DÜNYA - 16 Aralık 2018 Pazar 22:02

Belçika’daki eylemlerde 90 kişi gözaltına alındı

A
A
A
Belçika’daki eylemlerde 90 kişi gözaltına alındı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Birleşmiş Milletler Göç Paktını protesto eden göstericiler polisle çatıştı. 90 kişi gözaltına alınırken, 29 kişi yaralandı.

Belçika’da aşırı sağcı politikacılar ve aşırı sağcı kuruluşların, Birleşmiş Milletler (BM) Göç Paktı’na karşı düzenlediği yürüyüşte tansiyon arttı. Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği binalarının bulunduğu bölgede toplanan aşırı sağcı ve göç karşıtı binlerce göstericiye polis müdahale etti. Belçika hükümetinin de onayladığı BM Göç Paktı’nı protesto eden göstericiler, göçmenler ve hükümet aleyhine sloganlar attı. Irkçı konuşmaların yapılması ardından galeyana gelen göstericiler ve polis arasında arbede yaşandı. Polis, Avrupa Komisyonu binasının taşlanması üzerine göstericileri dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı spreyi kullandı. Polis, 90 göstericinin gözaltına alındığını ve 29 kişinin yaralandığını açıkladı.

Basın mensuplarının görüntü alması karşısında bazı ırkçı eylemciler basın mensuplarını saldırmaya kalktı. Bir kamera ekibi ve VTM Haber muhabiri Hannelore Simoens, saldırıya uğradı ve görevini yapması engellendi.

Göç ve Mülteci Bakanından destek 

Belçika Başbakanı Charles Michel, BM Göç Paktı’n imzalamasının ardında Göç ve Mülteci Bakanlığından istifa eden N-VA partili Theo Francken, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında, “BM Göç Paktı’na karşı yürüyüş yapan protestocuları canı gönülden tebrik ediyorum. Yabancıları karşı değil yabancı göçmen politikasını tepki gösterilmesi gerekiyor. Protestocu eylemcilere her türlü desteği verdiğimi belirtmek istiyorum. Halkın BM Göç Paktının imzalanmasından dolayı duydukları üzüntü ve endişeyi anlıyorum” ifadelerini kullandı.

Sol gruplar da karşı eyleminde bulundu 

Aşırı sağcıların BM Göç Paktı protesto eylemine Brüksel Bölge Hükümeti Başbakanı Rudi Vervoort tarafından izin verilmemesine karşılık Vlaams Belang Partisi, Danıştay’a itirazda bulunmuştu. Danıştay ise Vlaams Belang Partisi’nin protesto etme hakkı olduğuna karar vermesiyle resmi izin alınırken sol gruplar ise izinsiz gösteri düzenledi. Sol gruba saldırmak polis barikatını geçmeye çalışan bazı sağcı göstericiler polisle çatıştı.

Aşırı sağcılar birleşti 

Gösterilere, Vlaams Belang (Flaman Çıkarları) Partisinden birçok milletvekili, Katolik Flaman Öğrenci Derneği (KVHV), Milliyetçi Öğrenci Derneği (NSV) ve "Vlaanderen’i (Flaman) Yeniden Büyük Yap" grubu katıldı. Protestocular eylem boyunca, “sol sıçanlar, paspasları yuvarla” ve “önce kendi insanlarımız” gibi sloganlar attılar. Vlaams Belang (Flaman Çıkarları) Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Filip Dewinter yaptığı basın açıklamasında, “Flaman halkının Marakeş Sözleşmesine karşı çıktığını burada bir kez daha ay kırdığımızı ispatladık. Umarım hükümet yetkilileri sesimizi duyarlar” diye konuştu.

Göçmenler güvenli yerlere nakledildi 

Mültecileri Destekleme Sivil Platform’undan Mehdi Kassou protestoların ardındn ırkçı saldırıların olacağı endişesiyle toplam 700 göçmenin güvenli bölgelere nakledildiğini açıkladı. Kassou, “Aşırı sağın göçmenlere yönelik saldırı eyleminde bulunacaklarını dair bilgi aldık. Bizde göçmenlere bir saldırı olmaması için ve göçmenlerin can güvenliği için tedbir aldık. Maximilaan Park ve Kuzey İstasyonunda tek bir göçmen kalmadı. Yaklaşık 300 insan, Porte D’Ulysse bekleme merkezinde ağırlandı” diye konuştu.

