GÜNDEM - 14 Haziran 2019 Cuma 04:38

Celp tarihleri bir ay geriye çekildi

A
A
A
Celp tarihleri bir ay geriye çekildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, milletvekilleri ile düzenlenen kapalı grup toplantısında yeni askerlik sisteminin ülke güvenliği ile ilgili herhangi bir sıkıntıya sebep olmayacağı dile getirildi.

TBMM Genel Kurulunda, yeni askerlik sistemini düzenleyen Asker Alma Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde TBMM’de basına kapalı gerçekleştirilen grup toplantısında milletvekillerine sunum yapıldı. Toplantıda, TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz ve AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı milletvekillerinin görüş ve önerilerini alarak sorularını cevaplandırdı. Toplantının ardından önceki gün ikinci defa milletvekilleri kanun teklifini görüşmek üzere Genel Merkez’de toplandı.

HİÇBİR PROBLEM ÇIKMAYACAK
Cumhurbaşkanı’nın konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıda Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar, yeni düzenleme ile ilgili vekilleri bilgilendirdi. Milletvekillerinin görüş ve önerilerinin de alındığı toplantıda, toplu terhislerin sınırda güvenlik zafiyetine yol açabileceği endişesi tekrar dile getirildi. Edinilen bilgilere göre Hulûsi Akar, ülke güvenliği ile ilgili herhangi bir kaygıya yer bırakacak bir aksama veya sıkıntı olmayacağını söyledi. Akar, terhis olanların yerine uzmanların geleceğini bu sebeple KKTC başta olmak üzere hudutlarda bir problem çıkmayacağını kaydetti.

İŞ SIKI TUTULUYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağustos ayında askerlik düzenlemesi ile ilgili verdiği talimatın ardından çalışmalara başladıklarını ifade eden Bakan Akar, gözden kaçırılan bir durum olmasın diye son defa kuvvet komutanları ile de görüşüldüğünü söyledi.

TEMMUZ SONRASI HER AY CELP
Akar, toplantıda üç ayda bir yapılan celplerin artık her ay yapılacağını belirterek bu şekilde asker sayısında azalma olmayacağını da kaydetti. Akar ayrıca, celp dönemlerinin de bir ay geriye çekildiğini açıkladı. Ağustos ayındaki celbin temmuz ayına çekilerek temmuzdan itibaren gençlerin her ay askere gideceği belirtildi.

BORÇLARA VE DAVALARA AF
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bakaya kalanlardan para cezası olanların daha sonra askerlik görevini yapmaları hâlinde bu borçlarının silinmesi talimatını verdiği, aynı şekilde bakaya kalanların davaları varsa o davalarının da düşürülerek af getirilmesini istediği öğrenildi. Toplantıda, teklifle dövizle askerlik ücretinin artırılmasının, yurt dışındaki Türk yükümlülerin vatandaşlıktan çıkmasına sebep olabileceği kaygısı da tekrar iletildi.
Bir milletvekilinin “Yurt dışında yaşayanlar için 2016 yılında 6 bin avrodan 1.000 avroya indirmiştik. 2018 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2 bin avroya çıkarıldı. Bu ücret ile kimse vatandaşlıktan çıkmıyordu. Biz yine yükseltiyoruz. Vatandaşlıktan çıkaranlar olursa ne olacak?” diye sorması üzerine Bakan Akar, Türkiye’deki vatandaşların 30 bin TL verirken yurt dışındakinin daha az vermesi dengeleri bozabileceği bu sebeple miktarın 30 bine sabitlenerek dengelenmesi gerektiğini savundu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bir milletvekilinin Kıbrıs’ta oluşabilecek zafiyeti ısrarla gündeme getirmesi üzerine esprili bir şekilde “En kötü şuradan şurası bir şey olursa gideriz” dediği kaydedildi.

O MADDE DEĞİŞEBİLİR
Toplantıda muhalefetin de itirazlarının olduğu, Cumhurbaşkanı’na “askerlikten muaf tutma” yetkisi veren düzenleme ile ilgili tartışmalar da gündeme geldi. Akar bu konuda muhalefet partilerinin de görüşlerinin alınmasının ardından değişiklik yapılabileceğini söyledi. Bakan Akar “Herkes tatmin olsun, ortak mutabakat ile Meclis’ten geçsin istiyoruz” dedi. Yeni askerlik sisteminin önümüzdeki hafta Meclis’ten geçirilerek kanunlaşmasının planlandığı da toplantıda milletvekillerine aktarıldı.

