POLİTİKA - 17 Kasım 2015 Salı 15:59

Baykal, TBMM Başkanı Yılmaz'dan görevi devraldı

A
A
A
Baykal, TBMM Başkanı Yılmaz'dan görevi devraldı

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, görevi TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan devraldı.

Deniz Baykal ve geçici Başkanlık Divanı üyeleri, saat 15.00'te toplanacak Genel Kurul öncesi TBMM Atatürk Anıtına çelenk koydu. 25. Dönem'de olduğu gibi 77 yaşındaki TBMM'nin en yaşlı üyesi sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplanan Genel Kurul'da 550 milletvekili yemin ediyor.
Genel Kurul öncesi TBMM Başkanlığı makam odasında 7 Haziran sonrası giydiği frakı giyen Baykal, gazetecilere şöyle konuştu: "Papyon krizini aştık. Hazırız, birazdan 1 Kasım seçimleri sonucunda seçilen parlamentonun resmen çalışmaya başlaması için düğmeye basacağız. Ben ve bütün milletvekilleri yemin edeceğiz. Ben bir konuşma yapacağım. Yemin töreninden sonra artık yeni bir dönem başlayacak."
Güç bir dönemde bu parlamentonun görev yapacağını anlatan Baykal, "Ama parlamentomuz dünyanın en eski, en köklü, en önemli parlamentolarından birisi. Bu dönemde de çok başarılı görev yapacağını umut ediyorum" ifadesini kullandı. Bu iyimser bekleyişle göreve başladıklarını anlatan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Milletimize, dünyaya, bölgemize hayırlı olsun. Yeni sorunlar, sıkıntılar değil huzur, barış, refah, adalet, özgürlük, kalkınma getirsin, bu doğrultuda görevini yapsın. Türkiye'yi daha ileri götürsün. Bu duygular içerisindeyiz, umarım bunlar gerçekleşir."

"ACI BİR DENEYİM"
7 Haziran ve 1 Kasım arasında geçen süreci değerlendiren Baykal, söylenecek çok şey olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu artık arkada kaldı. Elbette konuşulması lazım, çıkarılması gereken çok ders var. Talihsizliktir, milletin seçtiği bir parlamentonun daha işe başlamadan, organlarını seçemeden, hükümeti kurma konusunda iyi niyetli bir inisiyatif almadan, alamadan yeni bir seçime Türkiye'nin sürüklenmiş olması acı bir deneyimdir. Umarım bu deneyden herkes kendisine düşen dersi almış olmalıdır ve bir daha böyle durumla karşılaşmayız. Yani millet iradesini ortaya koydu mu onun gereği iyi niyetle yapılmalıdır, engellenmemelidir."

"ŞİMDİ YENİ DÖNEM"
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye bir mesajınız olur mu?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Benim geçmiş dönemle ilgili kişisel bir değerlendirme yapmam yakışık almaz. Bunun yeri de değil zamanı da değil gereği de yok. Benim üzüntüm, Meclis'in seçimden sonra işler, görevini yapar, hükümeti kurar bir noktaya getirilememiş olması. Bundan eminim her demokrasiye inanan insan üzüntü duymuştur. Ama ne yapalım böyle şeyler yaşanır, şimdi yeni dönem."

DENİZ BAYKAL ADAY OLACAK MI?
"CHP'nin Meclis Başkanı Adayı yine siz mi olacaksınız?" sorusu üzerine Baykal, "Benim böyle bir anlayışım yok, böyle bir karardan haberdar değilim. Süreç şimdi yeni başlayacak. Bir arkadaşımızı görevlendiririz herhalde" dedi.

İLK YEMİNİ BAŞBAKAN MI YAPACAK?
Baykal, "İlk yemini Başbakan Ahmet Davutoğlu mu yapacak?" sorusuna şöyle karşılık verdi:
"Bu konuda Anayasa, İç Tüzük çok net bir düzenleme yaptı, mazereti olan milletvekilleri mazeretlerini Başkan'a bildirir ve o çerçevede gereken yapılır. Meclis yemin töreni benim ilk yapmamla başlayacaktır. Daha sonra engelli milletvekili arkadaşlarımızı alacağız. Bu Meclis teamülüdür."

"MECLİS'E SAYGI GÖSTERMEK HEPİMİZİN ÖNCELİKLİ GÖREVİ OLMALI"
Baykal, "Size talep gelirse bu şekilde mi uygulayacaksınız?" sorusuna şöyle cevap verdi:
"Daha önce yemin etme arzusunu ifade ederse onu da değerlendiririz. Öyle bir arzu henüz yansımadı, yansırsa bir anlarız, dinleriz. Hangi acele iş. Burada da Meclis kuruluyor, Meclis faaliyete geçiyor. Meclis'e saygı göstermek hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. İşler öyle başlar. Doğru yola çıkalım, önce Meclis. Meclisimizi harekete geçirmek üzereyiz, bunu yapalım."
Baykal, açıklamalarının ardından katip üyelerle beraber TBMM Genel Kurul Salonuna gitti.  

SİNAN USLU - DERYA YETİM - MUSTAFA VERGİVEREN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.