DÜNYA - 15 Eylül 2018 Cumartesi 17:19

Buzulların erime ölçümünü yapacak

A
A
A
Buzulların erime ölçümünü yapacak

NASA, saniyede 10 bin görüntü çekerek bilim adamlarının analiz etmeleri için Dünya hakkında hassas bilgiler toplayacak olan ICES Sat-2 uydusunu Vandenberg Hava Üssü’nden uzaya fırlattı. ICES Sat-2 kutup buzlarının erimesini izleyecek.


İleri Topoğrafik Lazer Yükseklik Sistemi (Advanced Topographic Laser Altimeter System) anlamına gelen kelimelerin baş harflerinden oluşan ATLAS 6, lazer ışık demetiyle Dünya’nın saniyede 10 bin fotoğrafını çekerek bilim adamlarının analiz etmesi için hassas bilgiler sağlamak üzere NASA tarafından bugün uzaya fırlatıldı. ICES Sat-2 uydusunun bilim adamlarının mevsimlerin nasıl değiştiğini görebilmeleri için Dünya’nın bir noktasından yılda dört defa görüntü alacağı, her bir görüntüyü tekrar çekmek için yörüngesini 91 günde tamamlayacağı belirtildi. 

NASA’lı bilim adamları, ICES Sat-2 uydusunun yeryüzüne göndereceği lazer ışınlarının geri dönmesiyle yeryüzünün yüksekliğini ve her 90 günde bir aynı ölçümü yaparak, yeryüzünün buzul ve deniz yüzeyinin yüksekliğindeki değişimini ölçeceğini söyledi. Bu ölçümler yeryüzünün 3 boyutlu görüntüsünü çıkaracak ve izleyen herkesin erişimine ücretsiz olarak sunulacak.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Edirne, Kırklareli, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak ve Bartın çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. İç Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu ile Batı Karadeniz’in iç kesimlerinde yer yer toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı mevsim normalleri üzerinde seyretmeye devam edecek. Rüzgar, genellikle güney, güneydoğu kesimlerinde kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Ege, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-80 km/saat) şeklinde esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde ve akşam saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 23 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 26 Adana: Parçalı ve az bulutlu 38 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27 Samsun: Parçalı ve az bulutlu 27 Trabzon: Parçalı ve az bulutlu 29 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 25 Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 32