EKONOMİ - 20 Kasım 2019 Çarşamba 14:38

Bin 500 Arap yatırımcı İstanbul'da

A
A
A
Bin 500 Arap yatırımcı İstanbul'da

Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) ve Turab Expo, bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği 'Gayrimenkul Proje Geliştirme ve Finansman Fuarı'nda, bin 500 Arap yatırımcıyı Türkiye’deki gayrimenkul firmalarıyla buluşturdu.

Turab Expo 6'ncı Türk-Arap Yapı İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri ile 3’üncü Türk-Arap Gayrimenkul Proje Yatırım ve Finansman Fuarı, 20-22 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da bir otelde gerçekleştiriliyor. Türkiye’deki konut üreticilerinin, Arap yatırımcılarla yüz yüze yatırım fırsatlarını değerlendirme imkanı bulduğu organizasyonda TÜRAP, 19 Arap ülkesinde kurduğu organizasyon aracılığı ile fuara katılan Türk firmaların konutlarının Arap ülkelerinde satışına aracılık ediyor. Etkinliğe bin 500 Arap yatırımcının katıldığı belirtildi.

Etkinliğin açılışına Bahreyn Büyükelçisi Dr. İbrahim Yusuf Al-Abdullah, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, TÜRAP Başkanı Sabuhi Attar, Arap ve Türk iş adamları, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

''Türkiye'ye yatırım yapan kaybetmez, kazanır''

Açılışta konuşan Milletvekili Muhammet Balta, ''Trabzon şehrine Arap ülkelerinden yılda 500 bin turist geliyor. Geldikleri zaman onlar da mutlu oluyor, bölge halkı da mutlu oluyor. Bölge halkı onları yabancı olarak görmüyor. Gelenek, görenek ve yaşam tarzları aynı. Birbirlerine dilden değil, gönülden bağlılar. O zaman Türkiye'nin bu fırsatlarını ve Arap ülkelerindeki bu fırsatları birleştirerek halklarımızın ve gelecek nesillerimizin daha rahat ortamda yaşayabilmesi için hep beraber gelişmeliyiz. Ülkelerimizi geliştirmeliyiz. Ülkelerimizin insanlarını zengin yapmalıyız. Bu güç bizde var. Önemli olan böyle ortamları yılın her gününe yamak. Bu çalıştayın hem Türkiye açısından hem de Arap ülkeleri açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İki günlük fuarın çok önemli neticeler doğuracağına inanıyorum. Yatırımcı konuya her zaman kar olarak bakar. Türkiye'ye yatırım yapan kaybetmez, kazanır. Arap ülkelerindeki iş adamalarıyla beraber ortaklık yapan da kaybetmez, kazanır'' dedi.

''Buradaki mevcut yapı 1 milyar dolar üzerinde''

