KÜLTÜR SANAT - 26 Ekim 2020 Pazartesi 10:48

Bursa’da 2 bin yıllık olduğu düşünülen çan hurdacıdan çıktı, müzeye teslim edildi

A
A
A
Bursa’da 2 bin yıllık olduğu düşünülen çan hurdacıdan çıktı, müzeye teslim edildi

Bursa’nın İznik ilçesinde bir hurdacı tarafından antikacıya verilen eserin Ayasofya Kilisesine ait 2000 yıllık çan olma ihtimaline karşı yetkililer harekete geçti. İznik Müze Müdürlüğü tarihi olduğu düşünülen çanı bilirkişiye inceletecek.

UNESCO’nun geçici miras listesinde bulunan ve 4 medeniyete başkentlik yapmış İznik’te bir antikacıda bulunan eser dikkat çekti. Antika dükkânının sahibi Hakan Turan, bir hurdacı tarafından kendisine verilen çanı incelediğinde şaşkınlığını gizleyemedi. Üstünde İznik’in diğer adını alan Kraliçe Nicea’nın simgesi bulunan, üzerinde haç ve Nicea yazısı bulunan Ayasofya ile ilgili tarihlerin de yazıldığı çan görenleri hayrete düşürdü.

Müzeye teslim etti

Eseri bir hurdacının kendisine verdiğini ifade eden Antikacı Hakan Turan, kararmış şekilde olan çanı zımpara ile temizlediğinde ortaya ilginç görüntü çıktığını söyledi. Turan, “İznik’te eski ismiyle Nikea’da antika işi ile uğraşıyorum. Geçtiğimiz günlerde hurdacıdan malzemeler geldi içlerinden bu çan dikkatimi çekti. Küçük bir ince temizlikten sonra üzerinde ki yazıları fark ettim. Üzerinde Hagia Ayasofya ve bununla birlikte tarihler haç işareti vardı. Hatta Nikea’nın resmi mevcut. Bu eserin müzeye gitmesi gerektiğini düşündüm. Tarihi eserlerin korunmasında oldukça hassas olduğumu düşünüyorum. Bunu müzeye teslim edeceğim” dedi.

Bursa’da 2 bin yıllık olduğu düşünülen çan hurdacıdan çıktı, müzeye teslim edildi

Mehmet Buldu
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Dışişleri Bakanlığından ABD Dışişleri Bakanlığınca Yayımlanan 2023 İnsan Hakları Raporu’na tepki Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığınca Yayımlanan 2023 İnsan Hakları Raporu hakkında “Asılsız iddialara, gerçek dışı bilgilere ve önyargılı yorumlara yer verilmektedir” açıklamalarında bulundu. Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığınca Yayımlanan 2023 İnsan Hakları Raporu hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının 22 Nisan 2024 tarihinde yayımladığı ve 200’e yakın ülke hakkında bölümler içeren “2023 İnsan Hakları Raporu”nda, geçmiş yıllarda olduğu gibi, Türkiye’ye yönelik asılsız iddialara, gerçek dışı bilgilere ve önyargılı yorumlara yer verildiği belirtildi. Bu yıl da kaynağı belirsiz iddialar ile terör örgütleriyle iltisaklı çevrelerin söylemleri temelinde hazırlanmış olan bu rapora itibar etmediğimizin bir kez daha vurgulandığı açıklamada, “Ülkemiz, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine bağlılığını, karşı karşıya bulunduğu çok yönlü ve ağır terör tehditlerine rağmen kararlılıkla sürdürmektedir. Meşru müdafaa hakkımız temelinde yürüttüğümüz terörle mücadele operasyonları tamamen terörist unsurlar ile bunların terör faaliyetlerinde kullandıkları yeteneklere yöneliktir. ABD’nin, terörün her türüne karşı sürdürdüğümüz haklı ve meşru mücadelenin kapsamını iyi bilen bir müttefik olarak gerçekleri çarpıtan tutarsız iddialarda ısrarını anlamak mümkün değildir” ifadelerine yer verildi. Ayrıca raporda, Gazze’de devam eden ve yalnızca Filistin halkının asli haklarına değil aynı zamanda tüm insanlığın ortak değerlerine büyük bir darbe vuran insanlık dışı saldırılara layıkıyla yer verilmemesini büyük endişeyle karşılandığı ifade edildiği açıklamada, sözkonusu raporun tarafsızlık ve objektiflikten uzak bir şekilde, siyasi saiklerle hazırlandığını açıkça gösterdiği aktarıldı. Açıklamada, ABD’nin insan hakları konusunda kendi siciline odaklanması ve terör örgütleriyle kurduğu ortaklıklar ile insan hakları konusunda izlediği çifte standartlı politikayı sonlandırması çağrımızı yinelendiğinin altı çizildi.