GÜNDEM - 04 Haziran 2015 Perşembe 09:00

China Homelife Turkey 2. kez kapılarını açtı

A
A
A
China Homelife Turkey 2. kez kapılarını açtı

Dünyada uygun maliyetli ve her seviyede kalitede ürün ve hammadde bulunabilirliği avantajı ile son 20 yıldır tüm dünyanın üretim merkezi haline gelen Çin, Türkiye’de de 2 yıldır China Homelife fuarı ile görücüye çıkıyor. Geçtiğimiz yıl yoğun bir katılım ile gerçekleşen China Homelife Turkey, bu yıl da 700 firmanın katılımı ile 3-6 Haziran tarihlerinde CNR EXPO Yeşilköy İstanbul ‘da başladı.

Dünya ticaret arenasında Çin ürünlerini tanıtmak için düzenlenen China Homelife fuarlar serisi; Brezilya, Dubai, Hindistan, Kazakistan, Mısır, Polonya ve Ürdün’den sonra geçtiğimiz yıl Türkiye’de de ilk kez sektör profesyonelleri ile buluşmaya başladı. Çin Hükümeti tarafından katılım maliyetlerinin yüzde 100’ünün karşılandığı fuar, ülkemizin jeopolitik konumu sayesinde her iki ülke ekonomisi için de büyük önem arz ediyor.
50 bin çeşit ürünün sergilendiği fuarın açılışını; İstanbul Valisi Vasip Şahin ile birlikte, DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Türkiye Çin İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Vekili Yavuz Onay, TÜÇİAD (Türkiye Çin İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği) Başkanı Kemal Koçak, MESİAD (Merter Sanayici ve İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Gecü, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı - Proje Direktörü Ahmet Sami YAVUZ, Şanghay Belediye Komisyonu Yardımcısı Müfettiş Xu Wenjie, Çin Büyükelçiliği Ticari Danışman Zhu Guangyau, Çin Başkonsolosluğu Ticari Konsolosu Huang Songfeng, Hangzhou Belediye Başkan Yardımcısı Xie Shuangcheng gerçekleştirdi.

Birbirinden farklı kullanım alanlarıyla; dünyaca ünlü Çin ipeğinden kumaşlar, kadın giyimde birbirinden şık gelinliklerden deri ceketlere, aydınlatma sistemlerinden küçük ev aletlerine ve beyaz eşyalardan bahçe mobilyalarına kadar binlerce farklı ürün China Homelife Türkiye’de ziyaretçileriyle buluşuyor.
Dünya inşaat sektöründen sıkça adından söz ettiren Çinli Firmalardan Dubai Twin Towers, Doha İnternational Airport, Emirates Park Tower Hotel gibi birçok ünlü binanın dış cephe kaplamasını inşa eden Fangda ve Çin’in önemli markaları China Homelife Turkey fuarı ile birlikte Türkiye pazarına girmeyi hedefliyor.

21. YÜZYIL İPEK YOLU PROJESİNİN İLK ADIMLARI CHINA FOMELIFE'DA ATILDI
Çin Hükümeti 21. yüzyılın İpek Yolu çalışması olarak “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı - One Belt, One Road” projesini 2,1 trilyonluk bir yatırım ile başlattı. 65 ülkeyi kapsayan projenin en büyük ayaklarından birini de Türkiye oluşturuyor. Dünyada uygun maliyetli ve her seviyede kalitede ürün ve hammadde bulunabilirliği avantajı ile son 20 yıldır tüm dünyanın üretim merkezi haline gelen Çin, Türkiye’de de 2 yıldır China Homelife Fuarı ile görücüye çıkıyor. 3 Haziran Çarşamba günü fuar kapsamında düzenlenen ve İstanbul Valisi Vasip Şahin’in katılımı ile gerçekleşen “Türkiye - Çin Ekonomi Panelinde”, ‘Asya ve Avrupa Arasındaki Bağlantı Noktası Olarak Türkiye’ değerlendirildi. İstanbul’daki yatırımlarını güçlendirmek adına Hangzou Belediye Başkanı Xie Shuangceng önderliğindeki Hangzou Heyeti ve Yang Xiong Başkanlığındaki Şanghay Belediyesi Ticaret Komisyonunun katıldığı fuarda; İstanbul Kalkınma Ajansı İle Hangzou Belediyesi arasında bir Mutabakat Sözleşmesi (MOU) imzalandı.
Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere öncülük eden China Homelife Turkey Fuarı, Çin’in deniz ticaretini güçlendirmek adına başlatılan ve dünyanın yüzde 63’üne ulaşılması hedeflenen “İpek yolu Ekonomik Kuşağı” projesinin dünya çapındaki resmi platformu olma görevini üstlendi. Çin’den ve Türkiye’den birçok sivil toplum, kamu ve özel sektör temsilcileri yer aldığı panelin açılış konuşmasını İstanbul Valisi Vasi Şahin gerçekleştirdi.