Halil Uygun
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş İş yeri yıkılan depremzede kadın, yeniden iş yeri açtı Kahramanmaraş’taki depremlerde iş yeri yıkılan 3 çocuk annesi kadın, yeniden iş yeri açarak hayata tutunmaya başladı. Hayrullah Mahallesi’nde ayakkabı satışı yapan 3 çocuk annesi Tuğba Şahin (36), "Depremde iş yerlerimiz zarar gördü. Buna rağmen pes etmedik ve yeniden iş yeri açarak kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz" dedi. 5 yıldır kendi işini yaptığını söyleyen Şahin, "Kahramanmaraş’ta ayakkabı üzerine hizmet vermekteyim. 5 yıldır kendi işimi işletiyorum. Depremden önce iki şubemiz vardı, depremden sonra yıkıldı. Şu an ise tekrardan iş yerimizi açarak devam ediyoruz. Çok zorluklar yaşadık. Kadın girişimci olarak hizmet vermeye devam ediyorum. Çok memnunuz işimizden. Depremden sonra evinden çıkmayan kadınlar varmış duyduğumuz kadarıyla. Bizler burada bir bayan olarak destek veriyoruz. Geldiklerinde burada güler yüz ve yuva sıcaklığı ile karşılanacaklar. Her zaman yerimize bekleriz. Bir bayan olarak çalışmak çok güzel bir duygu. Ekonomik özgürlüğünü kazanmak daha da önemli. Ben de bunun için uğraşıyorum, çabalıyorum. 3 çocuk annesiyim. Bu konuda cesaret çok önemli. Başlamak başarmanın yarısıdır. Bir an önce harekete geçmeliler. Bu iş konusunda benim de yapamayacağımı söyleyen çok insanlar oldu ama ben buna rağmen kendi işime sarıldım ve başardım. İllaki hayatın her alanda zorluklardan geçiyoruz geçeceğiz de ama istemek ve başarmak lazım" dedi.
Samsun 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti Samsun’da Sağlık Bakanlığınca 80 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) uygulaması ile 9 ayda bin hastaya hizmet verildi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan ekip, 80 yaş ve üzeri bireyleri evinde ziyaret ederek, tedavilerini yapıyor. Yaşlılar Haftası çerçevesinde 92 yaşındaki Ali Ruhi Meral’ın evini ziyaret eden ekipler, burada tansiyon ölçme, hastasının ateşinin ölçülmesi, stetoskopla dinleme ve hastanın sağlık anlamında ihtiyaçlarının belirlenmesi ile ilgili çalışma yaptı. İl genelinde evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise randevu alınıp hastanede muayenesi gerçekleştirildikten sonra tekrar evlerine götürülüyor. "Bin hastaya hizmet" YAŞAM’ın kurulmasıyla 9 ayda bin hastaya ulaştıklarını söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Yavuz, "Sağlık Yaş Alma Merkezi, Samsun’da tüm il merkezi ve ilçelerimizde kuruldu. 80 yaş ve hastalarımız için özel bir sağlık hizmetidir. Herhangi bir kriter olmaksızın tüm 80 yaş ve üzeri hastalarımızı bu hizmete dahil ediyoruz. Bu hizmette gördüğünüz gibi evde muayene, evde tetkik alımı, evde pansuman gibi, rehabilitasyon hizmetleri, fizik tedavi, psikolog, diyetisyen hizmetleri gibi bu ekiple birlikte evde sağlık hizmeti verebiliyoruz. Aynı zamandan bu hastalarımızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini de organize ediyoruz. Hastamız MHRS’den randevu almaksızın elimizdeki imkanlar dahilinde diğer branşlar kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi bölümlerden hiç sıra beklemeksizin bir refakatçi arkadaşımızla beraber ilgili polikliniklere gönderiyoruz. Hiçbir zaman yaşlımızı yalnız bırakmıyoruz. Tüm sağlık hizmetlerini kapsayan bir hizmettir. Tüm ile ve ilçe merkezlerimizde yaygınlaştı. Bu hizmete başvurmakta çok kolaydır. Hastanelerimizde bulunan YAŞAM’a başvurabilirler. MHRS’de de bu merkezimiz mevcut, orada da başvurabilirler. 9 aydır verdiğimiz bir sağlık hizmetidir. Bin hasta sayımız oluştu. 80 yaş üstü daha çok vatandaşa ulaşmaya ihtiyacımız var. Polikliniklerimize başvurabilirlerse sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler" dedi.