DİĞER SPORLAR - 03 Mayıs 2019 Cuma 15:31

Can Öncü İspanya’da piste çıkıyor

A
A
A
Can Öncü İspanya’da piste çıkıyor

Türk motosikletinin en önemli genç temsilcilerinden biri olan Can Öncü, Moto3 Dünya Şampiyonası 4'üncü yarışı olan İspanya’da piste çıkıyor. 2018 Red Bull MotoGP Rookies Cup’ta şampiyon olan 15 yaşındaki Red Bull sporcusu Öncü, geçen sezon Moto3’te de çıktığı ilk ve tek yarışı olan Valencia Grand Prix’ini kazanmayı başarmıştı. Genç yıldız Red Bull KTM Ajo takımı ile mücadele ediyor.

Türkiye’nin yetiştirdiği en yetenekli motosiklet sporcularından biri olan Can Öncü, 2019 Moto 3 Dünya Şampiyonası’nda 4'üncü yarışına çıkıyor. 2018 Red Bull MotoGP Rookies Cup’ta şampiyon olan, geçen sezon Moto3’te de çıktığı ilk ve tek yarışı olan Valencia Grand Prix’ini kazanan Red Bull sporcusu Can Öncü sezonun 4'üncü yarışında Pazar günü İspanya’da mücadele edecek. Yarış TSİ 12.00’de başlayacak. 

"Başarılarla dolu bir sayfa açıyoruz"
2019 sezonunun kendisi beklediği gibi başlamadığını belirten Öncü, "İlk üç yarış beklediğimiz gibi gitmedi. Ama ben bu sahnede kalıcı olmak istiyorum. O yüzden de her sıkıntılı durumdan öğrenerek ayrıldığımı düşünüyorum. Belki sezon boyunca böyle anlar yaşayacağız ama bu durum beni asıl amacımdan uzaklaştırmıyor. Hatta inanıyorum ki bu tecrübeler beni hem daha fazla motive ediyor hem de şampiyonluklar yolunda bilgi heybemi dolduruyor" dedi.

Marc Marquez zirve peşinde
Dünyanın en büyük motor sporları organizasyonlarından biri olan MotoGP’de de sezonun 4'üncü yarışı İspanya’da koşulacak. 4 bin 428 kilometre uzunluğundaki Jerez Pisti’nde Red Bull sporcusu Marc Marquez sezonunun kendisi adına ikinci birinciliğini elde etmeye çalışacak. 25 turluk yarış öncesinde Andrea Dovizioso, 54 puanla sürücüler sıralamasında liderlik koltuğunda otururken 51 puanlı Valentino Rossi, ikinci sırada bulunuyor. Marwuez ise 45 puanla 4'üncü basamağın sahibi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.