POLİTİKA - 09 Aralık 2019 Pazartesi 15:31

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Afganistan’a 'DEAŞ' uyarısı

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Afganistan’a 'DEAŞ' uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan terör örgütü DEAŞ’ın Afganistan’da yeniden zemin kazanmaya başlamasının üzüntü verici olduğunu belirterek, “DEAŞ virüsünün Afganistan’a bulaşmasının önüne geçilmelidir. Bu örgütün Afganistan’dan kazınıp atılması için elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlene “Asya’nın Kalbi İstanbul Süreci Bakanlar Konferansı”na katıldı.

Konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya’ın Kalbi İstanbul Süreci’nin 8 yıl önce büyük umutlarla başlatıldığını hatırlatarak, “Aradan geçen 8 yılın muhasebesini yaptığımızda İstanbul süreci ile bölgemiz için ne kadar kritik bir adım attığımızı çok daha iyi görüyoruz. Son yıllarda yaşadığımız pek çok hadise bize şu hakikati göstermiştir. Birlikten rahmet, ayrılıktan azap doğar. Bölgesel sorunların üstesinden ancak bölgesel sahiplenme ile gelinebilir. Ne kadar çetrefilli olursa olsun dayanışma ve güç birliği olduğu sürece aşılamayacak engel yoktur. Güney Asya’da yaşayan kardeşlerimiz yüzleştiği sıkıntıların önemli bir bölümü sınırlarını dışından kaynaklanıyor. Çoğu zaman hiçbir dahillerinin olmadığı gelişmelerin olumsuz yansımaları ile boğuşmak zorunda kalıyor. Güney Asya çevresinin karşı karşıya bulunduğu problemlerin üstesinden gelinebilmesi için bölgesel işbirliği ve dayanışma şarttır. İstanbul Süreci, bu ortak sınamalar karşısında bölgesel çözüler üretebilmesi için yararlı bir platform olmuştur. İstanbul Süreci gerek işleyiş tarzı, gerek prensipleri ile eşsiz bir bölgesel işbirliği modeli sunuyor. Türkiye olarak kuruluşundan bu yana İstanbul sürecine sahip çıktık, çıkıyoruz. Sürecin güçlenmesi, sorunlara çözüm üretme kabiliyetinin geliştirilmesi için çok büyük gayret sarf ettik. Burası siyasi, güvenlik, ekonomik ve ticari boyutlarda Afganistan ile ilgili tüm paydaşları bir araya getiren tek platformdur. İkinci kez üstlendiğimiz eş başkanlığımız sırasında İstanbul Süreci’nden daha verimli şekilde nasıl faydalanabiliriz sorusuna cevap aradık. Bugün onaylanacak bildiri bu arayışların bir meyvesidir. Bildiride kayıtlı taahhütler ve kararlarla süreci olan ilgiyi arttıracağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Afganistan’a 'DEAŞ' uyarısı

Afganistan’ın hassas bir dönemden geçtiğini vurgulayan Erdoğan, “Uluslararası toplum olarak Afganistan’da 18 yıldır yaptığımız maddi ve manevi yardımları arttırmamız gerekiyor. İnşa etmek zor, yıkmak kolaydır. Uzun ve meşakkatli çabalar sonucunda elde edilen başarılar şayet dikkatli olunmaz ise kısa sürede yerini büyük bir hezimete bırakır. Bu durum Afganistan gibi kırılgan ülkeler için çok daha geçerlidir. Son yıllarda elde edilen kimi kazanımlara odaklanarak Afganistan’ı ihmal etmek telafisi mümkün olmayan zararlar doğuracaktır. Bunun için hepimizin Afganistan’ın barış huzur ve istikrarını önemseyen tüm ülkelerin çabalarını arttırması önem arz ediyor. Rehavete kapılmadan içinde bulunduğu bu kritik dönemde Afganistan’ı desteklemeyi sürdürmeliyiz. Ancak bu şekilde terör örgütlerinin Afganistan’da palazlanmak için müsait ortam bulması engellenecektir” şeklinde konuştu.

