KENT HABERLERİ - 01 Aralık 2017 Cuma 21:14

Beşiktaş Belediyesi AİDS’e savaş açtı

A
A
A
Beşiktaş Belediyesi AİDS’e savaş açtı

Beşiktaş Belediyesi 1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü dolayısıyla Ortaköy’de resepsiyon düzenledi.

Her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybettiği AIDS hastalığına farkındalık oluşturmak için Beşiktaş Belediyesi Ortaköy’de bulunan bir mekanda etkinlik düzenledi. Beşiktaş Belediyesi’nin 1 Aralık Dünya AIDS Farkındalık Günü nedeniyle gerçekleştirdiği resepsiyona, Pozitif Yaşam Derneği ve HIV Enfeksiyonu Derneği de katılım gösterdi. Etkinlikte konunun uzmanları HIV virüsünden korunmanın yollarını anlatırken hastalık hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sağlık sektörünün öncü isimleri de etkinlikte yer aldı.

"Bundan sonra beklediğimiz artık kür"
HIV pozitif hakkında bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Fehmi Tabak, “Bugün artık çok şükür bir veya iki ilaç almaktalar. Tabi bu büyük bir dönüşümdü. Bundan sonrası nedir? Herhalde bundan sonrası tarih veremiyoruz ama 5-10 yıl içerisinde küre doğru giden çalışmalar olağanca hızıyla gitmekte. Bundan sonra beklediğimiz artık kür. Geldiğimiz nokta nedir? Bir öldürücü hastalık noktasından kronik hastalık noktasına geldi. Hastalarımız olarak başlayan HIV enfeksiyonlu olgular dostlarımız olmaya başladı. Tek derdimiz yeter ki ileri evrede gelmesinler. Çünkü kaybettiğimiz bütün olgularımız ileri evrede geleler” dedi.

"Elimizden geldiğince katkı sağlıyoruz"
Beşiktaş Belediyesi meclis üyesi Zeynep Civelek, “Biz yerel yönetimler bu konuda ne yapıyoruz ya da ne yapmalıyız? Beşiktaş Belediyesi olarak 3 senedir bu konuda sağlık müdürlüğümüzün yoğun çalışmaları neticesinde gerçekten katkı vermeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince katkı sağlıyoruz. Bu konuda da bizi yönlendiren sizlere gerçekten çok çok teşekkürler” diye konuştu.

