitmedi bu yıl 200 tamamlarız, 273 ile 200 arasındaki fark salgından dolayı fark oldu. Yaklaşık 3 ay boyunca neredeyse tamamen durdu, oradan da gelişler ciddi bir şekilde durdu” diyerek konuşmasını sürdüren Bakan Soylu, “Bizim bu sene tahminimiz 300 civarındaydı, ama biz bu yıl 200’ü tamamlarız. Temasta olduğumuz Aile sayısı 8 bin üzerinde. Öbür tarafta olup temasta olduğumuz aile sayısı. Biz bununla ilgili çok bilimsel bir yöntem kurduk jandarma ve emniyet. Hakikaten dersler veriyoruz. Jandarmanın iknasını geçen gün Iğdır’da tekrar devreye soktuk. Orada bir kod adlı terörist vardı onu bizimkiler etkisiz hale getirdiler. İki kız kaçtı. Kaçınca biz etrafını kuşattık, tam iki gün boyunca onları ikna etmeye çalıştık. Teslim olun çocukları anlatıldı, bayramları anlatıldı, köy anlatıldı, aile anlatıldı. En nihayetinde teslim oldu. Türkiye bütün dünyaya örnek aslında bir metot geliştirdi. Bununla ilgili de burada söyleyeyim TGRT katsı var, onlar da iknayla ilgili belgesel yaptılar. TRT belgesel yaptı. İnşallah önümüzdeki günlerde İhlas Haber Ajansı bir belgesel yaptı. Arkadaşlarını, çocukluğunu, ailesini, özelliklerini her şeyini, Türkiye’de çok kapsamlı olarak yapılan ve muhteşem bir çalışma, sadece PKK değil sol terör örgütlerinde de getirdiklerimiz oldu.”

“Hasta yatağımdan kalkıp geldim”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber'de yayınlanan Gündem Özel programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, burada yaptığı açıklamada, HDP önünde evlat nöbetine devam eden 17’nci ailenin evladına kavuşacağı müjdesini verdi. Bakan Soylu’nun açıklamalarıyla umutları mutluluğa dönüşen ailelerden Fahrettin Akkuş, oğlu Erkan’ın teslim olduğu haberi ile büyük bir sevinç yaşadığını söyledi. 20 Eylül 2019’da evlat nöbeti eylemine katılan baba Akkuş, “Çok mutluyuz. 5 senedir hep ağladım, hep üzüldüm. 1 senedir mücadele ettim mücadelemiz boşuna gitmedi. Ağlamadan kendimi tutamıyorum. İnşallah hepsi gelir" dedi.

Bakan Soylu TGRT’de müjdeli haberi verdi, 17’nci aile evladına kavuştu

Anne Meryem Akkuş ise kendini yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettiğini söyledi. Anne Akkuş, “Bir tane oğlum vardı onun yeri bugün doldu. Bugün dünyaya geldi. Haberi duyunca inanamadım. Hasta yatağımdan kalkıp geldim. Ben burada her zaman ağlıyordum, benim ciğerim yanıyordu ve inşallah en kısa sürede evladıma kavuşurum. Allah devletimizden razı olsun. Benim gibi annelerin inşallah Rabbim gözyaşlarını dindirsin” diye konuştu.

Mutlu haberi alan Akkuş ailesi, şimdi evlatlarına kavuşacağı anı beklemeye başladı.

Sedat Irmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Doç. Dr. Uğur, “Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde beslenmeliyiz” Hormonların çok önemli olduğunu dile getiren Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz” dedi. Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kader Uğur, 24 Nisan Hormon Günü çerçevesinde hormonların önemi hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Kader Uğur, “Hormonlar insan vücudunda büyüme, gelişme, üreme ve metebolik olayları sağlayan salgılardır. Hormonların olmaması durumunda yaşam devam edemez. Hormonların hem yüksekliği hem de düşüklüğü vücudumuzda hastalıklara sebep olabilir. Hormon sağlığı için özellikle sebze ve meyve ağırlıklı olacak şekilde sağlıklı beslenmeliyiz. Haftada en az 2 saat kadar düzenli yürüyüş, her gün düzenli olarak 7 saat uyumak, endokrin bozucular olan plastik kaplar yerine cam şişelerden su içilmesi ve paslanmaz çelik kapların kullanılması lazım. Ayrıca evin tozlardan arındırılarak düzenli bir şekilde temizlenip havalandırılması önem arz etmektedir. Bazı önemli hormon eksikliklerini engellemek için, özellikle kalsiyum içeriği yüksek süt, yoğurt, peynir ve yeşillik gibi gıdaların günlük hayatımızda tüketilmesi gerekiyor. İyot açısından zengin olan balık, süt, yumurta gibi gıdaların düzenli olarak tüketilme hormon sağlığı açısından önemlidir" diye konuştu.