DÜNYA - 09 Temmuz 2019 Salı 12:50

Çin Ordusu Hong Kong’a müdahale etmeyecek

A
A
A
Çin Ordusu Hong Kong’a müdahale etmeyecek

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hong Kong’dan sorumlu askeri birliklerinin komutanı Tümgeneral Chen Daoxiang, Pentagon'a şehirdeki askerlerinin kışlalarından çıkmayacağını garanti etti.

Çin’in Hong Kong’dan sorumlu askeri birliklerinin komutanı Chen Daoxiang, dün gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Pentagon yetkililerine Hong Kong olaylarında Çin askeri birliklerinin şehrin içişlerine müdahalede bulunmayacağı garantisini verdi. Yapılan açıklama, siyasi ayaklanmalar devam ederken askeri birliklerin kışlalarından çıkmayacağına işaret edildi.

Amerikan basınında yer alan iddialara göre bir kaynağın “Tümgeneral, Çin Ordusu’nun uzun zamandır uyguladığı, Hong Kong içişlerine müdahale etmeme prensibini ihlal etmeyeceğinin altını çizdi. Tüm generalin böyle bir inisiyatif alması oldukça şaşırtıcı. Hassas bir zamanda gelen, açık bir sinyaldi” dediği belirtildi. İsmi gizli tutulan bir ABD savunma görevlisi de üst düzey bir Pentagon yetkilisiyle Tümgeneral Daoxiang buluşmasının doğruluğunu onayladı. Görüşmenin diğer detayları hakkında gizlilik nedeniyle daha fazla bilgi veremeyen görevli, tümgeneralin geçen haftaki buluşmada bugünün gündeminden bahsetmediğini söyledi.

Tümgeneral Chen Daoxiang, geçtiğimiz ay Hint-Pasifik Güvenlik İşleri Savunma Baş Yardımcısı David Helvey ile buluşmanın başlangıcında konuşmuştu. Helvey, Tümgeneral Daoxiang’a 13 Haziran’da, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hong Kong Karargahı’nda nezaket ziyaretinde bulunmuştu. Görüşme noktası, suçluların Çin’e iadesini öngören yasa tasarısını protesto eden göstericilere sadece bir gün önce karşı polisin aşırı güç kullandığı noktaya yalnızca birkaç metre uzaklıkta bulunuyor.

Hong Kong’un Çin idaresine geçmesinin 22’nci yıldönümü için düzenlenen 1 Temmuz kutlamaları sırasında, beyaz eldivenli Çin Halk Kurtuluş Ordusu askerleriyle dolu kamyonların sokaklarda tur atması şehir çapında endişeye ve askerlerin rolü hakkında sorulara sebep olmuştu. Aynı gün Hong Kong Yasama Meclisi protestocular tarafından istila edilip ağır hasara uğramıştı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta Masa Tenisi Turnuvası 60 sporcunun katılımı ile başladı Muş’ta Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü 27. İller arası “Masa Tenisi Turnuvası Bölge Grup Elemeleri” 60 sporcunun katılımı ile başladı. Yeni spor salonunda düzenlenen masa tenisi turnuvasına; 9 ilden 60 sporcunun katılımı ile başladı. 4 gün sürecek olan turnuvanın sonunda gruplarını finale çıkaracak olan takım Türkiye finallerinde eleme oynamaya hak kazanacak. Turnuvaya; Muş, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Van, Bayburt, Ağrı. Iğdır, Kars’tan sporcular katıldı. Programda konuşan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, “Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğünün organizasyonunda, 24-27 Nisan tarihleri arasında 27’nci Masa Tenisi Grup Birinciliği ev sahipliğimizde başladı. Burada 9 ilimizden yaklaşık 60 sporcumuz masa tersinde ter dökecek. İnşallah burada elde edilen başarılar neticesinde Türkiye finaline gidecek olan gençlerimize başarılar diliyorum. Geçen günlerde güreşte ev sahipliği yaptık, bugün burada masa tenisine ev sahipliği yapıyoruz. Spor salonlarımız tamamen çevre illerden gelen öğrencilerimize hem bölge birincilikleri, hem Türkiye şampiyonalarında ev sahipliği yapmaya hazır. Burada birçok misafirimizi de ağırlıyoruz. Burada ter dökecek olan sporcularımız çevre illerimizin yurtlarında kalanlardır. Dün bizim sporcularımız Iğdır’da voleybolda ter dökmüşlerdi. Ben katılım sağlayan tüm illerimize teşekkür ediyorum. Gelen bu ekipler ilin ekonomisine de katkı sağlamaktadırlar. Bu vesileyle yaptığınız turnuvalar da önem arz etmektedir” dedi.