GÜNDEM - 13 Ocak 2019 Pazar 09:26

Bu da organik okul!

A
A
A
Bu da organik okul!

Bahçelievler’deki ilkokulda eğitim gören öğrenciler, İstanbul’un ortasında sebze ve meyve yetiştiriyor, okuldaki kümes sayesinde hayvan sevgisiyle büyüyor. Bir yanda bostan bir yanda tavuk, kaz, hindi gibi hayvanlarla iç içe eğitim alan çocuklar, doğal ürünleri de lezzetle yiyor.

Bahçelievler Emlak Konut İlkokulu öğrencileri, eğitimlerini doğayla iç içe bir ortamda görüyor. 4 yıl önce okulda başlatılan projeyle okulun atıl durumdaki bahçesine çok sayıda sebze ve meyve tohumu ekildi. Öğrencilere topraktan sofraya gelen sebze ve meyvelerin hangi evrelerden geçtiğini gösteren proje kapsamında okul bahçesinde patlıcan, domates, biber, salatalık, limon gibi birçok ürün yetiştirildi. Okul bahçesindeki bazı sebzeler hava şartları nedeniyle kurusa da öğrencilerin ektiği limonlar dikkat çekti. Öğrencilerin şehrin ortasında doğayla iç içe eğitim almalarına imkan sağlayan proje kapsamında okulda bir de kümes oluşturuldu. Tavuk, hindi, ördek ve kaz gibi küçükbaş hayvanların yetiştirildiği kümesin hayvanlarını ise öğrenciler besliyor. Tavuklardan gelen organik yumurtalar da velilerin aldığı yemler karşılığında öğrencilerin sofralarına ulaşıyor. Bir yanda bostan bir yanda kümesin bulunduğu organik okulda öğrenciler toprağa dokunarak küçük yaşlardan itibaren hayvan sevgisiyle eğitimlerini alıyor.

“Elleri toprağa değiyor, sonra da bunları yiyorlar” 

Öğrencilere teorik eğitimlerin yanı sıra hayvan sevgisi ve doğal ortamda bulunma imkanı sunmak için böyle bir proje başlattıklarını dile getiren Bahçelievler Emlak Konut İlkokulu Müdürü Mehmet Ali Tanrıverdi, “Okulumuzda 35 farklı türden toplam 170 tane ağaç var. Bugüne kadar biz okul bahçemizde domates, biber, patlıcan, çilek yetiştirdik. Bu ürünler yetiştirilirken öğretmenlerimizin rehberliğinde çocuklar aktif rol alıyorlar. Elleri toprağa değiyor, bu ürünlerin sulamasını yapıyorlar. Sonra da bunları alıp yiyorlar. Okul bahçemizde kümesimiz var, burada tavuk, hindi, ördek, kaz gibi küçükbaş hayvanlar bulunuyor. Evlerinden getirdikleri ekmek kurularını yemek artıklarını çöpe atmak yerine buraya getirerek bu hayvanları besliyorlar. Amacımız israfı önlemek ve çocuklara hayvan sevgisini kazandırmak. Kümesimizdeki bu tavukların vermiş olduğu yumurtaları da öğrencilerimiz, velilerimiz alıyor. Onun karşılığında onları besliyorlar. Doğa dostu bir hedef amacıyla yola çıktık” dedi.

“Tavukların yaptığı yumurtalardan yiyoruz, doğal olduğu için çok lezzetli oluyor” 

Diğer okullardan farklı olarak sebze meyve yetiştirip tavukları beslediklerini dile getiren 3’üncü sınıf öğrencisi Aziz Karaman ise, “Güzel bir okul, bahçesi var tavuklar yetiştiriliyor. Tavuklara ekmek atıyorlar, marul, maydanoz getiriyoruz. Tavukların yaptığı yumurtalardan yiyoruz, doğal olduğu için çok lezzetli oluyor” ifadelerini kullandı.

“Biber, domates, patlıcan yetiştiriyoruz” 

Sebze meyve yetiştirmenin çok eğlenceli olduğunu, derslere severek geldiğini dile getiren 3’üncü sınıf öğrencisi Ela Aydın da, “Burası çok güzel bir okul, tavuklar, hindiler her şey var. Biz burada çok eğleniyoruz. Biber, domates, patlıcan yetiştiriyoruz. Yazın çilek yetiştiriyoruz, yiyoruz. Burası diğer okullardan çok farklı” diye konuştu.
 