China Homelife Fuarı kapsamında düzenlenen “Çin Türkiye Ekonomi Panelinin” açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Valisi Vasip Şahin; “Bugün burada Çin Halk Cumhuriyeti’nin “Tek Kuşak ve Tek Yol” (One Belt & One Road) stratejisi kapsamında düzenlenen Çin-Türkiye Ekonomik Forumu’nda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Çin ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden siz değerli yatırımcılar başta olmak üzere birçok sivil toplum, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Günümüz küresel ekonomisinde, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, en büyük ihracatçısı ve en hızlı yükselen pazarı olan Çin; zenginleşen nüfusu ile önemini giderek artırmakta ve dünya ülkeleri üzerindeki etki alanını genişletmektedir. 1980’lerden günümüze ortalama yüzde 10,2’lik büyüme oranı kaydeden Çin, 10 trilyon dolardan fazla milli gelirin yanı sıra 3,2 trilyon dolar ile dünyanın en büyük döviz rezervine sahip ülke konumundadır. Türkiye ise Avrupa standartları ve Asya dinamizmini birleştiren bir ülke olarak sadece coğrafi anlamda değil, aynı zamanda girişimcilik, üretkenlik, ekonomi ve kültürel zenginlik anlamında bugün Çin’e en yakın Avrupa ülkesi konumundadır’’ dedi.
Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerin 2014 yılında 27,7 milyar dolar ticaret hacmiyle Çin’in ülkemizin en önemli ticaret ortaklarından biri haline geldiğini ifade eden Şahin, ‘’İki ülke arasındaki ticaretin artarak devam etmesi hepimizin arzusudur. Buna karşın, ticari ilişkilerimizdeki 1’e 9 oranındaki dengesizlik ve Türkiye aleyhine gelişen dış ticaret açığı Çin ile olan ekonomik ilişkimizde geliştirilmesi gereken bir alandır. Türkiye’nin Çin’e ihracatı geçen sene 2,8 milyar dolar, Çin’den ithalatı 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu dengesizliği gidermek üzere Çinli firmaların ülkemizde doğrudan yatırım yapmalarını arzu etmekte, böylece dengesizliğin her iki taraf açısından yarar sağlayacak şekilde düzeltilebileceğine inanmaktayız. Türk ve Çinli şirketler arasında kurulacak ortaklıkların da bu gelişime ivme kazandıracağını düşünüyoruz’’ diye konuştu.

2014 yılında 11,8 milyon turist İstanbul’u ziyaret ederken Çin’den 183 bin kişi kentimizi ziyaret etmiştir. Tabi bu sayı diğer ülke vatandaşları ile kıyaslandığında çok düşük kalmaktadır. Çinli misafirlerimiz, İstanbul’u en çok ziyaret eden ülke vatandaşları arasında 17’nci basamaktadır. Asya ile Avrupa’nın buluşma noktasındaki İstanbul’a daha fazla Çinli dostumuzu bekliyoruz. 2015 Ocak ayı itibariyle Türkiye’deki toplam 41 bin 699 yabancı sermayeli şirket faaliyet gösterirken bunların 24 bin 612’si, yani yarısından fazlası İstanbul’da bulunmaktadır. Türkiye’deki Çin sermayeli şirket sayısı ise sadece 653 olarak tespit edilmiştir. Bu sayının hızla artması elimizden gelen gayreti göstermemiz gerekmektedir. Uluslararası yatırımcılar neden İstanbul’u tercih etmelidir? sorusuna verilecek elbette birçok cevap vardır. Sonuç olarak, ekonomik büyüklüğü, kalifiye ve genç işgücü, girişimcilik ekosistemi, yenilikçi endüstrileri ve sosyokültürel yaşam standartlarıyla İstanbul, yatırımcılar için küresel bir cazibe merkezidir.