Fuar hakkında bilgi veren TÜRAP Başkanı Sabuhi Attar, ''Fuar, büyük altyapı çalışmasıyla bu hale geldi. Sadece fuar değil, bir zirve yapıyoruz; Türk Arap Zirvesi ve Türk Arap Ekonomi Çalışması'nı yapıyoruz. Geniş bir ekonomi çevresi katılım sağlıyor. Hem Arap ülkelerinden ticaret odaları, iş adamları hem de Türkiye'den aynı şekilde ticaret odaları ve iş adamları burada hep beraber ekonomiye katkı vermek için çalışmalar yapıyor. Buradaki mevcut yapı 1 milyar dolar üzerindeki bir çalışmadır. Güçlü 230 Türk firmasıyla beraber Arap ülkelerine ve iş adamlarına tanıtım yapıyoruz. Daha iyi verim sağlamak için çaba harcıyoruz. 20 ülkenin üzerinden katılım var. Arap ülkelerinin dışında Türk ülkelerinden katılım var. Fuarda ikili görüşmeler yapıyor; önemli olan da bu görüşmelerin yapılmasıdır. Bu görüşmelerde alışverişler yapılmasını ve ortaklıkların kurulmasını sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye'yi en iyi şekilde tanıtmak istiyoruz. Hem Türkiye'nin bu tanıtıma ihtiyacı var hem de Arap ülkelerinin bu tanıtıma ihtiyacı var'' şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Başkan Sadıkoğlu: “Yerinde dönüşüm desteği artırılmalı” Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hakan Er başkanlığında düzenlendi. Toplantıya davetli olarak katılan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı, Malatya TSO Meclis Üyelerinin vergi dairesi özelinde karşılaştığı sorunlar hakkında yönelttiği sorularına cevap verdi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mart ayı olağan Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yerinde dönüşüm desteğinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Müteahhit üyelerimizden aldığımız bilgiye göre bugün 100 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 2,5 milyon TL. Haydi, bu maliyetin 1,5 milyon TL’sini hibe artı kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 1 milyon TL vatandaşa kalıyor. Büyük depremler yaşamış, işini ve evini kaybetmiş depremzede vatandaşımız bu 1 milyonu nasıl karşılayabilecek?” diye sordu. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hakan Er başkanlığında düzenlendi. Toplantıya davetli olarak katılan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı, Malatya TSO Meclis Üyelerinin vergi dairesi özelinde karşılaştığı sorunlar hakkında yönelttiği sorularına cevap verdi. Toplantıda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya ve ülke gündemine dair değerlendirmeler yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın deprem bölgesinde yerinde dönüşüm yapmak isteyen depremzedelere verdiği 750 bin TL hibe artı 750 bin TL kredi desteğinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “6 Şubat’ta yaşadığımız deprem 11 ili etkiledi ancak Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ı daha derinden etkiledi. Ayağa kalkma mücadelesi veren şehirlerimiz için bugüne kadar verilen desteler için devletimize müteşekkiriz ancak yeterli değil. Yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe artı 750 bin TL kredi, yani toplam 1,5 milyon TL’lik destek yeterli değil. Müteahhit üyelerimizden aldığımız bilgiye göre bugün 100 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 2,5 milyon TL. Haydi, bu maliyetin 1,5 milyon TL’sini hibe artı kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 1 milyon vatandaşa kalıyor. Büyük depremler yaşamış, işini, evini kaybetmiş depremzede vatandaşımız bu 1 milyonu nasıl karşılayabilecek. Üstelik enflasyonist bir zeminde bu destek her geçen gün eriyor. İnşaat maliyetleri ortada, seçimden sonra doların yükseleceği yönünde spekülasyonlar var. Buna bağlı olarak inşaat malzemesinde yine bir artış olacaktır. Dolayısıyla 1,5 milyon TL desteğin yetersiz kaldığını ve günümüz maliyetlerine göre yeniden belirlenmesinin şart olduğunu bir kez daha yineliyoruz” dedi.
Bursa Mustafa Bozbey: “İnegöl’ün raylı sistemle tanışmasını istiyoruz” Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, “İnegöl’ün sanayi ile merkezi arasında raylı sistem ile tanışmasını istiyoruz. İnegöl-Kestel arasında da banliyö treninin işliyor olması gerekiyor” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, İnegöl Posof Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret etti. Burada İnegöl’ün sorunlarına değinen Bozbey, “Mobilya sanayisi önemli. 2019’da da söyledim ama o günden bugüne hiçbir değişiklik olmadı. Nitelikli ve İnegöl’e yaraşır bir fuar alanı ihtiyaç var. Uluslararası rekabet üst düzeyde. Mobilyacı esnafımızın bu konuda büyük emeği ve çabası var. Uluslararası ilişkiler kurarak burada gençlerin yetişmesini sağlamamız gerekiyor. Bu konuda da projemiz var. Bugüne kadar bu konuda adım atan bireysel bazı fabrikalar oldu ama bunu bütünsel düşünmek lazım” şeklinde konuştu. “Kimseyi ötekileştirmeden hizmet edeceğiz” “Gençlerin dizayn ve tasarım konusunda daha ön plana çıkacak bilgi birikimine sahip olması gerekiyor” diyerek sözlerini sürdüren Mustafa Bozbey, “Bu sayede de çok daha farklı ürünlerin ortaya çıkması söz konusu olacak ve daha fazla ihracat yapacağız. Daha fazla ihracat demek bu ülkeye daha fazla döviz girmesi demektir. Birçok gencin de daha fazla kazanması demektir. Bunları yapmak zorundayız. Onun için sizlerden ricam tanıdıklarınıza, iş insanlarına, dostlarınıza bizi anlatın. Bizim niyetimiz kimseyi ötekileştirmeden hizmet etmek. Nilüfer’de bunu nasıl başardıysak hiç merak etmeyin İnegöl’de de başaracağız. Ali başkan ile birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı. Sanayi ile merkezi arasında raylı sistem İnegöl’ün sanayi ile merkezi arasında raylı sistem ile tanıştıracaklarını dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, “İnegöl-Kestel arasında da banliyö treninin işliyor olması gerekiyor. BursaRay’a binecek Kestel’e gelecek, Kestel’den İnegöl’e gelecek. Bunun gibi projeler ile İnegöl daha fazla gelişecek. İnegöl insanı daha fazla ve ucuza hareket etme kabiliyeti olacak ve Görükle’ye kadar kesintisiz ulaşımı da sağlamış olacağız. Projelerimiz hazır. İnegöllülerden destek bekliyoruz. Sizlerden isteğimiz bu değişimi yapalım. Bu değişim İnegöl’den başlasın. Bursa’yı sarsın istiyorum. Bursa 4 milyon nüfusa yaklaşmış ama üretim kabiliyeti ve önemli gelirlere sahip bir kent. Yeter ki siz çalmayın çırpmayın. Çünkü çocuklar için yapılan her proje, her hizmet büyükler için de geçerlidir. Çocuklar bizim geleceğimizi oluşturuyor. Onların iyi yetişmesi, nitelikli mahallelerde oturması, sosyal, kültürel ve spor alanları olan yerlerde yetişmesi bizi en büyük arzumuz ve isteğimiz” diye konuştu.