EĞİTİM - 04 Mart 2019 Pazartesi 17:59

Coğrafi İşaret Konusu mesleki ve teknik liselerin müfredatına giriyor

A
A
A
Coğrafi İşaret Konusu mesleki ve teknik liselerin müfredatına giriyor

2011 yılından bu yana proje olarak sürdürülen 'Türkiye'nin Coğrafi İşaretli Ürünler'i, 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla mesleki ve teknik liselerde müfredata alınıyor. Proje kapsamında, MEB’a bağlı 50 formatör öğretmen Gastronometro’da teorik ve pratik eğitim alacak.

Metro Türkiye tarafından Türk mutfağını korumak, geliştirmek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 2011 yılından bu yana proje olarak sürdürülen 'Coğrafi İşaretli Ürünler', 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla mesleki ve teknik liselerde müfredata alınıyor. Buna göre, Coğrafi İşaretler, Türk Mutfağı ve Beslenme ders kitaplarında yer alacak. Proje kapsamında ayrıca, MEB’a bağlı 50 formatör öğretmen Gastronometro’da teorik ve pratik eğitim alacak. Konu ile ilgili İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında Metro Türkiye Satın Alma Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç ve MEB Mesleki ve Teknik Okullar Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu açıklamalarda bulundu. 

"1 yıl içerisinde 65 bin öğrenciyi coğrafi işaretli ürünler eğitimiyle tanıştırmış olacağız" 

Coğrafi işaretli ürünlerin bugün meslek ve teknik okullarının müfredatına girdiğini ifade eden Deniz Alkaç, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Milli Eğitim bakanlığı ile birlikte Metro ve MEB olarak anlaşmamızı imzaladık. Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 50 formatör öğretmen veya eğitmeni ağırlıyoruz. Onlara coğrafi işaretli ürünlerle ilgili eğitimlerini aldıracağız. Teorik eğitimlerin yanında, aynı zamanda mutfağa girip pratik eğitimlerde alacaklar. Türkiye’nin dört bir yanından gelen bu eğitmenlerimiz, kendi bölgelerine döndükleri zaman her bir 20-30 eğitmen arasında daha eğitimli bulunacak. 1 yıl içerisinde 65 bin öğrenciyi coğrafi işaretli ürünler eğitimiyle tanıştırmış olacağız. 10 yılda da 650 bin gibi bir öğrenci sayısı yapıyor. O öğrenciler, Tük mutfağına gelecekte yön verecek. Onlara, 650 bin Türk mutfağının neferi diyoruz" dedi.

"Bizim topraklarımızda coğrafi işaretli ürün potansiyelinin tek başına bir Avrupa ettiğini söyleyebilirim"
Coğrafi İşaretli Ürünleri'nin ekonomiye katkısını değerlendiren Alkaç, "Barselona’da bir turist kişi başına bin 150 dolar harcıyor ve bunun yüzde 30’unu gastronomiye harcıyor. Türkiye’de baktığınız zaman bu rakam bir turist başına 680 dolar harcama, bu bedelin yüzde 13’ünü gastronomiye harcıyor. Biz Türk mutfağının potansiyeline baktığımız zaman; bir tarafta medeniyetler beşiği bir coğrafya, diğer tarafta da diyoruz ki yıllarca biriktirilerek zenginleşmiş güçlü bir mutfak kültürünün mirasçısı konumunda. Çok ciddi bir potansiyelin üzerinde oturuyoruz. Öncelikle bu potansiyelimizin farkında olalım. Bu farkındalığı oluşturalım. Türk mutfağında bu anlamda, ekonomik kaldıraç olarak kullanabileceğimizi hem ihraç anlamında hem de turizme çok büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Coğrafi işaretlerin olabilmesi için biliyorsunuz, gerçek tohumla doğru üretim teknikleri ile kesinlikle bölgesinde üretilmesi lazım. Coğrafi işaretli ürünler ününü, karakteristik özelliğini yetiştiği bölgeden alıyor. Örneğin; Malatya kayısısı, Taşköprü sarımsağı, Aydın inciri gibi bugün Türkiye’de 400 tane coğrafi işaretli ürün vardır, adayda 400 ürün vardır. Baktığınız zaman 300’e yakın Türkiye’de potansiyel coğrafi işaretli tescil kazanmış var. Avrupa’da baktığınız zaman 3 bin 300 ürün var. Yani bizim topraklarımızda coğrafi işaretli ürün potansiyelinin tek başına bir Avrupa ettiğini söyleyebilirim. Tek başına bir potansiyelin üzerinde oturuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ülkemiz, coğrafi işaretli ürünler zenginliği açısından, dünyada parmakla sayılabilecek birkaç ülkeden birisi"
Türk ekonomisi ve MEB için önemli bir projeye imza atıldığını bu anlamda coğrafi işaretli ürünlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, "Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler zenginliği açısından, dünyada parmakla sayılabilecek birkaç ülkeden birisi. Ne yazık ki bu ülkenin, Avrupa'da ve yurtdışında uluslararası anlamda tescilli 3 tane coğrafi ürünü var. Aslında potansiyelin yaklaşık 2 bin 500 üründe olduğunu biliyoruz. Böyle potansiyeli olan bir ülkenin, mesleki ortaöğretiminde müfredatın içerisinde, coğrafi ürünlerle ilgili temel bilgilerin olmaması kadar büyük bir eksiklik düşünülemezdi. Bu eksikliği karşılamak için, Metro Grup ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde müfredatımıza, coğrafi işaretli ürünlerin eklenmesi sağlandı. Bununla birlikte 50’ye yakın öğretmenimizle özel bir eğitim gerçekleştirilecek. Böylece yiyecek-içecek ve gıda teknolojileri alanında, yaklaşık 65 bin öğrencimiz ve ilgili meslek öğretmenleriyle toplumda çarpan etkisi oluşturacak. Coğrafi işaretli ürün bilincinin oluşmasına katkıda bulunacak diye düşünüyoruz. Bu durumun turizme, ekonomiye ve ülkemizin marka oluşturan değerlerine artmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Numanoğlu sözlerini şöyle tamamladı: "Metro grubun bu konuda katkıları yadsınamaz. MEB olarak bizimle yaptıkları bu iş birliğine teşekkür ediyoruz. Buradaki tesisin bu anlamdaki alt yapısı da öğretmen eğitimleri açısından bulunmaz bir nimet. Müfredat çalışması, firma ile birlikte coğrafi ürünler noktasında başladı, büyük ölçüde tamamlandı diyebiliriz. Önümüzdeki yıldan itibaren yiyecek-içecek alanı ve gıda teknolojileri alanında bu müfredat öğrencilerimiz tarafından okunmaya başlanacak".  

