GÜNDEM - 07 Kasım 2017 Salı 11:08

Çin zulmü protesto edildi

A
A
A
Çin zulmü protesto edildi

Çin’in Sincan eyaleti olarak bilinen Doğu Türkistan’da yaşayan Türk kökenli Uygurlara uygulanan baskı ve zulümler dünyanın faklı kıta ve ülkelerinde protesto edildi.

Ağırlıklı olarak Avrupa'da düzenlenen protesto eylemlerinde Çin zulmü protesto edilirken, hür dünyanın Uygun Türklerinin feryadına kulak verilmesine dikkat çekildi. İslam Toplumu Milli Görüş teşkilatları tarafından Avrupa'nın genelinde Çin Başkonsoloslukları önünde düzenlenen protesto eylemlerine çok sayıda vatandaşımız gök bayraklarını alarak Çin zulmünü lanetledi.

Almanya'nın Frankfurt kentindeki Çin Konsolosluğu önüne toplanan eylemciler Türkçe ve Almanca taşıdıkları pankartlarda Doğu Türkistan'daki Çin zulmünü dünyaya duyurmaya çalıştı. Protesto eylemine Doğu Türkistan'ın sürgündeki hükümet Meclis Başkanı Korash Atahan katılarak Doğu Türkistan'da yaşanan Çin zulmünü anlattı. Doğu Türkistan'da yarım asırdır Çin zulmünün yaşandığı, son yıllarda baskı ve zulümlerin soykırıma dönüştüğüne dikkat çekerek, 30 milyon olan Türk Uygurlarının nüfusu resmi kayıtlara göre 10 milyon olarak gösterilerek yapılan katliamlara kılıf bulunduğunu söyledi.

Atahan, "Doğu Türkistan'da Muhammed, İbrahim ve Ahmet gibi isimler yasaktır. Bu isimleri kim veriyorsa aşırı dinci diye hapse atılıyor, bir daha haber alınamıyor. Dünya Çin'le ticaret yapacak diye Doğu Türkistan'da yaşanılan insanlık dramını görmezden geliyor" diyerek zulme karşı sessiz kalanların da Çin kadar mes'ul olduklarını söyledi. Atahan, Doğu Türkistan'da yaşanılan ve soykırıma varan saldırıların sona ermesini, bağımsız bir Türkistan için mücadele edeceklerini söyleyerek protesto eylemini düzenleyen İslam Toplumuna ve katılımcılara teşekkür etti.

Çin Konsolosluğu önünde toplanan kalabalık attıkları sloganla Çin'i telin ederken, Arif Nihat Asya'nın "Dua Şiiri" okunarak katılımcılar "amin" nidalarıyla Frankfurt semalarını inletti.

İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatları Hessen Eyalet Başkanı Bilal Kaçmaz'da protesto eyleminde yaptığı konuşmada Doğu Türkistan'daki kardeşlerimizin maruz kaldığı sistematik soykırımı lanetlemek için toplandıklarını söyledi. Geçmişte Bosna Hersek, Suriye, Filistin gibi zulme uğrayan milletlerin ve dindaşlarının yanında yer aldıklarını bugün ise Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin yanında yer alarak Çin zulmüne "dur" demek için toplandıklarını söyledi.

İGMG Hessen Eyalet Başkanı Bilal Kaçmaz, "İnsan haklarını hukukuna, inancına saygı duyan herkesin Çin zulmüne karşı ayağa kalkması lazımdır" diyerek duyarlı olmaya çağırdı.

Okunan bildiride ise "Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye ve Rusya gibi önde gelen ülkelerin de Çin’in bu baskı politikalarından vazgeçmesi ve Uygurların en temel insan haklarını garanti altına alması için Çin hükümeti nezdinde girişimde bulunmasını istiyoruz. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşların Çin hükümetinin politikalarını değiştirmesi için gerekli yaptırımları uygulamasını bekliyoruz. Çin’in dünyanın önde gelen ekonomik güçlerinden birisi olması sebebiyle bu baskıcı ve insan haklarını ihlal eden politikalarına sessiz kalınmamalıdır. Burada özellikle medyaya da büyük görev düşmektedir" denildi.

Protesto Eylemi Çin Başkonsolosluğuna siyah çelenk bırakılarak son buldu.

