EKONOMİ - 12 Aralık 2019 Perşembe 12:24

Barış Oran: “Müşterimize en iyiyi ulaştırmaya her zamankinden daha fazla odaklandık”

A
A
A
Barış Oran: “Müşterimize en iyiyi ulaştırmaya her zamankinden daha fazla odaklandık”

Teknosa Yönetim Kurulu Başkanı ve Carrefoursa Yönetim Kurulu Üyesi Barış Oran, Dünya Mağazacılar Günü dolayısıyla perakende sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Oran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye ekonomisinin 2019 yılı ikinci yarısı itibarıyla toparlanmaya başladı. Bu durumun perakende sektörü adına üçüncü çeyrekte açıklanan tüketici güven endeksi ve sektörel ciro endeksi ile gözlemleyebiliyoruz” dedi.

Dünya Mağazacılar Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Barış Oran özellikle Efsane ve Tekno Cuma gibi kampanlarından sonuçlarının çok olumlu olduğunu ifade ederek,”Sektör, üçüncü çeyrekte yüzde 5’lik bir reel büyümeye ulaştı. Bu büyümeyi destekleyecek en önemli veri ise, metrekare başına düşen cirolardaki artış. Endeks, geçen seneye göre yüzde 15,9 artış gösterirken bu artışta bizim de faaliyet alanlarımızı olan gıda perakendesi yüzde 13,7 ve teknoloji de yüzde 35,5’lik bir artış sergiledi. Dolayısıyla tüm bu veriler ışığında 2020 yılında ekonomimiz adına çok daha olumlu bir seyir görmeyi bekliyoruz. Topluluğumuza baktığımızda ise, Carrefoursa’da dönüşüm programımızın sonuçlarını alıyoruz. Operasyonel sonuçlarımız iyileşti. Teknosa’da da benzer bir dönüşüm programını yıl ortasında başlattık ve yine olumlu çıktıları almaya başladık. Bu da, bizim geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor” dedi.

  “Perakendede sürdürülebilir büyümemizi devam ettireceğiz”

  Oran, sektörde Carrefoursa ve Teknosa ile faaliyet göstererek tüketici hareketlerini yakından gözlemleyip nabzını tutma imkânı bulduklarının altını çizerek şunları dile getirdi:

  “Sabancı Holding olarak hem perakende sektöründeki deneyimlerimizle hem de Carrefoursa ve Teknosa mağazalarındaki her bir çalışma arkadaşımızın özverili çabaları ile sürdürülebilir büyümemize devam edeceğimize inanıyoruz. Bu vesile ile perakende sektörünün emekçilerinin 12 Aralık Mağazacılar Günü’nü kutluyoruz.”

  “2019’da 30 milyon tl yatırım yaptık, üç çeyrekte yüzde 13 büyüdük”

  2019 yılında Teknosa’nın çoklu kanalda deneyime, müşteri ilişkileri yönetimine ve veri analitiğine odaklandığının altını çizen Oran aynı zamanda şunları dile getirdi:

  “68 şehirde 200 mağaza ile Türkiye’nin en yaygın ve müşteriye fiziksel en yakın teknoloji market zinciriyiz. Tüketicinin ihtiyaçlarını iyi dinleyen, iyi analiz eden ve bu ihtiyaçlara uygun hızlı refleks veren bir yapıya sahibiz. İş yapış şekillerimizi, süreçlerimizi, risk ve fırsatları sürekli gözden geçiriyor ve hep ‘daha iyisini nasıl yaparız’ ona çalışıyoruz. En iyi müşteri deneyimini sunmak ve operasyonel mükemmellik için bu yıl dijitalleşme ve dönüşüme hız verdik. Bu kapsamda 30 milyon TL’nin üzerinde yatırıma imza attık. Mağazalarımız ve teknosa.com’da yılda 200 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Şu anda Teknosa olarak 16 milyon tekil müşteri verisine sahibiz. Yıl boyunca müşterilerimizin tüm kanallarda deneyimini iyileştirmeye, doğru ürün karmasını doğru lokasyonlarda sunmaya, tüketici trafiğini geliştirmeye, mağazaların verimliliğini artırmaya, stok ve gider optimizasyonuna odaklandık. Bu çerçevede, Ocak - Eylül satışlarına göre yüzde 4,3 büyüyen teknoloji ürünleri pazarının oldukça üzerinde, ortalama sepet tutarı ve müşteriye dönüştürme oranının da etkisiyle benzer mağazalarda yüzde 13 seviyesinde büyüme gösterdik. 2019, hem küresel ekonomideki sorunlar hem de Türkiye’nin kendi özelinde ve yakın coğrafyasında yaşadığı sıkıntılar nedeniyle tüm sektörler için zor bir yıl oldu. Son 2-3 aydır bir hareketlenme var. Faizler ve kur istikrarı gibi ekonomik göstergelerin iyileşme gösterdiği bir süreçte son çeyreğe iyi başladık. 2020 yılının hem Türkiye ekonomisi hem de Teknosa için çok daha iyi olacağına inanıyorum.”

