DÜNYA - 19 Ekim 2021 Salı 21:20

Brezilya hükümetinin Covid-19 salgınındaki ihmalleri hakkında hazırlanan rapor senatoya sunuldu

A
A
A
Brezilya hükümetinin Covid-19 salgınındaki ihmalleri hakkında hazırlanan rapor senatoya sunuldu

Brezilya Senato Üyesi Renan Calheiros, hükümetin korona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede ihmalkar tutumunun incelendiği raporu Brezilya Senatosu'ndaki Parlamento Soruşturma Komisyonuna (CPI) sundu.

Korona virüs (Covid-19) ile mücadelede kapsamında Brezilya hükümetinde gergin anlar yaşanıyor. Brezilya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Brezilya Senato Üyesi Renan Calheiros'un Covid-19 ile mücadele kapsamında Brezilya hükümetinin, salgın ile mücadelede ihmalkar tutumunun incelendiği raporu bu sabah Brezilya Senatosu'ndaki Parlamento Soruşturma Komisyonuna (CPI) sunduğu kaydedildi.

Brezilya basınında yer alan haberlerde ise, sızan raporun yaklaşık bin 200 sayfadan oluştuğu ve raporda aralarında Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun da bulunduğu 71 kişi ve kurum hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Raporda, Başkan Bolsonaro en başta nitelikli cinayet, yerli soykırımı, insanlığa karşı suçlar, tıbbi önlem ihlali, suça teşvik etme ve belgede sahtecilik olmak üzere 10'dan fazla hususta suçlanıyor. Ayrıca sunulan raporun CPI tarafından yarın açıklanacağı ve 26 Ekim Salı günü komisyonda oylamaya sunulacağı belirtilirken, raporun CPI tarafından kabul edilmesi halinde Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun yanı sıra Brezilya eski Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello ve eski Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo gibi siyasiler hakkında soruşturma başlatılacak.

Öte yandan Brezilya basınında yer alan haberlerde, komisyondaki senatörlerin raporda suçlanan kişiler ile yapılan suçlamalar hakkında henüz bir fikir birliğine varmadığı ve raporun basına sızmasından dolayı rahatsız oldukları iddia edildi.

Saim Sevinç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.