GÜNDEM - 06 Mart 2021 Cumartesi 13:05

Bilgisayar tamircileri isyan etti: 'Bitcoin yüzünden ekran kartı bulamıyoruz'

A
A
A
Bilgisayar tamircileri isyan etti: 'Bitcoin yüzünden ekran kartı bulamıyoruz'

Bilgisayar ustası Mesut Kabalcı, 'Az bulunduğu için az üretildiği için suni olarak fiyat artırılıyor. Bir de pandemi dönemi olduğu için az üretildiği için. Bin liralık kart 5 bin liraya çıkabiliyor. Böyle bir sıkıntı da var. Fahiş fiyat oluyor'

Dünyada gitgide yaygınlaşan bitcoin kazma işlemini artık insanlar evlerinde yapmaya başladı. Bu işlemi yapmak için ise ihtiyaç duyulan en büyük araç gereç olarak grafik kartı ortaya çıkıyor. İnsanların bu işleme yoğun olarak yönelmesi de piyasada grafik kartı bulunmasını zorlaştırıyor ve fiyatların fahiş şekilde artmasını sağlıyor. Günlük işlerinde bu karta ihtiyaç duyan insanlar ise fiyatlardan yakınıyor.

1991’den beri bilgisayar ustası olan Mesut Kabalcı, ekran kartlarının çizim işi yapanların, bilgisayar destekli tasarım yazılımı autocad kullananların çok fazla sıkıntı yaşadığına dikkat çekerek, “ Ekran kartları da kötü şekilde değerlendiriliyor mesela. Bir alıcı, bir bitcoinci 10 tane 20 tane ekran kartı bağlıyor. Bunlar daha sonra doğal olarak kullanılamaz hale geliyor. Ülkemiz ve döviz için çok büyük sıkıntı. Bir sürü paramız dışarı gidiyor. Aynı zamanda bitcoin kullananlar acayip şekilde elektrik parası ödüyorlar. Bu da tabii bütçemize sıkıyor. Kazanan oluyor tabii, borsa gibi bu. Yine de bunların önlenmesi için devletin bir çözüm bulması lazım. Bu işi ortadan kaldırmak lazım derim ben” diye konuştu.

Yedek parça sıkıntısı da var

56 yaşındaki bilgisayar ustası Kabalcı, ellerine gelen ekran kartlarının genelde Bitcoin kazan kişiler tarafından hemen satın aldığı için ellerinde ürün kalmadığını belirterek, “Tekrar ithalatçı getiremiyor. Biliyorsunuz pandemi dönemindeyiz. Bir de Çin’de fabrikalar üretimi az yapıyor. Az yapınca da malzeme sıkıntısı oluyor. Bir de aynı zamanda tamir de geliyor bunlarla ilgili. Bizde yorulmuş kartlar oluyor mesela tamiri yapılıyor bizde. Bitcoinlerin kullanıldığı kartları tamir edemiyoruz çünkü fabrika normal ekran kartı bile üretmiyor ki çip yapsın, yedek parça yapsın. Yedek parça sıkıntısı da var. Kullanıcı mesela 5-6 bin liraya aldığı ekran kartını bozulduğu zaman tekrardan çip bulamıyor” şeklinde konuştu.

Fakiri zengini bu işle uğraşıyor çünkü herkes çalışıp kazanmak istemiyor

Bitcoin kazanların kullandığı ekran kartlarının en ucuzunun 5-6 bin lira olduğu bilgisini veren Kabalcı, “Daha ucuz fiyatta da ekran kartları kullanılmıyor. Fakiri zengini bu işle uğraşıyor çünkü herkes çalışıp kazanmak istemiyor. Çözüm önerisi olarak bu ‘Bitcoin’cilerin tespit edilip yasaklanması lazım. Hem ülkemize zarar hem maddi hem de manevi zarar. İnsanlar mesela ne yapıp edip para bulup bu kartlardan satın alıyor. Bu tip zararları var tabii” ifadelerini kullandı.

Bin liralık kart 5 bin liraya çıkabiliyor

Bitcoin kazım işlemleri başlamadan önce ekran kartı fiyatlarının bin 800- 2 bin Lira arasında olduğunu kaydeden Kabalcı, “Ama şu anda aynı ekran kartı 6 bin lira ile 7 bin lira civarında. Az bulunduğu için az üretildiği için suni olarak fiyat artırılıyor. Bir de pandemi dönemi olduğu için az üretildiği için. Bin liralık kart 5 bin liraya çıkabiliyor. Böyle bir sıkıntı da var. Fahiş fiyat oluyor. Mesela kimisi stok yapıyor. Daha fazla paraya satmak için” dedi.

Mevlüt İşli – Mustafa Cenik – Yunus Özkan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.