SAĞLIK - 24 Haziran 2019 Pazartesi 13:17

"Bilinçli tüketilen dondurma sağlıklıdır”

A
A
A
"Bilinçli tüketilen dondurma sağlıklıdır”

Doğru koşullarda üretilmiş dondurmanın kararında tüketildiği takdirde besin değeri açısından sağlıklı bir yiyecek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kamil Bostan aynı zamanda dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri de aktardı.

Yaz aylarının gelmesi ve sıcakların artması ile birlikte dondurma tüketimi de arttı. Her yaş grubu tarafından sezonun favori yiyeceği olarak tercih edilen dondurma ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan ayrıca sağlıklı dondurma üretimini, saklama koşullarını ve fazla tüketimin neden olacağı sorunları dile getirdi.

                       

“Az tüketilirse faydası çok”

Özellikle tüketilen miktar konusunda bilinçli davranılması gerektiğine ve bu sayede dondurmanın sağlık açısından faydalı olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kamil Bostan, “Dondurma besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. Süt ya da süt tozundan elde ediliyor. Protein ve yağ oranı çok yüksek. Meyveli ise içerisinde mineraller ve vitaminleri barındırabiliyor. Şekersiz dondurma yapamazsınız. Yalnızca tat sağlamak için değil, dondurmanın kıvamının tutması için de şeker kullanılıyor. Sütlü dondurmalarda şeker oranı yüzde 10-15 arasında değişirken meyve püresinden elde edilen dondurmalarda bu oran yüzde 20’lere varabiliyor. Ayrıca sütlü dondurmalar yüzde 12 civarında yağ barındırır. Dondurma aşırı tüketilirse şeker ve yağ zengini olduğundan kilo problemi oluşabilir. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

“Nereden aldığınıza dikkat edin”

Dondurma içerisindeki katkı maddelerine ve satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Kamil Bostan, “Dondurma yaparken çeşitli katkı maddeleri kullanılıyor. Kıvamının tutturulması, hemen erimemesi, içerisindeki sıvıların kristalize olmaması için çeşitli miktarlarda birden fazla katkı maddesi dondurma içerisinde yer alabilir. Endüstriyel üretimlerde ‘emülgatör’ ve ‘stabilizatör’ katkı maddeleri kullanılmadan dondurma üretilemez. Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın izin verdiği katkı maddeleri insan sağlığı açısından tehlikesizdir. Endüstriyel dondurmalarda bu katkı maddeleri kullanılır. Diğer üreticiler de eğer keçiboynuzu gamı (sakızı) gibi doğal katkı maddeleri kullanıyorsa bunlar sağlıklıdır. Ancak çoğu üreticinin dondurma içerisine ne koyduğunu bilemiyoruz. Küçük üreticinin denetimleri de bir problem yaşandıktan sonra yapılıyor. O nedenle dondurma alacaksak bildiğimiz, güvendiğimiz üreticilerden almalıyız” ifadelerini kullandı.

“Gıda boyası tehlikeli olabilir”

Dondurmanın içerisindeki tek ‘masum olmayan’ içeriğin gıda boyaları olduğunu vurgulayan Bostan, “Dondurma içerisinde, izin verilen ancak sağlık sorunlarına neden olabileceği iddia edilen tek katkı maddesi gıda boyalarıdır. Endüstriyel dondurma üreticilerinin tamamı dondurmanın rengini tutturabilmek için yüksek miktarda renklendiriciler kullanıyor. Henüz kesinleşmiş olmasa da gıda boyalarının çocuklarda ‘hiperaktiviteye’ yol açtığını savunan çalışmalar mevcut. Özellikle doğal olmayan renklerdeki dondurmaların çocuklar tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

“Eksi 18 derecede saklanmalı”

Dondurmanın saklama koşulları hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Bostan, “Dondurma adı üzerinde ‘dondurulmuş’ bir ürün. Dondurulmuş bir ürünün bozulduğunu anlamak tüketici için oldukça güç. Dondurma eğer hijyenik koşullarda üretilmemişse içerisinde bir takım patojenler (bakteriler) yerleşebiliyor. Erime gerçekleşirken bu patojenler açığa çıkıyor ve hızla ürüyorlar. Bu nedenle dondurma, bakterilerin çoğalmayı tamamen durdurduğu eksi 18 derecede saklanmalı, dondurucudan çıkartıldığında tüm ‘dondurulmuş’ ürünlerde olduğu gibi hemen tüketilmelidir” dedi.

