POLİTİKA - 04 Eylül 2019 Çarşamba 17:20

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize uzanan her eli kırdık yine kırarız'

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize uzanan her eli kırdık yine kırarız'

Sivas Kongresinin 100.yıl dönümü Sivas’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı 4 Eylül Sivas Kongresinin 100 yıl dönümü kutlama etkinlikleri aylar öncesinden başlayan etkinliklerle kutlanmaktaydı. Bugün ise Kongre Müzesi önünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla anma ve kutlama etkinlikleri düzenlendi. Etkinlikler Sivas Halayı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehter Takımının gösterisi ile başladı.

İktidar ve muhalefet bir arada

Etkinliklerde ilk olarak Atatürk anıtına çelenk bırakıldı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Çelenk sunma töreninin ardından Kongre ve Etnografya müzesi ziyaret edildi. Burada Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları Sivas Kongresini canlandırdı. Katılımcılar daha sonra Kongre Müzesi Bahçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri Mehter Takımı’nın gösterisini izledi.

Kılıçdaroğlu yuhalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan burada bir konuşma yaptı. Yaptığı konuşmanın başında katılımcıları selamlarken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adını telaffuz edince dinleyiciler arasından yuhalama sesleri yükseldi.

Erdoğan konuşmasının başında Yavuz Bülent Bakiler'in Sivas şiirini okudu

Sivas Kongresinin 100. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstiklal harbimizin en kritik dönemeçlerinden olan Sivas kongresinin 100. Yıl dönümünün ülkemiz milletimiz ve geleceğimiz için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Kurtuluş savaşımızın başkomutanı cumhuriyetimizin Valisi Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını tanzimle yad ediyorum. Anadolu’ya ayak bastığımız günden bugüne kadar ülkemizin ve milletimizin bekası için canını esirgemeyen bütün şehitlerimize, gazilerimize, kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ülkemizin kalkınması, milletimizin güçlenmesi için emek veren çalışan üreten herkesi şükranla anıyorum. Sevgili Sivaslılar, yiğidolar Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas kongresinin yıl dönümlerini her sene büyük bir coşku ile kutlayan siz değerli hemşehrilerimizi canı gönülden tebrik ediyorum. Bugün burada sizlerle birlikte Sivas kongresinin 100. yıl dönümünü kutluyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

"Sivas Anadolu’nun birlik yurdudur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sivas’ın Anadolu’nun birlik ve dirlik yurdu olduğunu belirterek, “Tarihe sultan şehir olarak geçen Sivas her zaman önemli bir yönetim merkezi olmuştur. Hititler zamanından itibaren daime devrinin en önemli merkezleri arasında gelen Sivas Danişment, Eretna ve Selçuklu devletlerine başkentlik yapmıştır. İşte bu Sivas, 4 Eylül 1919 tarihinden itibaren 108 gün boyunca da milli mücadelemizin başkentliğini yürüttü. Gazi Mustafa Kemal ve Amasya genelgesinde imzası bulunan paşalar Anadolu’nun bir vücuh en emin mahalli olan Sivas’ta milli bir kongrenin toplanması kararını vermişlerdi. Sivas o günün şartlarında sadece jeopolitik konumu itibariyle değil aynı zamanda Sivaslıların sağlam duruşu ile de en emin belde olarak tercih edilmişti.

Çünkü Sivas her zaman vatan sathında milli refleksi kuvvetli insanların yaşadığı şehir olarak öne çıkmıştır. Sivas’ın vilayeti Anadolu olarak anılmasının sebebi milletimizin bekası tehdit altında gördüğü an şahlanmasıdır. Sivas Anadolu’nun birlik ve dirlik yurdudur. Bu topraklar kadim tarihi boyunca kimleri bir ana gibi bağrına basmamış ki? Gün olmuş Akkoyunlular üzerine sefere çıkan Fatih Sultan Mehmet misafir olmuş Sivas’a. Gün olmuş İran üzerine sefere çıkan Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, 4. Murat burada nefeslenmiş. Gün olmuş ilahi kelimetullah uğruna yurdundan ayrı düşen Abdülvehhab HZ. gibi bir gaziyi bağrına basmış. Gün olmuş İzzetin Keykavus gibi bir sultanı kucaklamış. Gün olmuş Anadolu’yu düşman işgalinden kurtarmak niyeti ile Sivas kongresini tertipleyenler için en emin belde olmuş. Gün olmuş balkanlardan Kafkaslardan göçüp gelen muhacirlere gönlünün kapılarını açmış. Gün olmuş Aşık Veysel gibi bir halk ozanını, gün olmuş Muhsin Yazıcıoğlu gibi yiğit bir dava adamını doğurmuş” dedi.