"AİDS demekten vazgeçmeye hep birlikte HIV demeye davet ediyorum"
Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canberk Harmancı yaptığı konuşmada, “Bizler enfeksiyonu AİDS ile anlattığımız sürece 32 yılda bu kelime üzerine yüklemiş olduğumuz tüm ön yargıları, tüm endişeleri, tüm endişeleri yeniden üretiyoruz. Bu yeniden üretimlerle aslında hayatının hiçbir evresinde AİDS dönemine gelmeyecek olan bireylerin yaşam haklarını çalışma haklarını, eğitim haklarını gasp ediyoruz. Bu ön yargıları ortadan kaldırmak için sizleri de hep birlikte AİDS demekten vazgeçmeye hep birlikte HIV demeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Caner Sönmez 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Büyükşehirden kırsalda vatandaşlara bisiklet turu Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi’nin işbirliğiyle, Konyaaltı ilçesi Çakırlar’da “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Antalyalıların spora teşvik edilmesi, şehir trafiğinin azalması ve otomobillerin doğaya verdiği zararın azaltılması amacıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Spora verdiği önemi, şehirde düzenlediği etkinliklerle gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerdeki vatandaşları da spora teşvik ediyor. Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi işbirliğiyle “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Konyaaltı ilçesi Çakırlar Kapalı Pazar Yeri’nden bisikletleriyle start alan Çakırlar sakinleri, 11 kilometrelik bir rotanın sonunda Gökçam İlkokulu önünde sürüşlerini noktaladı. Bisiklet hediye edildi Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Bölgedeki 10 mahalle muhtarı da organizasyona destek verdi. Bisiklet turu tamamlandıktan sonra, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve muhtarlar tarafından, vatandaşa ikramda bulunuldu. Sonrasında ise organizasyona destek veren muhtarların kendi mahallesinden seçtiği 10 öğrenciye bisiklet hediye edildi. Görme engelli vatandaşlar da katıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, “Etkinliğimizi her sene olduğu gibi yine 23 Nisan haftasında yaptık. Bisiklet severlerle birlikte olmak güzel bir duygu oldu. Görme engelli vatandaşlarımız da burada bisiklet kullandı. Doğanın içinde böyle bir etkinlik düzenlediğimiz için mutluyuz” dedi.
Kars Kars’ta biyolojik atıksu arıtma tesislerinde çalışmalar başladı Kars’ta 2023 yılında temeli dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından atılan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinde çalışmalar yeniden başladı. Yaklaşık 780 milyon liralık proje çerçevesinde günlük 50 bin metreküp su arıtılarak Kars Çayı’na bırakılacak tesisler tamamlandığında Kars Çayı tertemiz akacak. Kars’ta geçen yıl yapımına başlanan ve kış ayı itibariyle yapımına ara verilen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte yeniden yapımı başladı. İlgili firma havaların ısınması ve inşat sezonun başlamasıyla birlikte Dereiçi bölgesinde idari binalar ve tesislerin ana binalarında kalıp, beton atma işlemlerini sürdürüyor. Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri evsel atık suların mevcut atık su toplama hattının sonlandığı yerden kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilmesini sağlayacak olana 17,49 kilometre kolektör hattında çalışmalar tam hız sürüyor. Arıtma Tesisinden Kars’a doğru yapılan çalışmalarla borular itinayla döşeniyor. Öte yandan 2025 yılında tamamlanması planlanan Kars Biyolojik Atık Su Tesislerinde evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına, akabinde Kars barajına deşarj edilmesi sağlanacak. Çalışmalar tamamlandığında Kars Çayı’ndaki konu ve kirliliğinde tamamen önüne geçilmiş olacak.
Aydın Aydın’da barajların doluluk seviyeleri belli oldu Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da çiftçilerin can damarı olan barajların doluluk seviyeleri belli oldu. Geçtiğimiz yıl 24 Nisan tarihinde yüzde 29 olan doluluk seviyesi bu yıl yüzde 32 oldu. Çiftçi sayısı yüksek olan illerden olan Aydın’da üreticilerin merakla takip ettiği barajlardaki doluluk oranlarının Nisan ayı rakamları belli oldu. Aydın İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yapılan sunuma göre Aydın genelinde 24 Nisan 2023 yılında yüzde 29 olan doluluk seviyesi 24 Nisan 2024 yılında yüzde 32 oldu. Ayrıca yıllık ortalama yağış miktarı 660 milimetre olan Aydın’da su kaynakları potansiyeli ise yerüstü suyu 1 milyar metreküp, yeraltı suyu 201 milyon olmak üzere toplam 1.2 milyar metreküp olarak açıklandı. Paylaşılan verilere göre, 419 milyon metreküp depolama hacmi olan Kemer Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 51 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 7 artış göstererek yüzde 55 oldu. 350 milyon metreküp depolama hacmi olan Çine Adnan Menderes Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 35 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 