SAĞLIK - 13 Aralık 2009 Pazar 13:42

Çocuklarda işitme kaybına dikkat

A
A
A
Çocuklarda işitme kaybına dikkat

Akraba evlilikleri'nin çocuklarda orta ve ileri derecede işitme kaybı riskini artırdığına dikkat çeken uzmanlar işitme taramaları ve erken teşhis ile sorunun çözülebileceğini belirttiler.


Türkiye'de doğumsal işitme kayıpları oranının yüzde 0,1 - 0,3 oranında görüldüğü belirten uzmanlar, "Özellikle de akraba evlilikleri, çocuklarda orta ve ileri derecede işitme kaybı bulunan çocukların doğma riskini artırıyor" dediler.
 
İşitme cihazları ve özel işitsel eğitim ile özürlü doğan çocukları özürsüz hale getirmeyi amaçladıklarını belirten uzmanlar, işitme kaybı olan çocuğun, konuşmayı öğrenemeyeceği ve çevresiyle iletişimi büyük oranda sekteye uğratacağını kaydettiler.

Uzmanlar, çocuklarda işitme kaybı ile şu uyarılarda bulundular: "Çocuğunuzu doğduğu ilk günden itibaren dikkatlice gözlemlemeli ve işitme kaybından şüphelendiğiniz anda yetkili bir hekime başvurmalısınız. İşitme kaybı korkulacak bir durum değildir. Özellikle doğumdan hemen sonra ve erken yaşlarda fark edilen, işitme cihazı kullanan çocuklar işitme yetersizliğini büyük ölçüde yenebilmektedirler. Doğumdan önce risk faktörleri; Annenin gebelik sırasında kızıl, soğuk algınlığı veya viral bir enfeksiyon geçirmesi, gebelik sırasında alkollü içkiler tüketmesi, ailede bir yada birden fazla kişide, erken dönemlerde kalıcı işitme kaybı görülmesi, bebeğin bin 500 gramın altında doğması, bebekte doğuştan sarılık olması yada bebeğe kan değişimi uygulanması.
 
Doğumdan sonra; bebeğin yüzünde normal olmayan görünüm, bebeğin 5 günden fazla yoğun bakım ünitesinde kalması, bebeğe damardan antibiyotik verilmesi, bebeğin menenjit geçirmesi, bebekte nörolojik bozukluklar görülmesi, bebeğin 9 günlükten 2 yaşına kadar ağır bir kafatası kırığı geçirmesi, bebeğin kulağından sıvı gelmesine sebep olan, 3 aydan fazla süren ve tekrar eden kulak enfeksiyonu geçirmesi. 

Eğer çocuğunuz, doğumdan 6 aylığa kadar beklenmedik yüksek bir sese karşı hareket ederek, ağlayarak yada herhangi bir şekilde tepki vermiyorsa, gürültüde uyanmıyorsa, sesleri serbest olarak taklit etmiyorsa, sadece ses ile teskin edilemiyorsa, kafasını sizin sesinizin geldiği yöne çevirmiyorsa, 6 – 12 ay arasında: Sorulduğu zaman tanıdık bir nesneyi veya kimseyi gösteremiyorsa, saçma sapan sesleri hiç çıkarmadıysa, 12 aylıkken “el salla” veya “ellerini çırp” gibi basit ifadeleri anlamıyorsa, 18 ay – 2 yaş arasında: Yumuşak bir sesin geldiği yöne ilk çağırışta bakmıyorsa, Çevredeki seslere karşı tepki göstermiyorsa, İlk çağrıya cevap vermiyorsa, sese cevap vermiyorsa ve sesin nereden geldiğini bulamıyorsa, tanıdık kişiler veya nesneler için basit kelimeler kullanmaya başlamadıysa, kendi yaşıtlarının kullandığı sesleri veya dili kullanamıyorsa, televizyonu anormal sesle dinlemiyorsa, normalden daha fazla olarak işitme kaybı görülme riski vardır. 

Eğer çocuğunuzda bunlardan biri veya birkaçı varsa mutlaka bir kulak muayenesi ve işitme testi yaptırmalısınız. Bu test her yaşta, hatta doğumdan hemen sonra bile mümkündür. Bunların hiçbirisi çocuğunuzda söz konusu değilse ancak yine de şüpheleniyorsanız, bir odyoloğa başvurup işitme testi yaptırabilirsiniz yada bir konuşma uzmanına başvurup çocuğunuzun konuşmasını ve dil gelişimini inceletebilirsiniz. Eğer çocuğunuzda işitme kaybı yoksa, test yaptırmakla hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz. Ancak çocuğunuzda işitme kaybı varsa, teşhisin gecikmesi konuşma ve dil gelişimini etkileyeceğinden çocuğunuzda ömür boyu sürecek bir etki bırakacaktır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan EBYÜ, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edildi 2023 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı’na kabul edilen 21 üniversite arasında yer alan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ), akredite edilerek “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” almaya hak kazandı. Kurumsal Akreditasyon Belgesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon” konferansındaki törende; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e takdim edildi. Törende EBYÜ’yü temsilen Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ali Ercan Ekinci, Dr. Öğr. Üyesi M. Kürşat Öksüz ve Öğr. Gör. Nursel Kuyrukluyıldız da yer aldı. Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) sürecinde, YÖKAK Değerlendirme Takımı 4-7 Aralık 2023 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde saha ziyareti gerçekleştirmişti. Yükseköğretim sisteminin kalite güvencesine ilişkin önemli süreçlerinden biri olan Kurumsal Akreditasyon Programı saha ziyaretinde “liderlik, yönetişim ve kalite”, “eğitim ve öğretim”, “araştırma ve geliştirme” ile “toplumsal katkı” başlıkları altındaki ölçütler PUKÖ (Planlama, Uygulama, Kontrol etme ve Önlem alma) döngüsü kapsamında değerlendirildi Kurumsal Akreditasyon Belgesi Ulusal ve Uluslararası Tanınırlığa Katkı Sunacak EBYÜ Kurumsal Akreditasyon Raporu YÖKAK’ın yanı sıra Avrupa Kalite Ajansı (EQAR) tarafından yayınlanacak olup üniversite diplomasının uluslararası tanınırlığına önemli bir katkı sunacak. Ayrıca EBYÜ’nün akredite olduğu bilgisi ÖSYM kılavuzunda yer alacak olup üniversitenin ulusal tanınırlığına katkı sağlayacak. Rektör Prof. Dr. Akın Levent: “Üniversitemiz YÖKAK tarafından akredite edilen üniversiteler arasına girme başarısını göstererek ‘Anadolu’da bir dünya üniversitesi’ vizyonuna önemli bir katkı sağlamıştır. Tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza bu süreçteki özverili çalışmaları için teşekkür ederim.” dedi.