‘’Fırsatlar şehri İstanbul; tarihi, kültürel ve doğal dokusuna uygun yatırımlara odaklanarak uluslararası yatırımcılara önemli iş imkanları sunmaktadır’’ diyen Şahin şöyle devam etti: ‘’Tüm yatırımcılarımızı İstanbul’a yatırım yapmaya ve eşsiz fırsatlardan istifade etmeye davet ediyoruz. Bu etkinliğin, Çin ekonomisindeki son gelişmeler ışığında Çin’i daha iyi tanımak ve ortak iş yapma kültürü geliştirebilmek amacıyla iyi bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede Türk iş dünyası için güçlü bir temel oluşturmasını temenni ediyor, ülkemizin Çin ile ikili ekonomik ilişkilerinin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağına inanıyoruz.’’ Şeklinde konuştu.

Hangzhou Belediyesi Başkan Yardımcısı Xie Shuangcheng, "2014 yılında Hangzhou tekstil, mobilya, inşaat malzemesi ve aydınlatma sistem dahil olmak üzere Türkiye’ye 573 milyon dolar değerinde ürün ihraç etti. Bir Kuşak, Bir Yol Çağrısı’yla uygulamalar hızlandı. Asya Altyapı Yatırım Bankası, İpek Yolu Fonu kuruluyor. Bu bağlamda Çin ve Türkiye tarihte görülmemiş bir gelişme fırsatını yakalayacaktır. Küresel finans krizinin etkisiyle dünya ekonomisindeki toparlanma günden güne zorlaşıyor. Yeni büyüme noktası ve yatırım fırsatı aranması bütün ülkelerin ilgisi çekiyor. Çin’in dev piyasasıda küresel ekonominin gelişmesine önemli fırsat sağlıyor. Hangzhou dinamik ve yenilik yaratan bir kent. Hangzhou’da bilgi teknolojileri, yazılım, animasyon, biyolojik tıbbı ve ilaç gibi devlet düzeyindeki üretim merkezleri bulunuyor. Elektronik bilgi teknolojileri, tıp, kimya sanayi, makina üretimi, tekstil ve gıda gibi beş sektör Hangzhou ekonomisinin bel kemiğini oluşturuyor" dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Turizm Fakültesi’nde ’Çin Dili Günü Etkinlikleri’ düzenlendi Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ’Uluslararası Çin Dili Günü Etkinlikleri’ Turizm Fakültesi Fuaye Alanı’nda gerçekleştirildi. Uluslararası Çin Dili Günü’nde konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, “Çin Dili Günü çerçevesinde hem Çin dilinin hem de mutfağının önemini vurgulayarak binlerce yıllık geçmişe ve zengin bir mirasa şahitlik ediyor olacağız. Dillerin ve yemeklerin insanları bir araya getirişi ve kültürel alışverişi teşvik etmekteki yeri çok büyük. Bu etkinlik sayesinde de Türk ve Çin kültürünün kaynaşmasına yardımcı olacağız” dedi. “Türk ve Çin medeniyetleri arasında köprü kurmaktayız” Çin Kültür Ataşesi Zhou Meifen Anadolu Üniversitesi’nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ataşe Meifen, “Bugünkü etkinlik ile Türk ve Çin medeniyetleri arasındaki bağı kuvvetlendirmekteyiz. Zaten yüzyıllardan beri Çin ve Türkiye arasında iletişim ve dostluk süregelmekte ve bunlar bizim için çok değerli. Daha fazla insanın değerlerini, kültürlerini öğrenmek için bu tarz etkinlikler önemli bir yere sahip. Dil medeniyetlerin taşıyıcısıdır, bir medeniyetin mutfağı o ülkeyi anlamak için oldukça önemli bir unsur. Bu etkinlikte bizi ağırladığınız için çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. “Diller ve yemekler kültürün eserleridir” Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Günay ise, açılışta yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: "Dil kültürün eserlerinden bir tanesi o yüzden dil özelliklerimizi korumamız çok önemli. Mutfak da kültürü yansıtan en güzel unsurlardan bir tanesi. Biz burada Asya’nın değerli kültürünü tanımak istiyoruz. Türk ve Çin mutfağının hem benzer hem farklı yönleri var. Bunları öğrenmek, tadarak deneyimlemek için sabırsızlanıyoruz.” Uluslararası Çin Dili Günü Etkinlikleri açılış konuşmalarının ardından Turizm Fakültesi Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen Çin Dili ve Kültürünün Tanıtımı ile devam etti. Daha sonra Uluslararası İlişkiler Birimi’nden Öğr. Gör. Lili Feng Bahtiyar ile Çin Mutfağı Uygulamalı Atölyesi gerçekleştirildi. Uygulamalı mutfak atölyesi, tadım ve sertifika töreni ile sona erdi. Çin Dil Günü Etkinlikleri’ne Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinden Kültür Ataşesi Zhou Meifen, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Resül Usul, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semra Günay, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilmi Rafet Yüncü ve Uluslararası İlişkiler Birimi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Gökçekuyu başta olmak üzere birçok üyesi elemanı ve öğrenci katılım gösterdi.