Afganistan’dan başlayan, Türkiye ve İran üzerinden Avrupa’ya kadar devam eden mülteci akınına değinen Erdoğan, kısa süre önce 2 bin Afganlının ülkelerine geri gönderildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Afganistan’a 'DEAŞ' uyarısı

“Afgan kardeşlerimizin uyuşturucu üretimi ve ticareti ile mücadele konusunda alacağı mesafeler var”

Afganistan’ın kalkınmasında özel sektörün ve bölgesel projelerin büyük rolü olacağının altını çizen Erdoğan, “NATO müttefikleri olarak Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Kuvvetlerine yönelik katkımızın devamına yönelik taahhüdümüzü geçen hafta Londra’da yineledik. Şu an itibariyle 800 kadar güvenlik elemanımız Afganistan’da bulunuyor. NATO ülkelerini Afganistan’a verdikleri desteği devam etmeye çağırdık. Türkiye olarak Afganistan’ın kalkınmasına desteğimiz bakidir. Afgan kardeşlerimiz talep ettiği müddetçe bunu devam ettirme kararlılığımız tamdır. Uluslararası toplum Afganistan’a yönelik taahhütlerine bağlı kalırken, Afgan hükümetimin de yükümlülüklerini yerine getirmesi önemlidir. Geçen yıl kabul edilen ‘Karşılıklı hesap verilebilirlik çerçevesi’nin uygulanmasında Afgan hükümetince atılan olumlu adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Afgan kardeşlerimizin kendi gelecekleri içi yolsuzluk, uyuşturucu, özellikle uyuşturucu üretimi ve ticareti ile mücadele, kadının statüsünün güçlendirilmesi gibi başlıklarda hala alacağı mesafeler olduğu görülüyor. Çok boyutlu ve kronik sorunların kısa sürede çözülmesi beklenemez. Burada önemli olan sorunlarla yüzleşme iradesinin ortaya konulması. Afganistan son dönemde attığı adımlarla bu iradeyi göstermiştir. Bize düşen bu iradeyi güçlendirecek çabalara destek olmaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Afganistan’a 'DEAŞ' uyarısı

“Afganistan siyasetindeki etnik fay hatlarının giderek keskinleşmesinden kaygı duyuyoruz”

Afganistan’ın kardeş kavgasından çok çekmiş bir ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Kaostan beslenenler dışında kardeş kavgasının kazananı yoktur. Afganistan siyasetindeki etnik fay hatlarının giderek keskinleştiğini görüyor, bundan kaygı duyuyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarından bağımsız olarak yeni hükümeti Afgan siyaset sahnesinde kucaklayıcı yaklaşımlar benimsemesini temenni ediyoruz. Adil ve şeffaf bir şekilde yapılan sayım süreci de Cumhurbaşkanlığı seçiminin kazanana Afgan halkını iradesiyle belirlenecektir. Bu sonucu herkes saygıyla karşılamakla yükümlüdür. Yeter ki bu noktada seçim sürecinin meşruiyetine gölge düşmesin. Aksi takdirde Afganistan halkının demokrasiye inancını kaybetmesi neticesiyle karşılaşmamız kaçınılmazdır. Afgan halkının ve Afgan devletinin böyle bir duruma mahal vermeyeceğin inanıyorum”

Cumhurbaşkanı Erdoğan FETÖ ile mücadelede verdiği desteklerden dolayı Afganistan makamlarına da teşekkür ederek, Türkiye Maarif Vakfı’nın Afganistan’da bulunan 12 liseyi devraldığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Afganistan’a 'DEAŞ' uyarısı

“Afganistan’da tesis edilecek barışın terörle ortak mücadelemize güç katacağı aşikardır”

Afganistan’a barışın gelmesinin uluslararası toplumu desteği ile mümkün olabileceğini belirten Erdoğan, “Afgan dostlarımız arasında diyalog ve müzakere hususunda rekabete girdiğimiz takdirde zaman ve enerji kaybı yaşanması mukadderdir. Afganistan’da barışa bölgesel destek sağlanmasına yönelik insiyatifleri arasındaki çeşitlilik dikkat çekicidir. Esas amaç Afgan halkını tüm unsurları arasında anlamlı diyalog ve müzakere kapısını açacak ortamın hazırlanmasıdır. Sürecin bu anlayışla yürütülmesi zaruridir. Kaynakların doğru kullanılması için bu konuda samimi diyaloğa ihtiyacımız bulunuyor. İstanbul sürecinin bu ihtiyacı karşılayacak en doğru adres olduğunu düşünüyorum. Afganistan’da tesis edilecek barışın terörle ortak mücadelemize güç katacağı aşikardır” açıklamalarında bulundu.

