SAĞLIK - 20 Aralık 2017 Çarşamba 11:29

Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir? Boğaz iltihabı için şifalı bitkiler nelerdir, boğaz enfeksiyonu kaç gün sürer?

A
A
A
Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir? Boğaz iltihabı için şifalı bitkiler nelerdir, boğaz enfeksiyonu kaç gün sürer?

Boğaz enfeksiyonları virüs ve bakterilerin bulaşması ile ortaya çıkar. Büyük çoğunluğu ilaç tedavisi gerektirmez, ancak belirtisi boğaz enfeksiyonu olan ciddi hastalıklar da mevcuttur. Peki Boğaz iltihabına ne iyi gelir? Boğaz iltihabı için şifalı bitkiler nelerdir? Boğaz enfeksiyonunun virüs kaynaklı nedenleri nelerdir? Boğaz enfeksiyonu kaç gün sürer? Boğaz enfeksiyonundan nasıl kurtulunur? Detaylar haberimizde...

Nasıl ortaya çıkar?

Boğaz enfeksiyonu olarak da bilinen boğaz iltihabı virüslere, bakterilere, alerjilere hatta mantarlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Nedenlerinin erken belirlenmesi, tedavi sürecinizi hızlandırarak daha erken düzelmenizi sağlar. Boğaz ağrısı, boğaz şişmesi veya faranjit olarak ta ortaya çıkan bu hastalık; yutak, boğaz veya bademcik bölgesinde görülen rahatsızlıklarına denir.

Yılın hangi dönemlerinde görülür?

Özellikle kış aylarında olmak üzere yılın her döneminde yaşanabilir. Çocuklar ve yaşlılarda daha sık görülür.

Boğaz enfeksiyonu; grip, mononükleoz, adenovirüs, rinovirüs gibi virüslerden kaynaklanabileceği gibi, streptococcus bakterileri gibi bakteriler tarafından veya bazı mantarlar sebebi ile de oluşabilir.

Boğaz enfeksiyonunun virüs kaynaklı nedenleri şunlardır;

Bademcik iltihabı
Tonsilit
Faranjit
Öpücük hastalığı
Gırtlak iltihabı
Kızamık
Suçiçeği
Aftlar
Uçuk virüsü

Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir? Boğaz iltihabı için şifalı bitkiler nelerdir, boğaz enfeksiyonu kaç gün sürer?

Boğaz enfeksiyonu bakteri kaynaklı nedenleri şunlardır;

Sinüzit
Streptokokal Boğaz Ağrısı (Strep Throat)
Boğmaca
Epiglotit

Boğazdaki enfeksiyonuyla birlikte görülen belirtiler

Boğaz ağrısı
Boğazda rahatsızlık hissi
Boğaz kuruluğu
Ses kısılması
Yutmada zorluk
Öksürük
Hapşırma
Yorgunluk

Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir? Boğaz iltihabı için şifalı bitkiler nelerdir, boğaz enfeksiyonu kaç gün sürer?

Bebeklerde boğaz enfeksiyonu belirtileri

Boğazda şişlik
Lenf düğümlerinde şişlik.(Boğazın kulak memesine yakın bölgesinde sert misketimsi doku olarak anlayabilirsiniz)
Yutma zorluğu
Burun akıntısı
Ateş düşüklüğü
Sinirli ve huysuz olması
Sık ağlama
Hapşırma
Bazı durumlarda isilikte eşlik eder

Viral (virüslere bağlı) Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri

Boğazda kuruma
Ses kalınlaşması
Yutakta tıkanıklık hissi
Sinüslere vuran ağrı

Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir? Boğaz iltihabı için şifalı bitkiler nelerdir, boğaz enfeksiyonu kaç gün sürer?

Bakteriyel boğaz enfeksiyona bağlı belirtiler

Boğaz ağrısı
Ateş
Baş ağrısı
Şişmiş lenf düğümleri
Yorgunluk
Hapşırma
Öksürme
Mide bulantısı
Kusma

Boğaz enfeksiyonu tedavisi

Boğaz enfeksiyonu tedavisi için bir Kulak Burun boğaz doktoruna başvurmalısınız. Boğaz enfeksiyonu tedavisi nedenine bağlı olarak 3-15 gün sürebilir. Hafif vakalarda, enfeksiyon tedaviye gerek kalmadan, kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda, özellikle bakteriyel enfeksiyonda tıbbi tedavi gerekir. Sorun bakterilerden kaynaklı ise, en etkili tedavi antibiyotiklerdir. Fakat antibiyotiklerin yan etkileri ve maalesef ülkemizdeki bilinçsiz kullanımı nedeni ile (haklı olarak) devlet tarafından bir sınırlama getirilmiştir. Tüm doktorlarda oluşan ortak kanı, antibiyotik almadan doğal yollardan geçirmeye çalışmak, ağır vakalarda ilaç tedavisi uygulamak şeklindedir. Virüslerin sebep olduğu boğaz ağrısı, birkaç güne kendiliğinden geçer. Alerjiye bağlı durumlarda ise; alerjinin nedenine bağlı olarak ilaç tedavisi uygular. Mantar enfeksiyonlarında ise; antifungal ilaçlar kullanılır. Bakteriyal boğaz şişmesine tıp literatüründe strep boğaz enfeksiyonu denir ve bulaşıcıdır. Rahatsızlıklarınız arasında; baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve boyunlara vuran ağrı varsa doktorunuza görünün.