8 azalma göstererek yüzde 32 oldu. 13 milyon metreküp depolama hacmi olan Gökbel Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 16 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 431 artış göstererek yüzde 85 oldu. 195 milyon metreküp depolama hacmi olan İkizdere Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 19 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 15 artış göstererek yüzde 22 oldu. 95 milyon metreküp depolama hacmi olan Topçam Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 24 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 33 artış göstererek yüzde 32 oldu. 31 milyon metreküp depolama hacmi olan Karpuzlu-Yaylakavak Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 73 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 17 artış göstererek yüzde 86 oldu. 22 milyon metreküp depolama hacmi olan Karacasu Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 72 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 5 azalma göstererek yüzde 68 oldu. 1 milyar 76 milyon metreküp depolama hacmi olan Adıgüzel Barajı’nda 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 19 olan doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 15 artış göstererek yüzde 22 oldu. Ayrıca 20 adet gölette 24 Nisan 2023 tarihinde yüzde 77 olan ortalama doluluk oranı, 24 Nisan 2024 tarihinde yüzde 89 oldu.
Hakkari Vali Çelik, gençlere yeni ufuklar açtı Hakkari Valisi Ali Çelik, “Gençlerle Yeni Ufuklara" söyleşileri kapsamında, gelecek planları yapan gençlere, üniversite tercihlerinde yol haritası olacak geziler hediye etmeye devam ediyor. Daha önceleri bazı okulların öğrencilerini İstanbul ve Çanakkale gezisiyle ödüllendiren Vali Çelik, bu sefer de Hakkari Fen Lisesi ve Hakkari Anadolu Lisesi öğrencilerini, İstanbul ve Erzurum gezisiyle ödüllendirdi. Gezilerini tamamlayan öğrenciler Hakkari’ye döndü. Gelecek planları yapan gençlere, üniversite tercihlerinde yol haritası olacak bu gibi gezileri hediye etmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Çelik, amaçlarının gençlerin moral ve motivasyonlarını artırmak ve büyük şehirlerdeki gözde üniversiteleri ziyaret ettirerek buralara özendirmek olduğunu belirtti. Hakkari il ve ilçelerinde ikamet eden ve şehir dışına hiç çıkmayan öğrencilerin, bu tür gezilere katılmalarını sağlayarak yeni ufuklar kazanmalarını çok önemsediğinin ifade Vali Çelik “Hakkari Fen Lisesi ve Hakkari Anadolu Lisesi’ndeki öğrencilerimiz, bu geziyle kendi alanlarında en iyi olan üniversiteler hakkında, bilgi sahibi oldular. Bu gezimizde, 92 öğrencimizi, 3 yönetici ve 9 öğretmen eşliğinde, uçakla İstanbul’a ve karayoluyla Erzurum’a yollayarak oralarda konaklamalarını sağladık. Çocuklarımız, oralarda güzel anılar edindiler ve inanıyorum ki bu anılar, yavrularımızın hayatında özel bir yer tutacaktır. İstanbul ve Çanakkale Valilikleri ile bu illerimizin İl Milli Eğitim Müdürlüklerine ve Üniversitelerin Rektörlerine de şükranlarımı sunuyorum, çocuklarımızı orada sahiplendiler” dedi. “Başarılı öğrencilerimizi, ödüllendirmeye devam edeceğiz” Hakkari Valiliği olarak öğrencilerin iyi birer insan ve vatandaş olarak yetişmeleri için eğitime destek olmaya ve katkı vermeye devam edeceklerini belirten Vali Çelik, “Hakkarimiz, kadim medeniyet mirasıyla kültürel zenginliğin kentidir. İnanıyorum ki ilimiz, genç nüfusuyla eğitim ve spor alanındaki birçok sınav, yarışma ve etkinliklerdeki başarı oranlarıyla örnek bir şehir olacaktır. Bunun emarelerine de hep birlikte müşahede etmekteyiz. Bu doğrultuda, ilimizin eğitimine, ilim nefesleriyle çok büyük katkı vereceklerine inandığım öğretmenlerimize büyük işler düşmektedir. Özellikle eğitim alanında, başarının karşılığını vermek ve ödüllendirmek, şüphesiz olması gereken bir tavırdır. Bizler de başarılı öğrencilerimizi, yurt içi ve dışı gezileriyle ödüllendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu. İl Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz ise: “Bu gezilere katılan başarılı 92 öğrencimiz, gerçekçi hedeflere, yeteri kadar gayret gösterilince ulaşılabileceğini yerinde görerek ve yaşayarak benimsediler ve buna şahit oldular. Valimiz Ali Çelik’e, öğrencilerimize bu imkanı sağladıkları için Hakkari Eğitim Ailesi olarak şükranlarımızı sunuyoruz” dedi. Geziye katılan öğrencilerden Hasan Emre Beyter: “İnsan büyük bir şehri gezince başkalaşıyor. Yeni ve ulaşabileceği hayaller kuruyor. Tıpkı şu anda hepimizin öğrenimimizle alakalı kurduğumuz hayallerimiz gibi. Kampüsteki öğrenci atmosferini hissetme şansını yakaladım. Çok iyi bir şekilde ağırlandık. İstanbul’un üniversitelerini, tarihi ve turistik yerlerini görme şansımız oldu. Bu gezi, bizlere değer verildiğini hissettirdi. Vali Çelik ve Milli Eğitim Müdürümü Nurettin Yılmaz’a gezide, bizleri sahiplenen büyüklerimize, minnettarlığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.