DÜNYA - 28 Ekim 2020 Çarşamba 19:20

Berde'deki füzeli saldırıda yaralanan siviller korku dolu dakikaları anlattı

A
A
A
Berde'deki füzeli saldırıda yaralanan siviller korku dolu dakikaları anlattı

Ermenistan ordusunun Berde kentinde sivilleri hedef aldığı füzeli saldırıda 21 sivil hayatını kaybederken, 70 sivil de yaralandı. Bölgedeki Yevlah Merkez Hastanesine kaldırılan yaralılar korku dolu dakikaları anlattı.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ krizinde sivillere yönelik gerçekleştirdiği saldırıları devam ediyor. Ermenistan'ın son olarak Azerbaycan'ın Berde kentine gerçekleştirdiği füze saldırında 21 sivil hayatını kaybetti, 70 sivil de yaralandı. Füzeli saldırı, işlek bir caddede iş yerlerinin ve sivillerin yoğun olduğu bir noktaya isabet etti. Onlarca iş yeri yerle bir olurken, çok sayıda araç da kullanılamaz hale geldi. Saldırıda yaralanan 70 sivilin 26'sı Yevlah Merkez Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu belirtilirken, tedavileri devam eden yaralılar yaşadığı dehşet dolu dakikaları anlattı.

"Füzenin havada infilak ettiğini sandım"

Füze saldırısında yaralanan Aysu İsmayılova, "Olay zamanı bahçedeydim. Patlama sesini duydum ama havada infilak ettiğini sandım. Düşme anında sesini duydum ve kaçmaya başladım, sonra da durumum belli. Sağ elimde kırıklar var, sol elimde ise delikler var" diye konuştu.

"Ordumuza güçleri yetmediği bizleri hedef alıyorlar"

Ermenistan’ın sivilleri hedef aldığını belirten ve füzeli saldırıda yaralanan Hasan Cabbarov, "Bizim askerlerimize, ordumuza güçleri yetmediği için sivil halkı hedef alıyorlar. Çocuk, genç, yaşlı bakmadan ateş açıyorlar. Dünya niye susuyor, devletler niye görmüyor ki, biz haklıyız, biz kendi topraklarımızı istiyoruz. Niye susuyorlar, 30 yıldır susuyorlar. Yarın bu olaylar onların da başlarına gelecek" dedi.

"Yere yattım ama şarapnel parçaları kafama isabet etti"

Saldırıya iş yerinde yakalandığını ifade eden Rüstem Aliyev ise, "İş yerindeydim. Dışarı çıkmış sokakta duruyorduk, gelip üzerimize düştü. Yere yattım ama şarapnel parçaları kafama isabet etti. Ordumuza gücü yetmediği için sivil vatandaşları hedef alıyorlar. Çocuk, büyük, bebek fark etmiyor. Allah ordumuza güç versin. Biz ordumuzun arkasındayız, korkmuyoruz. Ermenistan kim ki biz onlardan korkalım, onlar yok olup gidecek" ifadelerini kullandı.

Yevlah Merkez Hastanesinde 26 yaralının tedavisi sürüyor

Sivillerin tedavi edildiğin hastanenin Başhekimi Azer İsmayılov, "Ermenistan vahşeti ilk defa değil. Azerbaycanlı sivilleri hedef alıyor. Öğle saatlerinde saldırı sonrasında çok sayıda vatandaşımız yaralandı, bizim hastaneye de bir kısmı yerleştirildi. Bizim hastanemize 26 hasta getirildi. Bunların 19’u erkek, 7’si kadın. Hastaların birçoğunun durumu ağır ve yoğun bakımda. Siz gördünüz, bazı hastalar hafif yaralanan hastalar. Hastalar genellikle vücutlarından şarapnel yaraları almışlar. Bazı hastalar kafa travması yaşamış" dedi.