Gülçin Coşkan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kastamonu’da ölen bebek için Aile Bakanlığından açıklama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu’da sevgi evinde kalan bir bebeğin hayatını kaybetmesine ilişkin vefat sebebinin otopsinin ardından belli olacağını ve olaya ilişkin adli ile idari soruşturmanın da başlatıldığını açıkladı. Kastamonu’da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı sevgi evinde kalan bir bebek geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Kastamonu’da geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Ö.Ö bebek, doğumunun ardından ailesinin talebi üzerine 15.02.2024 tarihinde kuruluşumuza teslim edilmiştir. Kuruluşumuza kabulünden önce hastanede yapılan kontrollerde bebeğin sağlıklı olarak dünyaya geldiği bilgisi edinilmiş, kurum bakımı altındayken de her türlü sağlık kontrolü hastane ve sağlık personelimiz tarafından titizlikle gerçekleştirilmiştir. 27.03.2024 tarihinde bakıcı tarafından bebeğin durumunun iyi olmadığının görülmesi üzerine hemşire çağırılmış ve ilk müdahale kuruluşumuzda yapılmıştır. Ardından 112 Acil Sağlık ekibi ivedilikle kuruluşa gelmiş ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen bebek kurtarılamamıştır. Bebeğin kesin vefat sebebinin otopsi sonucuyla belli olacağı sağlık ekiplerince kuruluşumuza iletilmiştir. Söz konusu olaya ilişkin adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Yaşanan vefatın derin üzüntüsünü paylaşarak, sürecin yakından takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”
İstanbul Güngören’de kombi patladı, yangın çıktı Güngören’de bir binanın balkonunda bulunan kombinin patlaması sonucu yangın çıktı. Üst katta mahsur kalan 2 kişi itfaiye ekipleri tarafından kurtarılırken, yangın itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Olay, Güngören Soğanlı Caddesi saat 11.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 5 katlı binanın birinci katındaki balkonda bulunan kombi bilinmeyen bir nedenle patladı. Kombinin patlamasıyla mutfakta yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Duman binayı kaplarken, üst katta bulunan iki kişi içeride mahsur kaldı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışma başlatırken, içeride kalanları ise kurtardı. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Ölen ya da yaralanın olmadığı yangında, kurtarılanların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Patlamaya ilgili konuşan Gürkan Şentürk, “Yangın çıktığında ben uyuyordum. Sanırım kombinin ateşlenmesinde bir sıkıntı oldu. O yüzden yangın çıktı. Bu sebeple de yangın yayıldı. Camlar patladı ve benzeri olaylar yaşandı. Uykudan uyandığım için ne olduğunu pek kestiremedim. Zaten yeni kendime geldim. İtfaiye ekipleri geldikten sonra yangını söndürdüler. Çok şükür can kaybı ve herhangi bir yaralanma yok. 5 ve 6. katta mahsur kalanlar oldu. Ama onlarda da bir sıkıntı yok. Onları da itfaiye gelip aldı. Herkes iyi çok şükür” dedi.