GÜNDEM - 09 Ekim 2019 Çarşamba 16:35

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Türkiye büyük bir ülke'

A
A
A
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: 'Türkiye büyük bir ülke'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, katıldığı 42. İnegöl Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'nda konuşurken "büyük bir ülke, liderliği oynayan bir ülke" dedi.

42. İnegöl Uluslararası Mobilya ve Dekorasyon Fuarı'na katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, fuara iştirak eden firmaları tek tek ziyaret etti. Oktay, burada yaptığı konuşmada, mobilya sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Oktay, "Türkiye büyük bir ülke, liderliği oynayan bir ülke. Artık kendisine senaryo yazılan değil, senaryoları yazan bir ülke. Muhteşem bir fuarı ziyaret ediyoruz. İnegöl bizim yüz akımız. Mobilya dediğimizde, Türkiye’nin artan ihracatına baktığımızda, üretim boyutunda artan kapasitesine baktığımızda mobilya ve Bursa İnegöl bu anlamda bizim yüz akımız. 110 ülkeden 184’e aşkın firmamız burada. Yine 64 uluslararası alanda organizasyon firmaları bugün buradalar. Bu birkaç gün devam edecek bir fuar. Bu ilçemizin ihracatı 1 milyar doları geçmiş durumda. İşsizlik oranımız negatif durumda. Az önce arkadaşlarımızla değerlendirdik, burada eksi işsizlik var. Demek ki istediğiniz zaman oluyor. Şimdi birazdan başka bir toplantıya geçeceğiz. Cumhurbaşkanımızın tabii ki başka beklentileri var, yani 1 milyar dolar yetmez toplam ihracat olarak. Bunun içerisinde mobilyanın payı yaklaşık 450 milyon dolar. Ama şimdi ilk hedefimiz bunu nasıl 1 milyon dolara çıkarırız olacak. Cumhurbaşkanımızın talimatı bu yönde. Dolayısıyla ihracatı da 2 milyon dolara nasıl çıkarırız? İnegöl’de bizim bütün gayretimiz bununla alakalı. Bugün geldik tüm arkadaşlarımızla birlikte firmalarımızı ziyaret ettik, görüştük. Birazdan dediğim gibi sektör temsilcileriyle daha detaylı görüşeceğiz. Biraz önceki hedefler doğrultusunda nasıl bir yol haritası belirleyebiliriz, o çalışmayı hep birlikte gözden geçireceğiz. Ve biz merkezi hükümet olarak sonuna kadar İnegöl’ün de Bursa'nın da arkasındayız. İhracat yapan, üreten, istihdam oluşturan her bir firmamızın, her bir ilimizin ve ilçemizin sonuna kadar arkasındayız" diye konuştu.

Seyfettin Aras
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kahveci’den enflasyon düzeltmesi işlemlerinde ücret ödemesi uyarısı Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. ZSMMMO Oda Başkanı Hasan Kahveci, “VUK 555 Sıra Nolu Tebliğe göre mali tablolara uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi işlemleri ile ilgili Mali Müşavirlere verdikleri hizmet dolayısıyla Ücret Ödenmelidir” dedi. Mali müşavirlere iş yükü oluşacağını ifade eden Kahveci, ‘İlgili Tebliğ Kapsamında uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili Muhasebe işlemlerine ilişkin yoğun mesai harcayan “Mali Müşavir” Meslek Mensuplarına Ek ücret ödenmelidir. Bilindiği üzere her yıl Mart ayında Gelir vergisi Mükelleflerinin Gelir Beyannameleri, Nisan ayında ise Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin ise Kurum kazançlarının beyanı verilmektedir. Bu beyannamelerin eklerinde Mükelleflere ilişkin Mali veriler olan Bilanço Gelir Tablosu gibi Ek tablolar yer almaktadır. Bu tablolardan Bilançoda yer alan mali olmayan varlıklar’ Enflasyon Düzeltmesine tabii tutulacaktır. Bu işlem sonrasında Enflasyon Düzeltmesi öncesi ve Enflasyon Düzeltmesi sonrası olmak üzere ayrı tablolar Beyannamelerin ekinde yer alacaktır. Bu durum, bu tabloları özenle hazırlayan Mali Müşavirlere ilave iş yükü oluşturmaktadır. Mart ve Nisan aylarında rutin yoğunluklarından daha yoğun bir iş yükü üstlenen Mali Müşavirler, bu aylarda gece yarılarına kadar hatta sabahlara kadar ofislerinde çalışmaktadırlar. Gece yarıları ofis ışıkları sönmeyen Mali Müşavirler, ailelerinden, sağlıklarından, genel yaşam süreçlerinden ciddi fedakârlıklar yapmaktadır” dedi. Odanın yayınladığı ücret tarifesinde enflasyon düzeltme işlemleri ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgilerin de yer aldığını aktaran Kahveci, “Dolayısıyla bu fedakârlıklarının karşılığı olarak bu ilave iş yükleri için Mali Müşavirlere Ücret Tarifeleri gereği ilave ücret ödenmelidir. Enflasyon Düzeltmesi Muhasebesi işlemleri ile ilgili ZSMMMO’nun yayınlanan ücret tarifesinde “Enflasyon Düzeltme İşlemleri” ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Neredeyse 20 yıllık verilerin Enflasyona göre düzenleneceği bu tablolar ile Mükellefler daha dinamik ve sağlıklı Mali Tablolara kavuşarak, bu tablolar ile Finansman ihtiyaçlarını daha sağlıklı verilerle analiz ettirerek karşılayacaklardır. Dolayısıyla bu tabloların oluşmasında emek veren emekçilerin de haklarını almaları gayet tabiidir. Sonuç olarak, Mali Müşavirlere bu iş yükü neticesinde Enflasyon Düzeltmesi” ile ilgili ücret ödenmelidir. Tüm Meslektaşlarıma bu yoğun dönemlerinde çalışmalarında kolaylıklar, başarılar ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.