Hasibe Karadağ - Alper Suat Tutaşı
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Berat Özdemir: “Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz; getireceğiz de inşallah” Trabzonspor’un başarılı futbolcusu Berat Özdemir, kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini belirterek, rövanş maçında bu istek ve arzuyu sahada göstermek istediklerini dile getirdi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Trabzonspor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’ü 3-2 mağlup etti. Maçın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bordo-mavili takımın başarılı futbolcusu Berat Özdemir, ikinci yarıda 10 kişi ile gerçek bir takım olduklarını ve o yolda ilerlediklerini gösterdiklerini söyledi. Özdemir, “İlk yarı kendi oyunumuzu kabul ettirmemize rağmen 2-1 önde kapatmayı bildik. İkinci yarıda 10 kişiyle gerçek bir takım olduğumuzu o yolda ilerlediğimizi gösterdik. Herkes yanındaki arkadaşı için fedakârca mücadele etti. 3. golü bulduk, gol yememize rağmen kazanmayı bildik. Avantajlıyız. Rövanşta bu istek ve arzuyu sahada göstermek istiyoruz” dedi. “Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum” Performansında her hafta üzerine koymaya çalıştığını kaydeden Özdemir, “Takım arkadaşlarıma her geçen gün daha fazla yardımcı olmaya çalışıyorum. Onlara beni gazlıyorlar. Thomas ve Pepe olsun tecrübelerini bize aktarıyorlar. Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum. Hocalarımızın verdiği taktikleri sahaya yansıtmaya çalışıyorum. Umarım sonuç alıyoruzdur” şeklinde konuştu. “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var” Kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini vurgulayan Özdemir, “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var. Hep birlikte bu iki hedefe kenetlenmiş durumdayız. Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz. Getireceğiz de inşallah” diye konuştu. “Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” Trabzonspor’da sezon sonu kiralık sözleşmesi sona erecek Berat Özdemir kariyeri ile ilgili soruya, “Kiralık veya burada bonserviste bulunmam gerçekten benim için önemli değil. Trabzonspor arması ve forması ile sahada olduğum sürece elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” ifadelerini kullandı.
Trabzon Tolunay Kafkas: "Turu ikinci maça taşıdık" Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Trabzonspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, turu ikinci maça taşıdıklarını söyledi. Ziraat Türkiye Yarı Final ilk maçında deplasmanda Trabzonspor’a 3-2 mağlup olan Fatih Karagümrük’te Teknik Direktör Tolunay Kafkas, oyuna çok iyi başladıklarını belirterek, "Çok iyi başladığımız bir maç oldu. Set oyununu takım gole kadar çok iyi oynadı. Eşitliği yakalayana kadar maç planının olduğu iyi bir Fatih Karagümrük vardı. Çok kötü gol yedik. Golleri biz kendimiz yedik. Toparlamaya çalıştık ama set oyunuyla ilgili sıkıntılarımız oldu. Çalıştığımızın dışına çıktık. Görüntü hiç istemediğim, iyi olmayan bir görüntüye döndü. Sonuç beraberlikle de bitebilirdi. Kazanabilirdik de. Trabzonspor’u tebrik ediyorum ama biz turu ikinci maça taşıdık. Ligde maç kazanırsak, kupa maçını da iyi seviyede çıkartacağımıza iniyorum" dedi. Maçın hakemiyle ilgili olarak ise Kafkas, "Ben hakemlerle ilgili fazla konuşmuyorum ama bazı şeyleri de yanlış anlıyorlar. İyi şeyler hissettirmiyorlar. Yumruk atan oyuncuyu görmezden gelip sırtını dönüyorsan, takımın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre hareket ediyorsanız bu bize iyi şeyler his ettirmiyor. Zor bir sezon geçiyor hepimiz için çok şey gördüm 40 yıl içeresinde ama bu sezonki gibi görmedim. Bir an önce bitmesinde bütün takımlar için bir hayır var diyorum" ifadelerini kullandı.