Boğaz enfeksiyonu bitkisel tedavi yöntemleri

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı tuz katıp, boğazınızda gargara yapın. (Bu suyu yutmayın. Yüksek tansiyon hastası iseniz bu yöntemi kullanmayın.)

Bol su tüketin. Sıcak içeceklerden kaçının. Bu dönemde içtiğiniz her içecek ılık olmalı. Sıcak boğazı tahriş ederek iyileşme sürecini uzatır.

Her türlü çorba ve çay içerek iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz

Nane, limon, zencefil gibi bitkilere bal ilave ederek hazırlayacağınız karışımları için.

Boğaz pastilleri ve eczanelerde satılan spreylerde etkili yardımcılardır.

Etkili bir diğer öneri ise; bir bardak ılık suya biraz sirke katarak gargara yapın.

İçeriğindeki bileşenler ile iltihap kurutucu özelliklerinden dolayı soğan kullanmakta bir diğer hızlı tedavi

yöntemlerindendir. Blender dan geçirdiğiniz 2-3 soğanın posasını sıkıp kalan suyu 1 litre su ile karıştırıp gün içinde bu su ile gargara yapın.

Bir bardak ılık suyun içine, tam bir limonu sıkın. İçine biraz tuz ve bir yemek kaşığı bal ekleyin. Gün içinde azar azar için.

Yutmamak kaydı ile ılık bir bardak suya biraz şap ilave ederek gargara yapmakta işinizi kolaylaştırır.

Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir? Boğaz iltihabı için şifalı bitkiler nelerdir, boğaz enfeksiyonu kaç gün sürer?

Boğaz enfeksiyonundan nasıl kurtulunur?