  “2020’de büyüyen bir Carrefoursa olacak”

  Oran, son olarak da gıda perakendesinde ilişkin olarak ise şu açıklamalarda bulundu: “Carrefoursa olarak ‘Yeni Nesil Market’ vizyonumuzla 2019 yılına 120 milyon TL yatırım hedefiyle başlamıştık. Bu hedefle müşteri odaklı bir yaklaşım sergilediğimiz bir yılı daha geride bırakıyoruz. Toplam 52 ilde 630 marketiyle günde 500 bin kişiye ürün ve hizmet ulaştıran bir marka olarak bir yandan hiper, süper, gurme ve mini formatlarımızda market yenilemeleri gerçekleştirip İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Mersin gibi Türkiye’nin önde gelen şehirlerinde yepyeni marketler hizmete açtık. Marketlerimizi bir yaşam alanı olarak görüyoruz, bu vizyonla ilkini 2017 yılında açtığımızı Lezzet Arası restoranlarımıza yatırıma devam ediyoruz. Bugün için Adana, Bursa, İstanbul, İzmir ve Mersin’de toplam 12 adet Lezzet Arası restoranına sahibiz. Müşteri deneyimlerimiz doğrultusunda odaklandığımız bir diğer konu e-ticaret faaliyetleri oldu. Altyapı yatırımlarımızı tamamladıktan sonra online alışveriş platformumuz Carrefoursa.com ile trafiğimizi yüzde 100’ün üzerinde, satışlarımızı da yüzde 101 artırıp aylık 35 binin üzerinde sipariş alır hale geldik. Böylelikle geçen sene toplam net satışlarda bir önceki yıla göre \%101’in üzerinde büyüme sağladık. Aylık ortalama 4 milyon ziyaretçimizin yüzde 80’i mobil cihazlardan geldiği için mobil uygulamamızı da yenileyerek daha kolay bir erişim imkânı sağladık. Gelecek sene büyüyen bir Carrefoursa hedefiyle 100 yeni market yatırımına imza atacağız, 4 yeni Lezzet Arası restoranı açacağız. Dijitalleşen dünyada yükselen trend e - ticarete odaklanacağız, farklı platformlardaki erişilebilirliğimizi artıracağız”.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile birlikte cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlendi. Yönetmelik, 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 6’ncı maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 292/A maddesine dayanılarak hazırlandı. Yönetmeliğe göre cemevi, il müdürlüğüne Alevilerin ve Bektaşilerin cem erkanı yürüttükleri meydan adlı bölüm başta olmak üzere; kurban kesim yeri, aşevi, morg, gasilhane, görevli odası, taziye salonu ve diğer bölümlerden oluşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından tespiti yapılan cemevlerinin aydınlatma giderlerinin ödenmesi için yazılı talepte bulunacak. Cemevinin aydınlatma amaçlı enerji tüketimi ile diğer amaçlara yönelik enerji tüketiminin sayaç tefriki yapılmak suretiyle ayrılması zorunlu olacak. Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolü cemevinin unsurları dikkate alınarak il müdürlüğünün teknik personeli tarafından yapılacak. Yönetmelikte aranan koşulların sağlandığı tespit edilen cemevlerinin aydınlatma giderinin fatura ibrazına bağlı olarak ödeneceği il müdürlüğünce cemevine bildirilecek. Aydınlatma gideri ödenen cemevleri İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından her yıl yerinde kontrol edilecek. Cemevi dışında kaldığı tespit edilen ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanmayacak ve hükümlere uyulmaması halinde ödenmesi gereken faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, kesme-bağlama bedeli gibi her türlü bedel abone tarafından ödenecek. Bu bedellerden Başkanlık sorumlu olmayacak. Yapılan kontroller neticesinde fazla ödenen tutarın tespit edilmesi halinde fazla ödenen tutar, il müdürlüğünce yapılan ödeme tarihinden geri ödeme tarihine kadar geçen süre için 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan faiz uygulanarak geri alınacak.
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda açık bulunan Vergi Başmüfettişliklerine Furkan Fırat, Erhan Yaşaran, Hatice Senger Erdoğan, Levent Emre, Bayram Gülçiçek, Barış Gürsoy, Volkan Nurdağ ve Halime Eda Tandoğan atandı. Bakanlıkta açık bulunan Vergi Müfettişliklerine ise Sevil Toprak, Osman Neşet Tandoğan, Erol Cihan Dersinlioğlu ve yapılan yeterlilik sınavda başarı gösteren Vergi Müfettiş Yardımcıları Murat Dönmez, Güler Çelik, Harun Yartaş ve İbrahim Ayyıldız atandı. Atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37’nci maddesi gereğince gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliklere ise 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Caner Atasever, Mahmut Kaynar ve Songül Afşar atandı. Tarım ve Orman Bakanlığında ayrıca 5’inci Bölge Müdürü Şahin Çılgın görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığında ise açık olan Başmüfettişliklere 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Ercan Sarı, Atilla Özkan, Mustafa Yavuz Ülküm, Birol Baha Bağ, Burak Büyükkuzukıran, Fatih Tuna Tunasoylu, Enes Keten ve Emre İlhan atandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise görevden alındı. Karar ile birlikte 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında açık bulunan İş Müfettişliğine Yasin Zengin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe Müfettiş Eşref İmamoğlu atandı. Karara göre 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aydoğan ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Trabzon Bölge Müdürü Enver Uzun ise görevden alındı.
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.