“Hızlı yenirse boğaz enfeksiyonlarına davetiye çıkartır”

Dondurma tüketildiğinde gerçekleşen boğaz enfeksiyonlarının sebebinin hızlı yemekle ile alakalı olduğunu söyleyen Bostan son olarak da, “Dondurma tüketiminde bir başka sorun ise hızlı yenmesi. Donmuş durumda olan ürünü hızlı tükettiğimizde boğazımızdaki bakteri direnci düşüyor. Bağışıklığını yitirmiş doku hızla enfekte olabiliyor. ‘Dondurma yeme, boğazın şişer’ inancı buradan geliyor. Eğer dondurmayı ağzımızda eritmeden donuk halde yutmaya çalışırsak boğaz enfeksiyonlarına davetiye çıkartırız” ifadelerini kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Çevre temizliği ve fidan dikimi yapıp dünyayı güzelleştiriyorlar Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Docotton Group firması, "Daha temiz bir çevre ve daha güzel bir dünya" sloganıyla 22 Nisan Dünya Günü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hem çevre temizliği, hem de fidan dikimi etkinliği düzenledi. Pamuk ithalatı ve ihracatı konusunda dünyanın önde gelen firmalarından olan Docotton Group pamuk üretimi ve ithalat-ihracatının yanı sıra, iplik üretimi ve ticareti, çırçır makinesi imalatı, ihracatı ve farklı tarımsal projeler gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösterip, Türkiye’nin ekonomisine ve ihracat hedeflerine katkı sağlıyor. Docotton Group ailesi, ticari faaliyetlerinin yanında sosyal sorumluluk bilincinin oluşması ve sürdürülmesi için hem 22 Nisan Dünya Günü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çerçevesinde çalışanlarıyla bir etkinlik düzenledi. Şirket çalışanları, Kahramanmaraş’taki baraj göleti çevresinde ve insanların sıklıkla kullandığı alanlarda çevre temizliği yaptı. Docotton Group ailesi, topladıkları çöp ve atık malzemeleri bölgeden kaldırdı. Daha sonra çocuklarla beraber fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi. Docotton Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Doğan’ın başlattığı etkinliğe, firmanın Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Banglaeş gibi ülkelerde ticari ilişkisinin olduğu firma yetkililerinden de destek geldi. Aynı gün bu ülkelerde de insanlar çocuklarıyla fidan dikimi gerçekleştirdi. Firma yetkilisi Mehmet Doğan yaptığı açıklamada, "Gelecek nesillere daha temiz bir çevre ve daha güzel bir dünya prensibiyle benzer faaliyetleri sürdüreceğiz. Docotton Group ailesi olarak bu tür sosyal sorumluluk faaliyetlerini geleneksel hale getirip toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
Kahramanmaraş Çevre temizliği ve fidan dikimi yapıp dünyayı güzelleştiriyorlar Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Docotton Group firması, "Daha temiz bir çevre ve daha güzel bir dünya" sloganıyla 22 Nisan Dünya Günü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda hem çevre temizliği, hem de fidan dikimi etkinliği düzenledi. Pamuk ithalatı ve ihracatı konusunda dünyanın önde gelen firmalarından olan Docotton Group pamuk üretimi ve ithalat-ihracatının yanı sıra, iplik üretimi ve ticareti, çırçır makinesi imalatı, ihracatı ve farklı tarımsal projeler gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösterip, Türkiye’nin ekonomisine ve ihracat hedeflerine katkı sağlıyor. Docotton Group ailesi, ticari faaliyetlerinin yanında sosyal sorumluluk bilincinin oluşması ve sürdürülmesi için hem 22 Nisan Dünya Günü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çerçevesinde çalışanlarıyla bir etkinlik düzenledi. Şirket çalışanları, Kahramanmaraş’taki baraj göleti çevresinde ve insanların sıklıkla kullandığı alanlarda çevre temizliği yaptı. Docotton Group ailesi, topladıkları çöp ve atık malzemeleri bölgeden kaldırdı. Daha sonra çocuklarla beraber fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi. Docotton Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Doğan’ın başlattığı etkinliğe, firmanın Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan ve Banglaeş gibi ülkelerde ticari ilişkisinin olduğu firma yetkililerinden de destek geldi. Aynı gün bu ülkelerde de insanlar çocuklarıyla fidan dikimi gerçekleştirdi. Firma yetkilisi Mehmet Doğan yaptığı açıklamada, "Gelecek nesillere daha temiz bir çevre ve daha güzel bir dünya prensibiyle benzer faaliyetleri sürdüreceğiz. Docotton Group ailesi olarak bu tür sosyal sorumluluk faaliyetlerini geleneksel hale getirip toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
Çanakkale Bakan Bak, "Sınırlarımızda ve sınır ötesinde nöbet bekleyen kahramanlar yalnız bugünün değil bir yandan istikbalin de derdindedir" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü nedeniyle 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü anma programı çerçevesinde Conkbayırın’daki Atatürk Anıtı’nda 57’nci Alay Sancağı temsili devir teslim töreni gerçekleştirildi. Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başladı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, anıta çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışı yapılmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından Kur’an-ı Kerim okundu ve şehitler için dua edildi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Evlattan ecdada uzanan köprüyü birlikte inşa etmek amacıyla tertip ettiğimiz 57. Alay Vefa Yürüyüşü’nde sizlerle bir arada bulunmanın gururunu yaşıyorum. Süngüsüyle yol açanların izini takip etmek, bu ruhu yaşamak, hissetmek için Türkiye’nin dört bir yanından koşup buraya geldiniz. 57. Alay vefa Yürüyüşü bir etkinlikten çok daha fazlası. Türkiye’nin gençlerinin her yıl burada toplanmasının derin ve önemli bir anlamı var. 57. Alay kanlarının son damlasına kadar mücadele etmiş ve Arıburnu mevkiinde şehit düşmüş bir alayın fedakarlık, dirayet ve cesaret öyküsüdür. İstiklal şairimizin "Cihan yıkılsa emin ol bu cephe sarsılmaz" dediği 57. alaydır. Onlar süngüsüyle yol açmış, can vermiş, kan akıtmış ama Türk milletin haysiyetini, birliğini müdafaa etmekten geri durmamıştır. Vatanla, toprağına, hürriyetine ezelden ebede her daim sadakatle bağlı olan bu milletin evlatları binlerce yıldan beri şehit düşer, bedel öder lakin toprak vermez. Çünkü toprak dediğimiz kara parçasından ibaret değildir. Toprak mazidir, hatıradır, köktür, bugündür ve yarındır. İşte 57. Alay canını siper ederek topraklarını korurken yalnız o gün için değil, bugün burada huzurla yaşayabilelim diye o onurlu mücadeleyi vermiştir. Sarıkamış’ın kahramanları bugün bir sür ve başı dik bir hayat sürelim diye Allah-u Ekber dağlarından geri dönmemişlerdir. 15 Temmuz’da hainlere geçit vermeyen yiğitler sınırlarımızda ve sınır ötesinde nöbet bekleyen kahramanlar da yalnız bugünün değil bir yandan istikbalinde derdindedir. Türk milleti tarih sahnesinde çıktığından beri dünden bugüne cesaretli duruşuyla dünyaya meydan okuyan cümle kahramanlara çok şey borçluyuz. Bu borcun edasını çalışarak, kıymet bilerek, kıymet vererek gerçekleştirebiliriz. Sorumluluklarımızın farkındayız. Bizim dünyanın herhangi bir yerinde başka bir motivasyon alamaya cesaret veren yeni öyküler keşfetmeye ihtiyacımız yok sevgili gençler. Aradığımız ilham, öğreneceğimiz ders işte burada, buradaki ruhta saklıdır." ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Ege Üniversitesi öğrencisi Orhan Özcan Arıkan 57’nci Alay Sancağı’nı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine teslim edildi. Anma programına Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Vali Vekili Hakkı Uzun, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.