GÜNDEM - 09 Haziran 2013 Pazar 17:49

"CHP zihniyeti pisliktir"

A
A
A
"CHP zihniyeti pisliktir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Faiz lobisi yıllarca benim milletimin alın terini sömürdü. Bundan sonra sömüremeyeceksin. Olay bir banka iki banka kim varsa hepsi için aynı şeyi söylüyorum siz ki bize karşı böyle mücadele başlattınız bunu bedelini ağır ödeyeceksiniz” dedi.

EDA IŞIK-SEMA PINAR SAYAN-AHMET TOPAL

ANKARA


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11 gün sonra ‘ANA’ uçağı ile saat 17.20’de Esenboğa Havalimanı’na geldi. Vatandaşlar, Türk bayrakları ve parti bayraklarıyla Başbakan’ı büyük bir coşkuyla karşıladı. Erdoğan, “Balyozla yıkamadınız tencere tava ile hiç yıkamazsınız” sloganları ve Seğmenler ekibi ile karşılandı. Başbakan Erdoğan’a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve AK Parti Grup Başkanvekilleri eşlik etti. Özel harekatçılar havaalanı çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Başbakan Erdoğan konuşmasında, seçim sürecine ve faiz lobisine vurgu yaptı. “Coşkunuz, heyecanınız ve ahde vefanız için sizlere kalbi şükranlarımı sunuyorum” diyen Erdoğan, “Biz kefenimizi giyerek bu yola çıktık bu can bu tende oldukça Allah’tan başka kimseye verilecek hesabımız yoktur. Bize bazı marjinal gruplar değil bize millet hesap sorar. Milletin hesap yeri sandıktır, sandıkta sorar. Bizi millet getirdi millet götürür. Milletten başka bu noktada kimsenin bizi götürmeye gücü yetmez” diye konuştu.

“7 AY SONRA SANDIKTA SİZLERLE GÖRÜŞELİM”

Başbakan Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:

“Ankara Cuma gecesi İstanbul’un, bugün Adana’nın, Mersin’in coşkusuna farklı bir coşku katıyor. Ankara bugün çok farklı. Uçakta gelirken yol boyu şu anda bu süreci bekleyenleri gördüm. Ankara Hacı Bayram Veli’nin şehridir. Ankara Hüseyin Gazi hazretlerinin şehridir. Ankara Gazi Mustafa Kemal’in şehridir. Ankara merhum Menderes’in, merhum Özal’ın şehridir. İşte bu Ankara bir kez daha Başbakanına sahip çıkıyor muhabbetle karşılıyor. İşte şu Ankara’yı Türkiye görsün Ankara’da terör estirenler Ankara’nın bu gerçek fotoğrafını görsün.”

Havaalanını dolduran vatandaşların, “Vur vur inlesin çapulcular dinlesin” şeklindeki sloganları üzerine Erdoğan, “Hatırlıyorsunuz ben bu ifadeyi kullanınca rahatsız oluyorlardı. Eğer çok rahatsız oldularsa lügate baksınlar. Oraya baktıklarında Başbakan’ın ne kadar isabetli ifade kullandığını anlarlar. Yakan yıkan saldıranlara çapulcu denir. Dolayısıyla kusura bakmasınlar onlara destek verenler de aynı familyada yer alır. Bu topluluk söyleyeceklerini sokak aralarında yakarak yıkarak söylemedi, hep sandıkta söyledi. Yarın da sandıkta söyleyecek, Gezi Parkı’na, Kuğulu’ya çıkacağına 7 ay var sabredin 7 ay sonra sandıkta sizlerle görüşelim. Demokrasi özgürlükler, hak hürriyet diyorsanız bu şiddetle elde edilmez hukuk içerisinde kalarak elde edilir. Şu ana kadar böyle bir şey gördünüz mü yaptıkları şey yakıp yıkmak kamu binalarını yakıp yıkmak” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, başörtülü kadınlara yönelik olarak yapılan saldırıları da ele alarak, “Bununla kalmadılar başörtülü bacılarımıza saldırdılar. Dolmabahçe Camii’ne içki ile ayakkabıları ile girdiler. Bugün Mersin’de benim başörtülü kardeşlerime parya muamelesi gördüler. Üniversiteler alınmadılar ama hiçbir zaman bunların yaptıklarını yapmadılar sabrettiler çünkü sabrın sonu selamet şuna inanıyorlardı sabrın sonu selamet. Avrupa'da AİHM bile siyasallaştı. O da bu yönde karar verdi. Ben İspanya’da inancı sebebiyle onları savundum diye partim nedeniyle kapatma davası açıldı o zamanki ana muhalefetin genel başkanı hamdolsun ki Ankara’da savcılar var dedi bunların inanca saygısı yok” değerlendirmesinde bulundu.