“Manda ve himaye asla kabul edilmez”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, manda ve himayenin asla kabul edilemeyeceğini tüm Dünya’ya bir kez daha hatırlatarak, “Cumhuriyetimize ve demokrasimize giden yolların taşları burada atıldı. Birada ‘manda ve himaye asla kabul edilemez’ kararının alınması ile milli mücadelemizin gayesi tüm Dünya’ya ilan edildi. Sivas kongresi kararları milletimizin en zor zamanlarında tüm Dünyaya haykırılan bir bağımsızlık manifestosudur. Bir asır sonra bir kez daha tekrarlıyoruz ki manda ve himaye asla kabul edilemez. Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür, parçalanamaz. Sivas kongresinin 100. Yıl dönümünde Sivas Mektep-i Sultani binasından bir kez daha haykırıyoruz. Milli sınırlar içerisinde vatan bir bütündür. Vatanımız, bayrağımız, devletimiz, milletimiz, istiklalimiz bizim namusumuzdur, şerefimizdir. Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize uzanan her eli kırdık yine kırarız” dedi.

“Teröristlere bedel ödettik”

Kongre salonlarına Türk bayrağını asmayanlara bedel ödettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kongre salonlarına bayrağımızı asmayan teröristlere ödettiğimiz bedeller ortadadır. Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te bunların inlerine nasıl soktuğumuz ortadadır. İçeriden ya da dışarıdan Türkiye üzerinde operasyon yapmak isteyenlere göğsümüzü siper etme pahasına gereken cevabı vermeye devam edeceğiz. Türkiye’nin kazanımlarına karşı kurulan her türlü tuzağı bozacağız. Ya alacağız ya öleceğiz diyerek girdiğimiz bu kutlu yoldan asla dönmeyeceğiz” dedi.

Muhalefete yüklendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan konuşmasında muhalefetin tutumunu eleştirip, “Siyaset başkadır politik çıkar başkadır. Ülkenin ali çıkarları başkadır. Bunları karıştırdığınızda kendinizi rengini şehitlerimizin kanından almış bayrağımız yerine başka paçavralar altında bulabilirsiniz. Kendi medeniyetinize ve tarihinize yabancılaştığınızda, İstiklal marşımızda ‘şehadetleri dinin temeli’ olarak ifade edilen ezanımızdan rahatsız olabilirsiniz. Hatta kendinizi doğrultan milletimizin iradesine kasteden darbecilerle aynı çizgiye dahi gelmiş olarak bulabilirsiniz. Misak-i millinin ne olduğunu bilmeyen, şimdi bizim Güney’imizde 910 kilometre Suriye sınırımız var değil mi? Orası bir zamanlar misak-i milli sınırlarımızdı. Bunu bilmeyen, bilse de kendisine çizilen misyon gereği bu gerçeğin üzerini örtmeye çalışanları da aynı kervana dahil etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yüksek hızlı tren müjdesi

Erdoğan konuşmasında Sivaslılara yüksek hızlı tren müjdesi verip, trenin Ramazan bayramına kadar Sivas’ta olacağını söyledi. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İnşallah Ramazan ayına kadar, Rabbim nasip ederse, inşallah Ramazan bayramına kadar yüksek hızlı trenimizi Sivas’ımıza vardıracağız. Gerçi bazıları ‘Sivas’a trene ne gerek var’ deyip geçmişlerdir ama biz ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkması için nereye ne gerektiğinin planlarını iyi yaptık. Corç hızlı trene biniyorsa benim Ahmet’im, Mehmet’im, Ayşe’m ve Fatma’m da binsin.”

Konuşmanın ardından Sivas Kongresinin 100. yıl dönümü dolayısıyla toprakla buluşan 100 milyon fidanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 milyon 1’inci fidanı toprakla buluşturdu.  

Onur Erden - Veysel Korkmaz - Bahadır Muhlis Gökgül - Nurhan İçmez

 


