EĞİTİM - 01 Ocak 2021 Cuma 14:51

Bakanlık 2020 yılında da bilgi ve iletişim teknolojilerine kolay erişimde farkındalık oluşturdu

A
A
A
Bakanlık 2020 yılında da bilgi ve iletişim teknolojilerine kolay erişimde farkındalık oluşturdu

Sağlık, eğitim ve bankacılık alanları başta olmak üzere kamu kullanımına sunulan pek çok hizmete internet üzerinden kolayca ulaşılabilirken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelliler ve yaşlıların da bu hizmetlerden güvenli ve kolay şekilde faydalanabilmesi için bilgi ve iletişim teknolojilerinin erişilebilir olması konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Bakanlığın bilgi ve iletişim teknolojilerinin erişilebilirliği konusunda yürüttüğü çalışmalardan biri, Türk işaret diline (TİD) giriş niteliğindeki eğitici videolar oldu. Hazırlanan eğitici videolar Engelliler Haftası boyunca Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde uzaktan eğitim programı içinde EBAtv’de yayınlandı. Öğrenciler ve öğretmenlere yönelik hazırlanan eğitici videolarda erişilebilirliğe yönelik farkındalık sağlanması ve işitme engellilerin erişilebilirlik açısından en önemli ihtiyacı olan işaret dili ile iletişim sağlamaya dikkat çekilmesi amaçlandı. EBAtv yanında eba.gov.tr’de de yayınlanan videolar, EBAtv’de verilmeye başlanan işaret dili dersi için başlangıç çalışması oldu. Tüm ders videolarının işaret dili ile sunulması için de Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından çeviri desteği verildi.

SALGIN DÖNEMİNDE BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNE ERİŞİMİN ÖNEMİ ARTTI

Salgın döneminde bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimin önemi de arttı. Bu dönemde internet ve diğer iletişim araçları ile kamu spotları, ilanlar ve alınan tedbirlere ilişkin yapılan bilgilendirmelerin erişilebilir formatta olmasıyla ilgili olarak tüm bakanlıklara yazı gönderilerek hatırlatma yapıldı. Ayrıca web sayfası aracılığıyla yapılan bilgilendirmelerin web içeriği erişilebilirlik standardına uygunluk sağlaması da istendi.

ELEKTRONİK ALIŞVERİŞ SAYFALARINA ERİŞİLEBİLİRLİK YAZISI GÖNDERİLDİ

Bakanlık, elektronik alışveriş sayfalarının uygulamalarının ve erişilebilir olmayan sitelerin erişilebilir hale getirilmesi amacıyla bir yazı gönderdi. Bu yazı Ticaret Bakanlığı aracılığıyla tüm firmalara dağıtılmasının ardından bazı firmalar konuyla ilgili erişilebilirlik düzenlemelerini hayata geçirdi.

COVİD-19 İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİCİ VİDEOLAR İŞARET DİLİ İLE HAZIRLANDI

Bakanlık, yine salgın sürecinde Covid-19 ile ilgili bilgilendirici, sesli betimlemenin ve işaret dili ile anlatımın ve yazılı materyalin de olduğu videolar hazırladı ve web sayfasında yayınladı. Bunlardan biri de salgın başlarında “Covid-19 Riskine Karşı 14 Kural” bilgilendirme videosu oldu.

WEB ERİŞİLEBİLİRLİK EĞİTİMİ VERİLDİ

Bakanlık tarafından web içerik yönetim sistemi görevlileri, birim sorumlusu ve şube müdürlerine yönelik kamu kurumlarının web sayfalarının erişilebilir olarak tasarlanması ve farkındalık oluşturmak için “Web Erişilebilirlik Eğitimi” çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Ayrıca Covid-19 İle ilgili online etkinlikler kapsamında “Pandemi Sürecinde Engelsiz Dijitalleşme” başlıklı çalıştayın önümüzdeki günlerde düzenlenmesi planlanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.