Türkiye Gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Vezirköprü’de gece yarısı kırmızı karınca operasyonu: Zararlı böcekleri yiyecek Samsun’un Vezirköprü ilçesinde gece vakti doğaya kırmızı karınca salındı. Karıncalar orman zararlısı böcekleri yiyerek ekolojik dengenin bozulmamasını sağlayacak. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, gece saat 02.00’de Orman İşletme Müdürlüğünden hareket ederek Çorakdere mevkisinde daha önce tespit edilen karınca yuvalarına ulaştı. Özel kıyafetli görevliler tarafından teknik kurallara uygun bir şekilde karınca yuvasındaki karıncalar daha önce oluşturulan 3 adet özel sandıklara yerleştirildi. Araçlarla daha önceden hazırlanmış olan yeni yuvaların olduğu Narlısaray İşletme Şefliği Kızılcapelit mevkine götürülen kırmızı orman karıncaları belirlenmiş olan yeni yuvaya kraliçe karıncalarla birlikte tekniğine uygun olarak yerleştirildi. Yuvalara karıncaların beslenmesi için toz şeker döküldü. Ekolojik dengenin bozulmaması için doğal yollarla zararlı böceklere karşı yapılan biyolojik mücadele amacıyla orman zararlısı böceklerin olduğu bölgeye kırmızı orman karıncalarının nakili yaklaşık 3 saat sürdü. Vezirköprü Orman İşletme Müdürü Mecit Koçak, transferin gece yapılması gerektiğini belirterek, “Kırmızı karıncaları yaklaşık 80-100 metre çapında bir alanda ormanlara zarar veren böcekleri yiyerek biyolojik mücadeleye katkıda bulunurlar. Amacımız mevcut karınca yuvasının bir kısmını taşıyıp, karınca yuvasının bulunmadığı yeni bir bölgeye naklederek orada bulunan zararlı böceklere karşı biyolojik mücadeleye katkıda bulunmaktır. Nakledilen ana kırmızı karınca yuvasının geride kalan kısmında bulunan karıncaların da oradaki faaliyetlerine devam etmesi için eski haline benzer bir yapıda olacak şekilde düzenlendi ve geride kalan karıncaların beslenmeleri için bu yuvaya da toz şeker döküldü. Ayrıca orman hayvanlarının yuvaya zarar vermemesi içinde yuva tel örgü içine alınarak korunmaya bırakıldı” dedi. Gece yarısı yapılan operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Patan, Narlısaray İşletme Şefi Dilek Aksoy, Orman Muhafaza Memurları ve özel kıyafetleri ile donatılmış ekipler katıldı.
İstanbul İsmail Kartal’dan Olympiakos maçında 3 değişiklik Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, Süper Lig’de son oynanan Fatih Karagümrük maçı 11’ine göre Olympiakos karşısına 3 değişiklik ile çıktı. UEFA Avrupa Konferans Ligi Çeyrek Final ikinci maçında Fenerbahçe, sahasında Yunan temcilcisi Olympiakos ile karşılaşıyor. Teknik Direktör İsmail Kartal, son oynanan Fatih Karagümrük maçı 11’inden 3 değişikliğe giderek, stoper bölgesinde Serdar Aziz ile Çağlar Söyüncü’nün yerine Rodrigo Becao ve Alexander Djiku’ya görev verdi. Lig maçında kart cezası bulunan Sebastian Szymanski de bugün Rade Krunic’in yerine şans buldu. Takımda sakatlık yaşayan birçok oyuncu tedavi ve bireysel antrenmanlarının ardından bugünkü kadroda yer alırken, menüsküs ameliyatı olan Jayden Oosterwolde tek eksik olarak bulunuyor. 32 maç sonra Becao - Djiku ikilisi Sezon başında Fenerbahçe’nin Süper Lig ve Avrupa Konferans Ligi’nde yakaladığı galibiyet serisinde önemli rol oynayan ve stoperde iyi bir ikili oluşturan Rodrigo Becao ile Alexander Djiku, yaşadıkları sakatlıkların ardından uzun süre sonra ilk kez birlikte sahada yer aldı. İkili son olarak 26 Ekim’de oynanan Ludogorets Razgrad müsabakasında sarı-lacivertli takımın defans hattında yer almıştı. Teknik Direktör Kartal, 32 maç sonra bu ikiliye aynı anda görev verdi. Ganalı stoper Djiku bu sezon Süper Lig’de 20, Avrupa kupalarında 11 maça çıkarken; Brezilyalı Becao ise ligde 11, Avrupa kupalarında 6 karşılaşmada forma giydi. Joshua King 72 gün sonra kadroda Sakatlığı nedeniyle uzun süre takımdan ayrı kalan Joshua King, Olympiakos mücadelesi kadrosunda yer aldı. Sarı-lacivertli formayla son olarak 7 Şubat’ta oynanan Ziraat Türkiye Kupası Son 16 Turu maçı olan Gaziantep FK’ya karşı oynadı. Tedavisinin ardından bireysel çalışmalarına geçtiğimiz haftalarda başlayan King, bu sezon 12 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası, 9 da Avrupa Konferans Ligi maçında görev aldı. İsmail Kartal, Olympiakos karşısına şu 11 ile çıktı: "Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel, Rodrigo Becao, Alexander Djiku, Ferdi Kadıoğlu, İsmail Yüksek, Fred, İrfan Can Kahveci, Sebastian Szymanski, Dusan Tadic ve Edin Dzeko." Sarı-lacivertlilerde Doğukan Demir, İrfan Can Eğribayat, Çağlar Söyüncü, Leonardo Bonucci, Mert Hakan Yandaş, Ryan Kent, Miha Zajc, Rade Krunic, Zeki Dursun, Joshua King, Cengiz Ünder, Michy Batshuayi ise yedek bekledi. Taraftarlardan yoğun ilgi Bu sezon tribünleri doldurarak takımlarının arkasında itici güç olan sarı-lacivertli taraftarlar, Avrupa Konferans Ligi maçında da tribünleri tamamen doldurdu. Taraftarlar yaptıkları tezahüratlarla Fenerbahçeli futbolcuları maça hazırladı. Seremoni öncesi Maraton alt tribününde Türk bayrakları dalgalandırılırken, stat hoparlöründen de 10. Yıl Marşı çalındı.