İnançlar ve düşünce özgürlüğü konusunda AK Parti iktidarının getirdiğini hiçbir iktidarın getirmediğini savunan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bugün 27 Mayıs 1960, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997’de değil, bugün 27 Nisan 2007’de neredeysek işte oradayız. Hükümetimizle partimizle en önemlisi milletimizle demokrasinin hukukun özgürlüklerin en güçlü savunmasın biz yaptık biz yapıyoruz. Türkiye’de egemenlik artık milletin egemenliğindedir. Eğer kendinize inanıyorsanız, demokrasiye hukuka inanıyorsanız, bu ülkede egemenlik artık milletindir eğer mimlete saygınız varsa millet sadece gezi parkının içerisinde olanlar mı? İstanbul Atatürk havalimanında bir anda 1-2 saat toplananlar millet değil mi? Şu anada burada toplananlar millet değil mi?”

“Artık bu ülkede çeteler dönemi bitmiştir” diyen Erdoğan, “Bu ülkede mafya dönemi bitmiştir cunta dönemi geri gelmemek üzere bitmiştir. Faiz lobisi kendine çeki düzen ver. Faiz lobisi yıllarca benim milletimin alın terini sömürdü. Bundan sonra sömüremeyeceksin. Olay bir banka iki banka kim varsa hepsi için aynı şeyi söylüyorum, siz ki bize karşı böyle mücadele başlattınız bunu bedelini ağır ödeyeceksiniz. Utanmadan sıkılmadan borsayı çökertme gayreti içine girenler borsada Tayyip Erdoğan’ın parası yok, çökersen çökersin. Yüzde 10’lardan başladık yüzde 80’lere kadar çıktık. Senin spekülatörlerinin yakaladığımız an senin ümüğünü sıkarız. Geçmişte belki birileri ile anlaşıyordunuz yüzde bin 500'ler faizi ile sömürüyordunuz ama şimdi durum farklı. Ana muhalefetin haddini bilmez kendini bilmez bir milletvekili çıkıp benim polisime hakaret ediyor. Bu polis Türkiye’nin milletlin polisidir. Hatalar olabilir ama bu hatalar polisime hakaret etmeyi gerektirmez polisimizi biz bunlar yedirtmeyiz. Onun da hakkını hukukunu korumak bizim görevimizdir. Dünyanın değişik yerlerinde birçok yerlerinde çok olaylar yaşanıyor bunların görmüyor musun haddini bilmez sen nasıl oluyor da benim polisime hakaret ediyorsun. Bu ülkede Başbakan’a küfredenlerin yanında oluyorsun. Kötü söz sahibinindir. Sabrettik ama sabrında bir sonu var göstericilerin arkasına sığınarak siyaset yapanlar önce siyasetin ne olduğunu görsünler sokaktaki kışkırtmalara biz gelmedik onlar geldi.”

“BİZ İKİ İLERİ BİR GERİ GİDENLERDEN OLMAYACAĞIZ, ÇÜNKÜ BİZİM YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR”


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Sanatçı camiasından bu sürece destek verenlere de yazıklar olsun diyorum. Şimdi AKM’nin tepesine çıkmış ‘yıktırmayız’ diyorlar. Ona sizin gücünüz yetmez, yıkacağız. Neden daha güzelini yapmak için” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’ndan sonra Pursaklar’da konuşma yaptı. Başbakan Erdoğan, kendisini karşılamaya gele topluluğun yakıp yıkmadığını, polise, askere kurşun sıkmadığını belirterek, “Aksine bu topluluk onlarla kucaklaştı” diye konuştu.

Yaşanan olayların 11 gündür devam ettiğini söyleyen Erdoğan, “Bu süreç uluslararası faiz lobisinin attığı adımlardır ama duvara çarptılar” ifadesini kullandı.