“DEAŞ virüsünün Afganistan’a bulaşmasının önüne geçilmelidir”

Erdoğan, Afganistan’daki DEAŞ varlığına da dikkat çekerek, “DEAŞ ile göğüs göğüse tartışan bir ülke olarak örgütün Afganistan’da yeniden zemin kazanmaya başlamasını üzüntü ile takip ediyoruz. Afgan güvenlik güçlerinin DEAŞ mücadelesinde kararlılıkları ve son haftalarda elde ettikleri başarılar memnuniyet vericidir. DEAŞ virüsünün Afganistan’a bulaşmasının önüne geçilmelidir. Bu terör örgütü Suriye ve Irak’ta işlediği vahşi cinayetlerle en büyük zararı İslam dünyasına vermiştir. Bu örgüt eliyle coğrafyamız adeta kan gölüne çevrilmiştir. DEAŞ ile mücadelede Afgan makamlarının yanında bölgedeki aktörlere önemli görevler düşüyor. 304 vatandaşını DEAŞ terör kurban vermiş bir ülke olarak bu örgütün Afganistan’dan kazınıp atılması için elimizden gelen desteği vereceğiz. Aynı hassasiyetin buradaki tüm dostlarımızca sergileneceğine inanıyorum”

Mahran İsaoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Aile ve Gençlik Fonu’na 6 binden fazla başvuru yapıldı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu’na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, “Değerlendirmesi yapılan ve olumlu sonuçlanan çiftleri bu hafta evlilik öncesi eğitimlere aldık” dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dinar ve Sandıklı ilçelerini ziyaret etti. Vatandaşlarla bir araya gelen, esnafı ziyaret eden Göktaş’a halk yoğun ilgi gösterdi. Sandıklı ilçesinde seralara da giden burada çalışan kadınlarla bir araya geldi. Ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu başvurularına ilişkin, “Bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftimiz fondan yararlanabilmek için başvuruda bulundu” yanıtını verdi. Başvuruların titizlikle değerlendirildiğini aktaran Göktaş, “Şu ana kadar en çok başvuruyu Hatay’dan aldık. Değerlendirmesi yapılan ve olumlu sonuçlanan çiftleri bu hafta evlilik öncesi eğitimlere aldık. Resmi nikahın ardından da krediler hesaplarına yatmaya başlayacak” diye konuştu. Projenin öncelikli olarak deprem bölgesinde pilot olarak uygulanmaya başladığını hatırlatan Göktaş, “Depremden etkilenen gençlerimize öncelik veriyoruz. Pilot bölge Adıyaman, Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya olarak belirlenmişti. Fonu deprem bölgesinin ardından Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin gençleri her şeyin en iyisini hak ediyor” ifadelerini kullandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yönelik 8 bin personel alımıyla ilgili takvime yönelik soru üzerine Bakan Göktaş, şunları kaydetti: “Başvuru süreci tamamlandı. Bakanlık tarihimizdeki tek seferde en büyük personel alımını yapıyoruz. Nisan ayı içerisinde atamaları gerçekleştireceğiz. Değişen ihtiyaçlara göre hizmetlerimizin niteliği ve kalitesi her geçen gün artıyor. Yeni mesai arkadaşlarımızla milletimize en iyi hizmeti sunmak için çalışmaya devam edeceğiz.”
Samsun Samsun için büyük hedef: 5 milyon turist İYİ Parti Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İmren Nilay Tüfekci, Samsun’u turizm şehri yapacak mega projelerini açıklayarak, “Hedefimiz 5 milyon turist” dedi. Tüfekci’nin Visit Samsun, Masal Park ve Savarona Adası projeleri turizm gelirlerine katkı sağlarken, Samsun’u Ege ve Akdeniz şehirleri ile yarıştıracak. Samsun’da yaptığı seçim kampanyası ve projeleri ile Türkiye’nin dikkatini çeken İmren Nilay Tüfekci, şehri cazibe merkezi yapacak bazı mega projelerini anlattı. “3 ana proje ile Samsun’u lokomotif şehir yapacağız” Samsun’un turizm vitrininin doğru oluşturulmadığına dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı İmren Nilay Tüfekci, büyükşehir için hazırladığı 3 imza proje ile kent turizmini ayağa kaldırmayı planlıyor. Tüfekci’nin Visit Samsun, Masal Park ve Savarona Adası projeleri turizmde Samsun’u Ege ve Akdeniz şehirleri ile yarıştıracak. Samsun’un Karadeniz’in en büyük, Türkiye’nin ise 16. büyük şehri olduğunu belirten İmren Nilay Tüfekci, Samsun’un yeni nesil turizm projeleri sayesinde Karadeniz’in de yıldızının parlayacağını söyledi. Yılda 5 milyon turist, 500 milyon dolar gelir Nilay Tüfekci, “Samsun, ülkemize gelen yaklaşık 50 milyon yabancı turistin yalnızca çok küçük bir rakamı olan, 100 bin turisti çekmektedir. Samsun’a yerli yabancı yılda ortalama 600 bin turist gelmektedir. Ortalama geceleme sayısı 1,4 gündür. Yapacağımız turizm yatırımları ile yılda 5 milyon turist ve 4 gün geceleme sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Her bir turistin günlük 100 dolar harcadığı kabul edildiğinde; yılda 500 milyon dolar turizmden gelir elde edeceğiz” diye konuştu. Samsun’un geliri artacak Vatandaşların sorun yaşadığı her konuda projelerin hassasiyetle hazırlandığını belirten İmren Nilay Tüfekci, kalkınan bir Samsun için turizm ve ihracat gelirlerini artırmanın şart olduğunu söyledi. Geleceğin Samsun’unu bir cazibe merkezi olarak konumladığını belirten İmren Nilay Tüfekci, turizmde 3 ayrı proje ile şehrin rekabet gücünü önce ulusal, ardından uluslararası alanda artıracağını ifade etti. 5 milyon turist ve döviz girdisi Tüfekci’nin 5 milyon turisti hedeflediği Visit Samsun projesi, kentin kanyonlar, deltalar, sahilleri, şelaleleri gibi her ilçesinde yer alan turizme elverişli doğal güzelliklerinin cazibe alanı haline getirilerek teşvik edilmesini öngörüyor. Tüfekci, “Bu bölgelerin bazılarında sosyal tesis var ama içinde lavabo bile bulunmuyor. Bizim başkanlığımızda yatırımcıları doğal güzelliklerin bulunduğu alanlara teşvik edecek adımları atacağız ve restoranı, aktivite alanları, kafeleri ile turistlerin keyifli ve kaliteli zaman geçireceği ortamı oluşturacağız” dedi. Gastronomi, deniz turizmi, kaplıca, rafting, yayla, kış turizmi, kuş izlemi, yaz turizmi konularında işletmelerin geliştirilmesi ve gerekli yerlere tesis inşası için teşvik edici olacaklarını anlatan İmren Nilay Tüfekci, ayrıca Masal Park projesi ile de 300 bin ziyaretçinin çekilebileceğini ifade etti. Tüfekci "Masal Park ile sadece turizme değil, burada kullanılacak 55 milyon kesme çiçeğin üretimi sayesinde çiftçimize de çok büyük katkı sağlayacak. Masal Park Samsun’un toparlanması ve üzerinden ölü toprağını atması için çok büyük öneme sahip” diye konuştu. Masal Park Projesi Yaklaşık 130 bin metrekare alan üzerinde kurulacak Masal Park, Dubai’de gerçekleştirilen Miracle Park projesinden esinleniyor. Bu projenin 6 yıl gibi kısa bir zamanda kendi maliyetini çıkaracağı hesaplanıyor. 20 bin metrekarelik Savarona Adası Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Savarona Yatı’nın isminden ilham alınarak projelendirilen Savarona Adası da Tüfekci’nin imza projelerinden biri. Samsun’un ilk turistik adası Savarona yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alanı doldurarak yapılacak. Üzerinde kule, kafe, restoran, hediyelik eşyaların satıldığı stantlar olacak. “Şehrimizin kaynaklarını çok doğru şekilde kullanırsak bunların hepsine yetecek maddiyat var. İstanbul’daki, Ankara’daki bağlantılarımızla da bunları destekleyeceğiz” diyen İmren Nilay Tüfekci, Samsun’un turizmden aldığı payın yüzde 1 seviyesinde kalmasının üzücü olduğuna dikkat çekti.