En etkili yol bağışıklık sisteminizi güçlendirmektir. Dengeli beslenmeye çalışın, bol yeşillik ve meyve tüketmeye gayret edin. Özellikle C vitamini yönünden güçlü meyve ve sebzeleri yiyin. Sigaradan uzak durmalı, kirli havada dışarı çıkmaktan kaçınmalısınız. Oda nemlendiricileri de boğaz enfeksiyonlarında etkili bir önleyici üründür. Odanızı yaz kış devamlı havalandırmalısınız. Soğuk algınlığı ve grip olan kişiler ile yakın temastan kaçının. Özellikle bebek ve çocuklarınızı hasta insanlardan uzak tutun. Çocukların hijyen ve temizlik konusunda yönlendirilmeleri gerekiyorsa baskı yaparak ta olsa el ve vücut temizliklerine dikkat etmesini sağlayın. Uzun süreli, ağrı ve kusma eşlik eden boğaz enfeksiyonlarında mutlaka doktorunuza görünün.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Başkan Tavlı, seçim öncesinde barıştırdığı kırgın esnaflarla buluştu Ordu’nun Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı seçim çalışmaları sırasında, kırgın olduklarını öğrendiği ve barıştırdığı iki esnafın misafiri oldu. Başkan Hüseyin Tavlı, Kaledere Mahallesi 20 Temmuz Caddesi’nde bulunan esnaflarla bir araya geldi. Seçim çalışmaları sırasında birbirlerine kırgın olduklarını öğrendiği esnafları barıştıran Başkan Tavlı, seçim sonrası da esnaflarla bir araya gelerek dostluklarını pekiştirdi. Cadde esnaflarından Süleyman Tez ve Turan Demir ile buluşan Tavlı keyifli sohbet gerçekleştirdi. Cadde esnafının da katıldığı buluşmada konuşan Başkan Tavlı, “Allah bize seçim sürecinde Ramazan ayında, bu kardeşlerimizle birlikte kucaklaşmayı nasip etti. Bu birliktelik neticesinde de esnaflarımızdan Muharrem Som kardeşimiz bayram sonrası kahvaltı programına bizleri davet etmişti. Biz de esnaflarımızla bir araya gelerek sohbet ettik. Her iki esnaf kardeşimize bizlerle beraber kucaklaştığı için, ev sahipliği yapan Muharrem kardeşime de ikramları için teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Onların dostluklarıyla beraber bu sofra bereketlendi. Onların birbirine olan sevgileriyle biz de lezzet aldık. Küslükten bir şey çıkmaz. Birlik, beraberlik ve dostluk bakidir. Kendilerine bunu sağladıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu. Keyifli sohbet çay ikramlarının ardından sona erdi.
Denizli Denizli OSB’de ‘Örme teknolojisi ve kumaş hataları’ konusu ele alındı DENİZLİ(İHA) – Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği işbirliğinde, “Örme Teknolojisi ve Kumaş Hataları” konulu seminer gerçekleştirildi. Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), tekstilin başkenti Denizli’de sektör paydaşları, sanayiciler ve personellerine yönelik önemli bir seminere ev sahipliği yaptı. Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tekstil Mühendisliği işbirliğinde, Denizli OSB Konferans Salonu’nda “Örme Teknolojisi ve Kumaş Hataları” konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerde Yuvarlak Örgü Satış Müdürü Mehmet Erdem Aktenk, Teknik Müdürü Atılım Kasapçopur ve Çorap- Triko ve Raşel Örgü Teknik Müdürü Muhittin Kaya konuşmacı olarak yer alırken, seminerin moderatörlüğünü PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Serkan Soydan gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu seminerde katılımcılara bilgi ve deneyimlerini aktaran konuşmacılar merak edilen soruları da yanıtladı. Ev sahipliği için Denizli OSB yönetimine teşekkür Denizli’nin tekstil alanında önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Yuvarlak Örgü Satış Müdürü Mehmet Erdem Aktenk, “Denizli’de tekstil sektöründeki paydaşlarımızla birlikte olabilmek, onlara firmamızın son teknolojilerini sunabilmek ve ortak mesleki bir dil oluşturabilmek adına çok güzel bir fırsat oldu. Bizleri burada ağırlayanlara, ev sahipliği için Denizli OSB Yönetimine çok teşekkür ederiz.” diye konuştu. Etkinliğin moderatörlüğünü yapan PAÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ali Serkan Soydan, “Etkinliğimizi Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi ile ortaklaşa düzenledik. Ev sahipliğimizi yapan Denizli OSB Yönetim Kurulumuza çok teşekkür ederiz.” dedi. “Düzenlediğimiz etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz” Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu ise bölge müdürlüğü olarak ev sahipliği yaptıkları etkinliklere katılım sağlayan herkese teşekkür ederek, “Denizli’deki sivil toplum kuruluşlarımız ve Pamukkale Üniversitesi ile işbirliğinde pek çok etkinliğe imza atıyoruz. Sanayicilerimize yarar sağlayacak, kentimizin gelişiminde taş üstüne bir taş daha koyacak her türlü eğitim, seminer, panel vb. etkinliklerde yer almak ve ev sahipliği yapmak bizim için bir mutluluktur. Düzenlediğimiz etkinliklere hız kesmeden devam edeceğiz.” diye konuştu.
Erzurum Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrenci kongresinin ilki ETÜ’de gerçekleştirildi Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ev sahipliğinde I. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi düzenlendi. Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki güncel gelişmeleri konuşmak ve Türkiye’nin her bölgesinden akademisyenler ile öğrencileri bir araya getirmek amacıyla birincisi düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin açılışına ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın açılışında konuşan ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Kara, moleküler biyoloji ve genetiğin modern bilimde önemli bir role sahip olduğunu ifade ederek, kongrenin öğrencilerin kariyer gelişimine önemli katkılar sunacağını dile getirdi. Prof. Dr. Kara’nın ardından konuşan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit İncekara, ETÜ Fen Fakültesinde eğitim kalitesinin ortalamanın oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekerek, kısa zamanda önemli bir mesafe kaydettiklerini ve birçok yenilikçi uygulamayı hayata geçirdiklerini belirtti. Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Rektör Çakmak ise öğrenci kongrelerini çok önemsediklerini söyleyerek: “Değerli arkadaşlar bu ve benzeri organizasyonlara katılımınız sizlere ilerleyen süreçlerde çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Kongre, sempozyum ve çalıştay gibi programlara katılımınız sizlerin aynı zamanda ortak çalışma kültürünü çok önemsediğiniz anlamına da geliyor. Nitekim iş hayatına adım atarken derslerde elde ettiğiniz başarıların yanı sıra bu ve benzeri programlara katılımınız size referans olacak. Eğitim öğretim hayatınız boyunca kendinizi geliştirmek için neler yaptığınız sorusu her zaman karşınıza çıkacak. ETÜ olarak Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin birincisini yaparak bir geleneği başlattık. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu kongrenin devamı da gelecek. Bu vesileyle kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen öğrencilerimize ve hocalarımıza teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” diye konuştu Türkiye genelinden 13 üniversiteden 400’e yakın öğrencinin katıldığı kongrede çok sayıda poster ve sözlü sunumun yapılırken Bitki ve İnsan Çalışmalarında Bor, Nörodejeneratif Hastalıklar, Protein Mühendisliği ve Kanser Çalışmalarında hedef moleküllerin Tespiti ve Aday İnhibitörlerin Sentezi konuları ele alındı.