“Biz halktan yanayız” diyen Başbakan, “Biz gerilimden değil, halktan ve haktan yanayız. Biz mazlumların sesi olmak için yola çıktık. Bu ülkede bir dikili ağacı olmayanın çevrecilikten bahsetmesi anlaşılabilir mi? Şunu unutmayın bu olay İstanbul Taksim’de bir Gezi Parkı olayı değildir. Gezi Parkı diye gelenlerin yüzde 95’i oraları bilmezler. Ben orada doğup büyüdüm. Bunlar tereciye tere satmaya kalktılar. Biz iki ileri bir geri gidenlerden olmayacağız. Çünkü bizim yapacağımız çok iş var” şeklinde konuştu. “Sanatçı camiasından bu sürece destek verenlere de yazıklar olsun diyorum” diyen Erdoğan, “Siz bu zaman kadar sanatınızı icra edebiliyordunuz da AK Parti size engel mi oldu. Bir yerde şarkı söylemek istiyordunuz da AK Parti mani mi oldu. Şimdi AKM’nin tepesine çıkmış ‘yıktırmayız’ diyorlar. Ona sizin gücünüz yetmez, yıkacağız. Neden daha güzelini yapmak için. Biz oraya muhteşem bir opera binası yapalım diyoruz. Çatıya çıkmakla bize geri adım attıramazsınız” dedi.

“YILLARCA BU İNSANLAR BU MİLLETİN SIRTINDAN GEÇİNDİLER”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bakıyorum bir tanesi çıkmış ‘ne sağcıyım ne solcu çapulcuyum çapulcu’ diyor. Hayırlı olsun. Yıllarca bu insanlar bu milletin sırtından geçindiler” dedi.

Başbakan Erdoğan, Pursaklar’daki konuşmasının ardından Altınpark’ta halka seslendi. Erdoğan, Türkiye’nin güçlenmesinden içeride ve dışarıda rahatsız olanların olduğunu söyleyerek, “Uluslararası medya Türkiye için hayırlı rüya görebilir mi? Şimdi de yazılı ve görsel medya ile bize saldırıyorlar. Bunu da ulusal ve uluslararası faiz lobisiyle yapıyorlar. Borsa İstanbul çöktü diyorlar. Borsa İstanbul çökerse bunun altında Recep Tayyip Erdoğan değil siz kalırsınız” diye konuştu.

Gençlere seslenen Erdoğan, “Bu ülkenin Başbakanı sessiz yığınların sesidir. Biz mazlumların yanındayız” dedi.
“Gezi’deki bu gençler o dönemdeki çöp yığınlarını bilmezler” diyen Erdoğan, “CHP zihniyeti pisliktir. Bakıyorum bir tanesi çıkmış ‘ne sağcıyım ne solcu çapulcuyum çapulcu’ diyor. Hayırlı olsun. Yıllarca bu insanlar bu milletin sırtından geçindiler” ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Gezi Parkı'nda eylem yapan gençlerin CHP dönemindeki İstanbul'un çöp yığınlarını bilmediğini belirterek, "Onlar CHP'nin çöp dağlarını bilmez. Çünkü CHP zihniyeti pisliktir. Onlar CHP döneminin hava kirliliğini bilmez. Çünkü bu zihniyet kirlidir" dedi.

Afrika ziyaretinin ardından İstanbul'a inen ve bugün de Adana ve Mersin'i ziyaret eden Erdoğan, uzun bir aranın ardından Ankara'ya döndü. Esenboğa Havalimanı'nda coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, Anfa Altınpark girişinde de binlerce Türk bayraklı vatandaş tarafından sloganlarla karşılandı. Başbakan Erdoğan için Altınpark girişinde yolun sağına ve soluna dizilen vatandaşların elinde ise AK Parti bayraklarının olmaması dikkat çekti. Vatandaşlar Türk bayraklarıyla Erdoğan'ı karşıladı. Başbakan Erdoğan AK Parti Genel Merkezi'ne geçmeden önce Altınpark girişinde kendisini bekleyen vatandaşlara kısa bir konuşma yaptı. "Türkiye güçlenerek yarınlara yürüyor fakat Türkiye'nin güçlenmesinden rahatsız olanlar var" diyen Başbakan Erdoğan, "İçeride rahatsız olanlar var, dışarıda rahatsız olanlar var. Sevgili kardeşlerim uluslararası medya Türkiye ile ilgili hayırlı rüya görebilir mi? Bunların içerideki uzantıları var, hayırlı rüya görebilir mi? Ve şimdi de görsel medya ile yazılı medya ile iktidarımıza saldırıyorlar. Kimlerle birlikte bunu yapıyorlar? Faiz lobisiyle beraber yapıyorlar. Ulusal ve uluslararası faiz lobisiyle beraber yapıyorlar" diye konuştu.