Mehmet Koca
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Ormanda aracına aldığı müşteri tarafından öldürülen taksi şoförü, toprağa verildi Kastamonu’da kayıp olarak arandığı sırada ormanlık alanda silahla vurulmuş halde cansız bedeni bulunan ve müşterisi tarafından öldürüldüğü belirlenen ticari taksi şoförü, kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Olay, dün Kastamonu’nun Araç ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, saat 11.00’den itibaren kendisinden haber alınamayan ticari taksi şoförü Akif Eymür için arama çalışması başlatıldı. Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve yakınları tarafından yapılan arama çalışmaları neticesinde Eymür’ün kullandığı ticari taksi Araç ilçesine bağlı Toygaören köyünde ormanlık alanda bulundu. Bölgede arama çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, ticari taksiden 500 metre uzaklıkta Eymür’ün silahla vurulmuş halde cansız bedinini buldu. Cumhuriyet savcısı ve jandarma ekiplerinin incelemesinin ardından Eymür’ün cenazesi morga kaldırıldı. Cinayet şüphelisi yakalandı Olayla ilgili Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde Eymür’ün aracına, kaybolmadan önce 18 yaşındaki M.B.’nin bindiği tespit edildi. Ekipler tarafından cinayet şüphelisi M.B. yakalanarak gözaltına alındı. Son yolcuğuna uğurlandı Müşterisi tarafından gasp edilerek öldürüldüğü iddia edilen taksi şoförü Akif Eymür’ün cenazesi, Araç ilçesindeki Veznedar Camiinde ikindi namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından son yolcuğuna uğurlandı. Cenaze namazına ilçe halkı ile Eymür’ün yakınları katıldı. Eymür’ün cenazesi kılınan cenaze namazının ardından ilçeye bağlı Alınörün köyündeki aile kabristanında toprağa verildi.
Antalya Alanya protokolü TGC GÖKSU Fırkateyni’ni ziyaret etti Antalya’nın Alanya ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına katılan İlçe protokolü, TCG GÖKSU Fırkateyni’ni ziyaret ederek, şehit aileleri ve gazilerle öğle yemeğinde bir araya geldi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Alanya Limanına demirleyen, TGC GÖKSU (F-497) Fırkateyni, ilçe protokolü ile vatandaşları ağırladı. Buradaki öğle yemeği programına, Kaymakam Dr. Fatih Ürkmezer, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Antalya İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Engin Burak Mindivanlı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Hüseyin Direk, Cumhuriyet Başsavcısı Celal Tekin, İlçe Emniyet Müdürü Murat Kenan Patat ve şehit aileleri ile gaziler katıldı. Yemek sonrasında Fırkateyn Komutanı Deniz Albay Çağlar Kılıç, protokol üyelerine geminin bölümlerini gezdirdi ve kısımlar hakkında bilgiler verdi. Kaymakam Ürkmezer ile Başkan Özçelik, mürettebat ve vatandaşlarla sohbet ederek, bayramı kutladı. Kaymakam Ürkmezer, seyir defterini imzaladı. Komutan tarafından protokole gemi kepi hediye edildi. Ziyaret sonunda günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi. Başkan Özçelik’e ziyaret Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik’i makamında ziyaret eden TGC Göksu Fırkateyni Komutanı Deniz Albay Çağlar Kılıç, çalışmalarında başarılar diledi. Ziyarette Deniz Binbaşı Tevfik Kerim Kaya ve Deniz Astsubay Kıdemli Başçavuş Engin Çevik de yer aldı. Başkan Özçelik, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ulusal ve uluslararası sularda icra ettikleri onurlu görevlerinden dolayı komutanları tebrik etti.
Ordu Altınordu’da 23 Nisan coşkusu yaşandı Ordu’nun Altınordu Belediyesi, bir haftadan bu yana sürdürdüğü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarını sürdürdü. Akyazı Sahili’nde bulunan ücretsiz otopark alanında gerçekleştirilen çocuk festivaline binlerce kişi katıldı. Oldukça renkli görüntülere sahne olan kutlamalara katılanlara Türk bayrağı, Atatürk baskılı tişört, balon ve pamuk şeker gibi sürpriz hediyeler dağıtıldı. Birçok etkinliğin gerçekleştiği festival alanında çocuklar doyasıya eğlendi. Tek bir güne ve etkinliğe sığdırılan sıradan bir bayram kutlaması gerçekleştirmediklerini ifade eden Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, “Milli bayramlarımızı coşkuyla kutlama konusundaki hassasiyetimizi dile getirmiş, seçim döneminde de sözünü vermiştik. Bugün bu sözü yerine getirmenin mutluluğunu sevgili kardeşlerimle ve aileleriyle birlikte yaşıyor ve paylaşıyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimiz bir haftadan bu yana kırsal mahallelerimiz de dahil olmak üzere farklı mahallerimizde yürüttüğü farklı etkinliklerle şehrimizdeki her çocuğa ulaşmaya ve bayram coşkusunu yaşatmaya çalışıyor. Bir haftalık programımızda bugün coşkuyu zirveye çıkardık. Çocuk festivalimize binlerce kişi katıldı. Etkinliklerimiz tam bir festival havasında geçti. Katılım gösteren, coşkumuza ortak olan herkese teşekkür ediyorum. Tüm dünya çocuklarına bu bayramı armağan eden Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kahraman ecdadımızı saygı ve minnetle anıyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu. Vatandaşlar ise coşkulu bir etkinlik yaşadıklarını belirttiler.