DÜNYA - 17 Ekim 2020 Cumartesi 22:29

Bolivya’ya gözlemci olarak giden Arjantin heyeti ülkeye sokulmadı

A
A
A
Bolivya’ya gözlemci olarak giden Arjantin heyeti ülkeye sokulmadı

Bolivya’da yarın yapılacak olan devlet başkanlığı seçimleri için davet edilen Arjantin heyeti ülkeye sokulmadı.

Bolivya’da yarın halk devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gidecek. Ülkede yarın yapılacak olan seçimlere Bolivya Yasama Meclisi tarafından gözlemci olarak davet edilen Arjantin heyeti ülkeye sokulmadı. Başkent La Paz’daki El Alto Havalimanı’na inen heyet Jeanine Anez hükümetnin emri ile polis tarafından ülkeye girmesi engellendi. Çıkan arbedede Heyet Başkanı Federico Fagioli tutuklanırken, Arjantin’in La Paz Büyükelçisi Lucas De Mara astım kriz geçirdi. Maria, hastaneye kaldırıldı. Arjantin hükümeti, De Maria’nın sağlığıyla ilgili her türlü sorumluluğun Anez hükümetinde olduğunu duyurdu. Havalimanındaki arbedeye ait görüntüler ise bizzat Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernndez’in sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fagioli'nin yasadışı olarak tutuklandığını aktarılırken, bir an öne serbest bırakılması talep edildi. Bakanlık, ayrıca Bolivya’ya kınama yayınladı. Dışişleri Bakanlığı, “Pazar günü yapılacak olan devlet başkanlığı seçimleri için resmi gözlemci olarak davet edildik. Jeanine ez diktatörlüğünden, heyet üyelerinin güvenliğini garanti etmesini, davet edildikleri görevi yerine getirmelerine izin verilmesini ve Milletvekili Fagioli'nin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

Anez, eski Devlet Başkanı Evo Morales’e yapılan darbe sonrasında kendisini geçici devlet başkanı ilan etmişti.

Serkan Bayar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.