Mersin Bakımevindeki dayak dehşeti kamerada Mersin’de engelli bakım merkezinde kalan otizm engelli gence, bakım evi görevlisi tarafından dakikalarca şiddet uygulandığı anlara ilişkin görüntüler, görenleri dehşete düşürdü. Ocak ayında meydana gelen olay sonrası tutuklu yargılanan bakıcı, 12 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mersin’de yatılı özel bir merkezde otizm engelli gence şiddet uyguladığı gerekçesiyle12 ay hapis cezasına çarptırılan bakıcının 8 dakika boyunca uyguladığı şiddetin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler, izleyenleri dehşete düşürürken, olayla ilgili davanın karar duruşması bugün yapıldı. Mersin 18. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık Ali K, şiddete uğrayan otizmli genç E.K’nin annesi Muazzez Ünal ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, olay nedeniyle pişman olduğunu söyleyen sanık Ali K., "E.K. ve ailesinden özür diliyorum. Böyle bir durumdan dolayı karşınıza çıktığım için pişmanım" dedi. E.K’nin annesi Muazzez Ünal ise sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ederken, müşteki avukatı Mavi Özge Öz de sanığın E.K’yi 8 dakika boyunca darpettiğini, bu nedenle ’eziyet’ suçundan cezalandırılmasını istedi. Hakim, sanık Ali K’ye ’beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiye karşı basit yaralama suçu’ndan 8 ay hapis cezası verdi. Suçun, yüzde 94 engelli kişiye karşı işlenmesi nedeniyle ceza 12 aya yükseltildi. Sanığın mevcut halinin devamına da karar verildi. Görüntüler dehşete düşürdü Öte yandan, engelli bakım merkezinde yaşanan şiddet olayı, merkezin güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde, bakımevi görevlisinin, yaklaşık 8 dakika boyunca engelli gence şiddet uyguladığı anlar yer aldı.
Aydın İncirliova eğitim atölyesini çok sevdi İncirliova Belediyesi’nin eğitim yatırımları arasında yer alan Kemal Uysal Eğitim Atölyesi faaliyete geçtiği günden itibaren İncirliovalı gençler, çocuklar ve kitapseverlerin ilgi odağı oldu. Eğitim yatırımları ile İncirliova’da fark oluşturmayı amaçlayan, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya’nın öncülüğünde hayata geçirilen Kemal Uysal Eğitim Atölyesi, kısa sürede İncirliovalılar tarafından büyük ilgi gördü. Her yaştan vatandaşa haftanın yedi günü hizmet veren atölyeyi özellikle gençler ve çocuklar çok sevdi. Eğitimden arta kalan boş zamanlarının büyük bir bölümünü eğitim atölyesinde geçiren öğrencilerin yoğun ilgisi Başkan Kaya’yı da memnun etti. Başkan Kaya yoğun talep üzerine atölyenin öğle arası saatlerinde de hizmet vermeye devam etmesi talimatını verdi. Kemal Uysal Eğitim Atölyesi’nin yoğun ilgi görmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Kaya, “Her yaştan vatandaşımızın bilgiye en kolay şekilde ulaşmasını sağlayan, Kemal Uysal Eğitim Atölyemize gençlerimizin ilgisi her geçen gün artıyor. Bu yoğun ilgi bizleri bir yandan memnun ederken bir yandan da ne kadar doğru bir yatırım yaptığımızı bir kez daha gösteriyor. Önümüzdeki dönemde atölyelerimizin sayısını arttırarak, özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin, eğitimlerine katkı sağlayacak nezih ve huzurlu ortamlar oluşturmaya devam edeceğiz. İncirliovamızda okuma alışkanlığını arttırmak ve bilgiye ulaşmanın önündeki engelleri kaldırmak için var gücümüzle çalışarak aklı hür, vicdanı hür, aydınlık nesiller yetişmesine destek olacağız. Eğitim yatırımlarımızı bu doğrultuda planlamaya devam ederken, tüm çocuklarımızı ve gençlerimizi eğitim atölyemizden faydalanmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.