GÜNDEM - 08 Ağustos 2021 Pazar 18:14

Bodrum'dan tüm Muğla'ya yardım seferberliği

A
A
A
Bodrum'dan tüm Muğla'ya yardım seferberliği

Muğla'nın Bodrum ilçesinde iki gün önce söndürülen yangında seferber olan vatandaşların gönderdiği yardım malzemeleri, Muğla'da 3 noktada devam eden yangınlar için gönderilmeye devam ediliyor.

Milas Beyciler'den başlayan ve Bodrum'a sıçrayan yangınların söndürme çalışmaları esnasından Türkiye'nin dört bir yanından yiyecek, içecek, kıyafet ve yangında kullanılan malzeme yardımları çığ gibi büyüdü. Önce Mumcular Mahallesi'nde bir okula yerleştirilen malzemeler okul yetmeyince Konacık Mahallesi'nde bulunan Heredot Kültür Merkezi yardım merkezine çevrildi.

Bodrum'dan tüm Muğla'ya yardım seferberliği

Çığ gibi büyüyen yardım malzemeleri yangının bitmesinin ardından Muğla'nın Kavaklıdere, Köyceğiz ve Milas ilçelerinde devam eden yangın bölgelerine götürülmeye başlandı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras yardımları durdurduklarını açıkladı. Gelen yardımlar ise Bodrum Belediyesinde bir personel ile yangın bölgelerine gönderiliyor.

Bodrum Belediyesi ekipleri birçok yardım malzemesini de Muğla'da devam eden yangınlarda mücadele eden Türkiye'nin her bölgesinden gelen orman işçilerine, itfaiye ekiplerine ve gönüllü vatandaşlara dağıtmaya devam ediyor. Bir yandan Bodrum'daki yaraları sarmaya devam eden Bodrum Belediyesi diğer yandan ise yangınla mücadele eden ekiplerin imdadına koşuyor.

Bodrum'dan tüm Muğla'ya yardım seferberliği

"Kurtuluş Savaşı ruhunu hala yaşatıyoruz"

Kurtuluş Savaşı dönemindeki dayanışma ruhunun Türk halkı tarafından halen daha yaşatıldığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bodrum Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürü Yaşar Çelikhan, "Yangında burası bizim ana depomuz oldu. Toplumsal duyarlılık hat safhada, sağ olsun milletimiz bizi yalnız bırakmadılar. Türk milleti her zamanki gibi örnek bir davranış sergiledi. Buraya tüm gelen yardımları bu ana depoda depolayıp, kategorize ederek envanterimize kaydımızı aldık. Sahada çalışan kurumlardan gelen talepler doğrultusunda da buradan da çıkış yapıyoruz. Bodrum'da yanan alanlar kontrol altına alındı ama çevre ilçelerde felaket hala devam ediyor. Biz de bir nebze buradaki ihtiyaç fazlası ürünleri yine aynı toplumsal dayanışma ruhu ile çevre il ve ilçelerdeki kurumlar ile paylaşıyoruz. Sağ olsunlar her şey geldi. Herkes kendi imkanları doğrultusunda gönlünden kopan ne varsa gönderdi. Aklınıza gelebilecek her şey var burada. İnsan ihtiyacı başta olmak üzere, diğer canlılara yönelik ihtiyaç malzemeleri ve mamalar, yemler de geldi. Yaşadığımız felaketi bir nebze olsun hafifletmek adına herkes katkıda bulundu. Hem Bodrum Belediyesi adına hem de bir Bodrum yaşayanları adına halkımıza teşekkür ediyorum. Tam bir Kurtuluş Savaşı ruhu var. Bunu koruyoruz, bu ruhu koruduğumuzu görmek beni çok mutlu etti. İnşallah bu dayanışma ruhunu bizden sonraki kuşaklara da aktaracağız" dedi.

"Herkes büyük bir mücadele verdi"

Muğla'daki yangınların söndürülmesinde görev alan herkesin büyük bir mücadele verdiğini kaydeden Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun ise "Bodrum Belediyesi olarak ilk etapta Mumcular bölgesinde afet kriz masası yönetimini oluşturduk. Akabinde de bir okulumuzu lojistik merkezi olarak belirledik. Daha sonra Mazı yolu üzerine kriz yönetimi için bir alan oluşturduk. İçerisinde bulunduğumuz alan da Konacık ana toplama merkezimiz. Bu merkezimizde ise il dışından gelen tüm yardımları alıyoruz. Artık yardım alımlarını da kestik. Çünkü çok fazla malzeme geldi. İsrafa neden olabilecek ürünler var elimizde. Şu anda bu ürünleri Bodrum merkezi dışında, Milas, Yatağan ve diğer bölgelere de gönderimini sağlıyoruz. Yangın süreci boyunca sahaya 5 bin adet yangın tüpü dağıttık. Yangının beşinci gününde Bodrum ilçemizdeki yangın kontrol altına alındı. Bu bölgede Turizm Bakanımız, İçişleri Bakanımız ve Tarım ve Orman Bakanımız görev yaptılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu arada ciddi bir emek ve mücadele verildi. Elbette eksikler, kusurlar ve eleştiriler olmuştur ama biz Bodrum Belediyesi olarak krizi yönetmek için hızlı hareket edip herkesle entegre olduk. Orman işletmesi çalışanlarımız, sahil güvenlik çalışanlarımız, emniyet mensuplarımız, jandarma güçlerimiz, itfaiye erlerimiz büyük mücadele verdiler. Hepsinden Allah razı olsun" diye konuştu.

Bodrum'dan tüm Muğla'ya yardım seferberliği

"Yaraları sarıyoruz"

Bodrum'da kontrol altına alınan yangın sonrasında hasar tespit çalışmalarının başladığını sözlerine ekleyen Tutkun, "Dört tane evi yanan vatandaşımızın konteynerini içi tam donanımlı olarak kuruyoruz. Kaymakam bey sağ olsun tüm kurum ve kuruluşlar ile gönüllü vatandaşları herkesi uyum içerisinde bir potada başarılı bir şekilde yönetti. Şimdi artık yaraları sarma zamanı. Bodrum Belediyesi de hasar tespitlerini yapıyor. AFAD evi yanan yerlere maddi ve manevi yardımlara da başladı. Biz de onların ihtiyaçlarını gideriyoruz" ifadelerini kullandı.

Eren Ayhan - Murat Uçkaç
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.