Borsa lobisinin ve spekülatörlerin enteresan bir şekilde "Borsa İstanbul çöktü" dediklerini anlatan Başbakan Erdoğan, "Borsa İstanbul çökerse bunun altında Tayyip Erdoğan kalmaz, siz kalırsınız siz" dedi. Aynı şekilde IMF borçları öderken de bu şekilde faiz lobisinin bir tavrı olduğunu belirten Erdoğan, "Dediler ki, 'IMF'den borç alın'. Bunlar dedi yine. Ben dedim ki 'hayır almayacağız. Çünkü bu kriz bizi teğet geçecek'. Dalga geçtiler, ne oldu? 23,5 milyar dolar borcumuz vardı artık IMF defterini kapattık. Ama bundan rahatsızlar" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakınız Merkez Bankası'nın kasasında 27,5 milyar dolar vardı, şimdi 130 milyar dolar var. Kardeşlerim, mesele İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı olayı değildir. 15 tane ağacın sökülerek bir başka yere dikilmesi olayı değildir. İnanın sorun onlara, deyin ki; 'yahu siz buraya bu olaylardan önce hiç geldiniz mi?' inanın yüzde 95'inin Gezi Parkı'nın adını bile duymamıştır. Fakat Başbakanınız orada doğdu orada büyüdü. Ben Kasımpaşalı'yım. 8 yıl, 7,5 yıl İETT'de futbol oynadım. O zamanlar Gezi Parkı kulübümün alt tarafındaydı. Onun içinden geçerdim, onun için çok iyi bilirdim. Ama bunlar böyle birşey bilmez. Oradaki gençlere sesleniyorum; gençler bu ülkenin Başbakanı bazı lobilerin Başbakanı değildir. Bu ülkenin Başbakanı, sessiz yığınların sesidir."

"CHP ZİHNİYETİ PİSLİKTİR"

"Biz kimsesizlerin kimsesiyiz" diyen Başbakan Erdoğan, "Biz zalimlerin karşısında mazlumların yanındayız. Bu Türkiye'de de böyle, dünyada da böyle ve bundan sonra da böyle olacak. Bizler bunları dost düşman herkese anlatın. Bakınız şu 10 yılda 2 milyar 800 milyon ağaç diktik. Bunun 2 milyarı fidandır. 800 milyonu 3 yaş üstü ağaçtır. Kardeşlerim, belediye başkanlığımda İstanbul'a yurt dışından ithal 10 yaş grubu üstü ağaçlar getirdim. Şuanda İstanbul'un TEM'inde ve E-5'te orta refüjdeki ağaçlar o dönemin ağaçlarıdır" diye konuştu.

Ankara'da Melih Gökçek öncesindeki durum ile Melih Gökçek sonrası dönemin farklı olduğunu ve orta refüjlerde ağaçlar bulunduğunu anlatan Erdoğan, bunların gökten zembille gelmediğini, AK Parti döneminde geldiğini söyledi. Kendilerinin çevreci olduğunu kaydeden Erdoğan, "Şimdi bize kalktılar, çevrecilik dersi veriyorlar. Ayıptır, ayıptır. Ah benim genç kardeşlerim. Bakınız ben İstanbul'a Belediye Başkanı olduğum zaman İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda olan gençler o zaman yoktu. Öyle mi, çoğu yoktu. Dolayısıyla İstanbul'a ne olmuş bilmezlerdi. Onlar CHP'nin çöp dağlarını bilmez. Çünkü CHP zihniyeti pisliktir. Onlar CHP döneminin hava kirliliğini bilmez. Çünkü bu zihniyet kirlidir" şeklinde konuşu.

"Bunlar demokrasi, özgürlük, bundan anlamaz. Çünkü bu ülkede özgürlük mücadelesi AK Parti iktidarıyla evelallah zirve yapmıştır” diyen Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