 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya’da 21’inci Turuncu Bayrak Yarışması için başvurular başladı Alanya Belediyesi Turuncu Bayrak Yarışması için başvurular başladı. Bu yıl 21. kez düzenlenen yarışma sonrası uygun görülecek işletmeler Turuncu Bayrak’la ödüllendirilecek. Alanya Belediye Meclisi’nin 18 Haziran 2004 tarihli kararıyla başlayan Turuncu Bayrak Hijyenik İşletme projesi 20. yılını doldurdu. Gıda güvenliğinin geliştirilmesi amacıyla başlayan ve bugünlere gelen Turuncu Bayrak Projesi, şehirde bir prestij ve kalite göstergesi haline geldi. Turuncu Bayrak sayesinde işletmeler, sundukları hizmetin hijyen kurallarına uygun olduğunu müşterilerine ilan edebilme fırsatı yakalıyor. 2004 yılında sadece 17 işletme Turuncu Bayrak almaya hak kazanmışken 2024 yılında Alanya’da 168 turuncu bayraklı işletme sayısına ulaşıldı. Hizmet standardı hedefleniyor Alanya Belediyesi’nden yapılan açıklamada, esnafı gelişime teşvik etmek ve hizmet standardı sağlamak için çok önem verilen bu projenin 20 yıldır gururla sürdürüldüğü ifade edildi. 2004 yılında sadece restoran kategorisi ile başlayan Turuncu Bayrak süreci 2024 yılına gelindiğinde restoran ve yeme içme yerleri, pastane, dondurma imalathaneleri, pasta imalathaneleri, yufka imalathaneleri, ekmek fırınları, yemek fabrikaları, kasaplar, okul öncesi eğitim kurumları, okul kantinleri, bayan kuaförleri ve şarküteri olmak üzere 11 kategoriye ulaşmış durumda. Son başvuru tarihi 1 Mayıs Projeye katılmak isteyen işletmeler 28 Mart 2024-1 Mayıs 2024 tarihleri arasında Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne başvuru yapabilecek.
Kocaeli Çayırova Belediyesi, son hafta Mersin deplasmanında Türkiye Basketbol Ligi’nde normal sezonun son hafta karşılaşmasında, Play-Off oynamayı garantileyen Çayırova Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi deplasmanına konuk olacak. 2 yılda aldığı iki şampiyonluğun ardından bu yıl Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele eden Çayırova Belediyesi, normal sezonun son hafta karşılaşmasında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne misafir olacak. Ligde aldığı 16 galibiyet ve 17 mağlubiyetle beşinci sırada yer alan Çayırova Belediyesi, Play-Off oynamayı garantiledi. Çayırova Belediyesi, sezonu üçüncü sırada tamamlamayı kesinleştiren Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni deplasmanda yendiği takdirde sezonu da beşinci sırada tamamlayacak. Çayırova Belediyesi maçı kazanarak, normal sezonu beşinci sırada bitirmek ve Play-Off ilk turunda ev sahibi avantajını kazanmak istiyor. Play-Off öncesi son maç Ligi üçüncü sırada tamamlamayı garantileyen Mersin Büyükşehir Belediyesi’yle karşılaşacak olan Çayırova Belediyesi, maçı kazanarak Play-Off öncesi normal sezonu moralli tamamlama amacında. Ligin ilk yarısında Çayırova’da oynanan mücadeleyi Çayırova Belediyesi 96-94 kazanmayı başarmıştı. 21 Nisan Pazar günü saat 15.00’da Mersin Edip Burhan Spor Salonu’nda maç oynanacak. Baş antrenör Şemsettin Baş öncülüğünde maça hazırlanan Çayırova Belediyesi, cezalı ya da sakat oyuncusu bulunmuyor.
Bursa Başkan Aydın, 3 günde 3 bin kişiyi ağırladı Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, seçilmesinin ardından makamının kapılarını halka açtı. 3 günde 3 bin kişiyi ağırlayan Başkan Aydın, gösterilen teveccühe teşekkür etti. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, merkezi hizmet binasında bulunan başkanlık makamının kapılarını, kendisine tebrik dileklerini iletmek isteyen vatandaşlara açmasının ardından Osmangazililerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı ile vatandaşları, belirli gün ve saat aralığında makamında kabul eden Başkan Aydın, üç günde 3 bin kişiyi ağırladı. Başkan Aydın’ı görmek ve tebrik etmek isteyen 7’den 70’e binlerce kişi belediye binası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Her misafirini güler yüzle karşılayarak, yakından ilgilenen Başkan Aydın, vatandaşların gösterdiği yoğun ilgiden dolayı büyük mutluluk yaşadı. Vatandaşların talep, öneri ve şikayetlerine de kulak veren Başkan Aydın, “Osmangazi’de yaşayan her vatandaşın derdi, bizim derdimiz, sıkıntıları bizim sıkıntımızdır. Gerek vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesi, gerekse mahallelerimizin eksiklerinin giderilmesi için var gücümüzle çalışacağız. Osmangazili vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak, yaşamlarına kalite katacak hizmetleri bir bir hayata geçireceğiz” dedi. Osmangazi Belediyesi’nin kapılarının sonuna kadar vatandaşa açık olduğunu ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Üç gündür halkımızla kucaklaşıyoruz. Bu üç günde halkımızın yoğun ilgisiyle karşılaştık. Seçimden önce söz verdiğimiz gibi kapılarımızı vatandaşlarımıza sonuna kadar açtık. Bizlere yoğun ilgi ve alaka gösteren halkımıza teşekkür ediyorum. Biz, ilçemizi halkımız ile birlikte yöneteceğiz dedik. Vatandaşlarımızın talep ve tebriklerini aldık. İnşallah bundan sonra Osmangazi ve Bursa’da vatandaşlarımız ile birlikte yürüterek, gülümseyeceğiz” diye konuştu.
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.