EKONOMİ - 21 Ocak 2020 Salı 05:52

Cıvataları sıkıyoruz

A
A
A
Cıvataları sıkıyoruz

Avrupa kalitesindeki ürünleri Uzak Doğu fiyatına satıp dünyada ses getiren Türk hırdavat sektörü atağa kalktı. Çetin Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu “Günde 20 milyon adet üretimimiz var. Yüzde 45’ini ihraç ediyoruz. Cirolarımız artıyor, işlerimizi büyüteceğiz” dedi.

Türkiye’de sanayi üretimi son açıklanan ekim ayı verilerine göre yıllık bazda yüzde 3,8 artış kaydetti. Faizlerde yaşanan gerileme ile finansman maliyetlerinin düşmesi ve döviz fiyatlarındaki öngörülebilir seyir, KOBİ’lere pozitif yansıyor. İşletmeler, ekonomideki olumlu hava ile birlikte daha fazla üretmeye başladı. Bunlardan biri olan hırdavat sektörü de yeni pazarlar bulmak ve mevcut pazarları kuvvetlendirmek için atağa kalktı. 2020 yılında 9 milyar dolar ihracat ve 1,5 milyar dolar dış fazla hedefleyen setrör; özellikle Rusya, ABD ve İngiltere pazarlarını radarına aldı. ABD ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefi, büyük potansiyel anlamına geliyor. Sektör, bu ülkede kurmayı planladığı lojistik merkezleri ve depolar ile bölgeye olan ihracatını artıracak. İngiltere’de de Brexit sonrası çok önemli fırsatlar kovalanıyor. Bunun yanında Latin Amerika ve Kuzey Afrika pazarları da önemseniyor. Ancak her iki bölgede de uygulanan yüksek vergiler sebebiyle, serbest ticaret anlaşmaları önem kazanmış durumda...
Cıvata, vida ve bağlantı elemanları sektöründe Türkiye’nin sayılı üreticilerinden olan Çetin Cıvata da, İstanbul’daki üç ve Malatya’daki üretim tesisinden dünyanın birçok noktasına ihracatını artırmaya başladı. 18 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini vurgulayan Çetin Cıvata Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu “Şu anda günlük ortalama 20 milyon adetlik üretim yapıyoruz. Toplam üretimimizin yüzde 45’ini ihraç ediyoruz. Bu dışsatımın yüzde 90’ını Avrupa’ya gerçekleştiriyoruz. Bu sene ciromuz yüzde 10 arttı. Toplamda sanayi tarafımızda 750 kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi. Tecdelioğlu, ayrıca grubun pazarlama dağıtım şirketi Civtec Cıvata’nın da 1985’ten bu yana Büyükçekmece ve Tuzla depoları ile, 20 binden fazla çeşidi müşterilerine ulaştırdıklarını belirtti.
Türkiye, özellikle hırdavatta Avrupa kalitesindeki ürünleri, Uzak Doğu fiyatına satıp ciddi pazar elde etmiş durumda. Sektör bu yönüyle dünya çapında yerli ve millî ürünlerin en büyük destekçilerinden oldu.

​Türkiye Gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.