Kamil Nadirli - Aykut Zor
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara MİT’ten Irak’ta PKK/KCK’ye ağır darbe Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK/KCK’nin sözde gençlik topluluğu kadın genel sorumlusu Bişeng Brüsk kod adlı Rojda Bilen’i Süleymaniye’de etkisiz hale getirdi. MİT, terör örgütü PKK/KCK’nin sözde gençlik topluluğu kadın genel sorumlusu Rojda Bilen’i Irak Süleymaniye’de düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirdi. Rojda Bilen, örgütün gençlik topluluğu olarak adlandırdığı yapıdaki tüm kadın teröristlerin faaliyetlerinde birinci derecede sorumluydu. MİT’in istihbarat ağı aracılığıyla Bilen’in Irak/Süleymaniye kırsalında bulunan İran sınırındaki Pencevin bölgesinde faaliyet yürüttüğü tespit edildi. Bilen’in yerinin tespiti üzerine operasyon için düğmeye basıldı. Operasyon kararının verilmesinden çok kısa bir süre sonra Rojda Bilen, nokta operasyon ile Irak/Süleymaniye kırsalında etkisiz hale getirildi. Örgüte katılacak gençleri tespit ve teşvik ediyordu Rojda Bilen, PKK/KCK’nin gençlik yapılanması içerisinde çok önemli bir konumdaydı. Bilen’in, terör örgütüne katılım yapacak gençleri tespit ve teşvik ettiği, ideolojik propaganda ile manipüle ettiği ve Türkiye’deki gençlik yapılanması mensuplarına eylem amaçlı talimatlar ilettiği belirlendi. Terörist Rojda Bilen parti teşkilatları aracılığıyla 2011 yılında PKK/KCK’ye katıldı. Bilen, örgüt içerisinde Kandil, Gare, Suriye, Mahmur gibi bölgelerde faaliyet gösterdi. Aslen Şırnak/Cizreli olan Rojda Bilen hakkında Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan arama kaydı bulunuyordu. Rojda Bilen, İçişleri Bakanlığı terör arananlar listesinde mavi kategoride yer alıyordu.
İstanbul Bahar Alerjisinden korunmanın en önemli yolu alerjenlerden kaçınmak Bahar mevsiminde ortaya çıkan alerjiler hakkında bilgi veren İhsan Başpınar “Daha çok ağaç, çiçek polenleri ve çimenlere bağlı burun akıntısı, burunda kaşıntı, tıkanıklık, hapşırma, gözlerde sulanma ve kızarma ile ortaya çıkan tabloya bahar alerjisi veya mevsimsel alerjik rinit denir” dedi. BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı İhsan Başpınar halk arasında ise saman nezlesi hakkında merak edilenleri yanıtladı. Bahar alerjisinin her yaş grubunda ortaya çıkabildiğini belirten Başpınar en sık çocukluktan erişkin döneme geçişte başladığını ve alerjinin görülmesinde özellikle genetik yatkınlık ve çevresel faktörler önemli rol oynadığını ifade etti. Başpınar bahar alerjisinin belirtilerini sıraladı: “Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma nöbetleri, gözlerde ve burun çevresinde kızarma, kaşıntı, koku ve tat hissinde azalma, dikkat dağınıklığı, uyku ve yorgunluk hissi, damakta ve burunda kaşıntı gibi bulguların ortaya çıkmasıyla çocuğun okul başarısı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir” dedi. Bahar Alerjisinden korunma yolları nelerdir En önemli korunma yolu olarak alerjenlerden kaçınılmasını söyleyen Başpınar, semptomları şöyle sıraladı: “Polenlerin yoğun olduğu saatlerde, rüzgârlı ve kuru havalarda dışarı çıkmamak, şapka, gözlük ve maske kullanılması, uzun kollu elbise ve pantolon giyilmesi, evde ve araçta polen filtresi kullanılması, duş alınıp, elbiselerin değiştirilmesi, çiçekli ve çimenli ortamlardan uzak durmak, sigara içilen ortamlardan uzak durmak bahar alerjisinden korunma yolları olabilir” şeklinden konuştu. Başpınar, “Ayrıntılı muayeneden sonra ise; Serum IgE ve eozınofil seviyesi, nazal smear, deri testleri, kanda sperfik alerjen araştırılması ile bahar alerjisinin teşhisi konulabilir” dedi. Bahar Alerjisinde tedavisi nedir Medikal tedavi olarak kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar kullanılmaktadır. Haftada en az iki mevsim alerji semptomları gösteren veya 6 ay boyunca şikâyeti süren hastalar antialerjik ilaçlarla kontrol altına alınamıyorsa immunoterapi yapılabilir. Özellikle tamamlayıcı tıpta kullanılan kendi kanıyla tedavi (otohemeoterapi) ve ozon terapi de oldukça faydalıdır, diyerek konuşmasını sonlandırdı.