“Biz dik duracağız, dikleşmeyeceğiz. Sevgili kardeşlerim, şunu soracaksınız; şimdi bakıyorum bir tanesi çıkmış, 'ne sağcıyım, ne solcu çapulcuyum çapulcu' diyor. Hayırlı olsun. Sevgili kardeşlerim, sakın bu çapulcuları da ihya etmeyin ha. Bunları ihya etmeyin. Biliyorsunuz bunlar yıllarca bu milletin sırtından geçindiler. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz değil mi? Dolaysıyla bu millete hakaret edenlere haddini bildirmek bu milletin görevidir. Hem de demokratik şartlar içerisinde. Faiz lobisi bu dönemde kendine göre çok büyük gayret sarf etti. Çok gayret sarf etti. Ben inanıyorum ki faiz lobisine de hakkını bildirmeniz gerekir. Onun için yapmanız gerekenler var. Ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz zaten. Bakın bu yıl, en çok parayı kimler kazandı biliyor musunuz, faiz lobisi kazandı. Bunların musluğunu siz keseceksiniz. Biz bugüne kadar sabrettik, ne zaman ki faizler düşmeye başladı bu beyler rahatsız oldu. Ve güçlü bir Türkiye'yi istemediler. Şimdi millet olarak bunlara dersini verme zamanı. Devletin bankaları var, devletin bankalarından istifade edersiniz. Bir şey söylüyorum, devletin bankaları var diyorum size. Buradan ne demek istediğimi anlarsınız. Sanatçılara da söylüyorum; siz 10 yıllık iktidarımızda bizden ne istediniz de almadınız? Devlet tiyatrolarını sizlere veren bu iktidardan ne istediniz de almadınız? Ama bundan sonra ki süreç böyle çalışmayacak. Çok daha farklı çalışacak. Çünkü bu milletin iktidarına saygı duymayanlar bunun bedelini öder.
Benim Ankara'da Kızılay'da, Kuğulupark'ta, şurada burada oyuna gelen kardeşlerime sesleniyorum. Lütfen artık bu eylemlerinize son veriniz. Biz bugüne kadar sabırla buralara geldik. Ama benim bir Başbakan olarak diyorum ki artık yeter. Varsa söyleyecekleriniz, bunu gel yerel yönetimle ilgili bir konuysa belediye başkanıma söyle, gel valime söyle, gel Kültür Bakanıma söyle, olmadı ben de kabul ederim ki gel bana söyle. Ama yeniçeri ocakları gibi bir hareketin içine girerseniz kusara bakmayın. 'Şu valiyi alacaksın, şu emniyet müdürünü alacaksın, şunları yapmayacaksın'. Ha bunları söylemeye kalkarsan kusura bakma. Tavsiyelerin varsa ilet, bir katkın olacaksa ilet. O zaman hepsini yaparız. Ama bu iktidar yüzde 76'nın hizmetkarıdır. Bu iktidar Türk'ün de Kürt'ün de, Laz'ın a, Çerkez'in de, Gürcü'nün de, Abaza'nın da hepsinin hizmetkarıdır. Biz yaradılanı yaradandan ötürü sevdik. Ve bu ülkede en Doğu'dan, en Batı'ya, en Kuzey'den en Güney'e 76 milyon vatandaşımızın hizmetkarı olduk. Doğu'ya hiç kimsenin aklına gelmeyen hizmeti verdik."

"SİNCAN MİTİNGİNDE MESAJLAR FARKLI OLACAK"

Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda ise Hakkari'ye, Iğdır'a ve Şırnak'a havalimanı yapıldığını ve 10 yıl önce böyle bir şey söylenseydi kimsenin inanmayacağını anlattı. Erdoğan, "Şimdi Iğdır Havalimanı'nı açtık. Bu yıl sonuna kadar Şırnak ve Hakkari Havalimanı'nı da açıyoruz. Biz hizmet üretiyoruz ya hizmet. Yani bunu görmeyen gözler var. Ama devam edeceğiz. Onlar varsın işgale devam etsinler. Burada yıkmayan, yakmayan, inşa eden bir topluluk var. Burada polisine, askerine, korucusuna sahip çıkan bir topluluk var" diye konuştu.

"Bakıyorsunuz, CHP'nin bir milletvekili ne yazık ki polise hakaret ediyor” diyen Erdoğan, “Fakat bu sökmez. Önünde de Profesör yazıyor. Sevgili kardeşlerim, bu polis Türk polisidir, bizim polisimizdir. Ne dedik, tek millet dedik, ne dedik tek bayrak dedik, ne dedik tek vatan dedik, ne dedik tek devlet dedik" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan ayrıca Cumartesi günü Ankara Sincan'da yapılacak olan mitingi de hatırlattı. "Sincan'da bir final mitingine hazır mısınız?" diye soran Erdoğan, "Bakın bu final mitingi ha. Oradaki mesajlar tabi ki farklı olacak. Ve ertesi gün İstanbul mitingini yapacağız. Ve ondan sonra da diğer illerde büyükşehirler başta olmak üzere devam edeceğiz. Çünkü yatıyorlar, kalkıyorlar sadece bu eylemleri yapanları millet diye takdim ediyorlar. Onlar da bizim vatandaşımız ama şu gördüğünüz topluluk ne? Bu topluluk ne? Burayı yok mu zannediyorsunuz? Demokrasiye inanıyorsanız eğer demokrasi yoluyla iktidar arıyorsanız heyecanlanmayın daha 7 ay var. 7 ay sonra netice belli olacak. Biz sandıkta konuşuruz, sandıkta" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda ise ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşlarla birlikte "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısını söyleyerek Altınpark önünden ayrıldı. Başbakan daha sonra yol boyunca kendisini alkışlayan vatandaşları selamlayarak Akköprü'de kendisini bekleyen vatandaşlara da kısa bir konuşma yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.