EKONOMİ - 08 Mart 2019 Cuma 14:29

Daikin Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde erkek çalışanları ile birlikte 'Kadına şiddete hayır' dedi

A
A
A
Daikin Türkiye, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde erkek çalışanları ile birlikte 'Kadına şiddete hayır' dedi

Erkek egemen yapısıyla bilinen iklimlendirme sektöründe 'Sakura Kadın Girişimci Programı' ve 'Sakura Kadın Teknisyenler Projesi' gibi çalışmalarıyla cinsiyet eşitliğine verdiği önemi her fırsatta vurgulayan Daikin, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Hendek’teki fabrikasında mavi yakalı kadın çalışanlarıyla kutladı.

Kadına şiddet ile ilgili farkındalık oluşturmayı hedefleyen şirketin bu etkinliğinde erkek çalışanlar da üzerinde 'Kadına şiddete hayır' yazılı siyah kravatları ve sosyal medyada yayınladıkları videolarıyla destek verdi.

Faaliyet gösterdiği 145 ülkede fırsat eşitliği ilkesini benimseyen Daikin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bu yıl Daikin Türkiye Hendek Fabrikası’nda mavi yakalı kadın çalışanlarıyla kutladı. 'Kadına şiddete hayır' sloganına odaklanılan bu anlamlı günde, erkek çalışanlar da üzerinde 'Kadına şiddete hayır' yazılı siyah kravatları ve bu konudaki görüşlerini anlatan sosyal medya videoları ile destek verdi. 

Son yıllarda büyük artış gösteren kadına şiddet olgusu için farkındalık oluşturmayı amaçlayan Daikin Türkiye, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde farklı bir etkinlik düzenledi. Kadın çalışanlarına klasik hediyeler vermek yerine ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na bağış yaparak, platformun üretimlerini kadın çalışanlarına hediye eden şirket, bu geleneği bozmadı. Bu anlamlı günü Hendek’teki fabrikada mavi yakalı kadın çalışanlarla birlikte kutlayan şirket, kadına şiddet olgusunun bütün detaylarıyla anlatıldığı bir buluşma düzenledi. Bütün kadın çalışanlarla yöneticilerin bir araya geldiği bu buluşmada pozitif yaşam becerileri, ekip çalışması, stres yönetimi ve aile içi iletişim gibi birçok konuda üniversitelerde ve kurumlarda seminerler veren İsmail Karasu da bir konuşma yaptı.

Hasan Önder: "Erkeklerin olduğu her alanda kadınlara da şans tanınsın"
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Hendek’teki fabrikada mavi yakalı kadın çalışanlarla bir araya gelen Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder de yaptığı konuşmayla 'Kadına şiddete hayır' derken, konu ile ilgili görüşlerini şu şekilde paylaştı: "Şirketimiz, cinsiyet eşitliğini her zaman ve her ortamda savunan bir şirket. Cinsiyet eşitliğini sadece 8 Mart nedeniyle hatırlayıp, sonra unutan bir marka değiliz. İstiyoruz ki iklimlendirme gibi erkek egemen bir alanda mavi ya da beyaz yakalı kadın çalışanlarımızın sayısı daha da artsın, erkeklerin olduğu her alanda kadınlara da şans tanınsın. 2017 yılı verilerine göre Türkiye’de 15 yaş üzeri 60 milyon kişi var. Bunların yarısından biraz fazlasını kadınlar oluşturuyor. Erkek nüfusun yüzde 65’den fazlası işgücüne katılırken ne yazık ki, kadınlarda bu oran yüzde 29.3’de kalıyor. Daha vahim bir rakam da Türkiye’deki girişim ekosistemindeki kadın girişimcilerle ilgili. Maalesef ki; bu oran hala yüzde 15’lerde. Sektörümüzdeki kadın varlığını artırmak için 'Sakura Kadın Girişimci Programı' ve 'Sakura Kadın Teknisyenler Projesi' gibi istihdama yönelik sürdürülebilirliği olan projeleri hayata geçirdik. ‘Erkek işi’ olarak bilinen iklimlendirme sektörüne kadın teknisyenler kazandırarak, bu alanda kadınların önünü açmaya çalıştık. Fabrikamızdaki çalışma koşulları ‘ağır iş’ olarak görülüyor ve erkeklerin yapabileceği işler sınıfına konuluyordu. Ancak; kadın çalışanlarımızın ne kadar başarılı olduğuna biz tanık oluyoruz. Özellikle kaynak bölümünde çalışan kadın çalışanlarımız her yıl Daikin Grup içinde yapılan kaynak yarışmalarında aldıkları derecelerle bizi gururlandırıyor. Hatta bu alanda 'Avrupa Şampiyonu' olan kadın çalışanımız geçtiğimiz günlerde kendi branşında 'Dünya 3'üncüsü' olarak bize haklı bir gurur yaşattı. Fırsat tanındığı sürece bu başarıların kat be kat artabileceğinin de işaretini verdi".

"Kadınlarımızın kendilerine ve her işi başarabileceklerine olan güvenlerini artırmayı amaçlıyoruz"
Sözü edilen tüm bu çalışmaların sürekliliği olan projeler olduğunun altını çizen Önder, "Dolayısıyla kadın çalışanlara fırsat eşitliği konusunda ne kadar samimi olduğumuzu görebilirsiniz. Rakam vermek gerekirse; Daikin Türkiye bünyesinde kadın çalışan sayımızın son 5 yılda 3 katına çıktığını söyleyebilirim. Özellikle fabrikada üretim tesislerinde çalışan mavi yakalı çalışan sayımız neredeyse 10 kat arttı. 2014 yılında toplam 600 civarında çalışanımız vardı ve bunun yüzde 20’sini kadınlar oluşturuyordu. Şimdiyse bu oran yüzde 35’lere ulaştı. Biz, bununla da yetinmeyecek, kadın çalışan sayımızı yüzde 50’lere taşıyacağız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir araya geldiğimiz bugünde, kadınlarımızın kendilerine ve her işi başarabileceklerine olan güvenlerini artırmayı amaçlıyoruz. Bizim buna güvenimiz tam; onların da kendilerine sonuna kadar güvenmelerini arzu ediyoruz. Bütün emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun" şeklinde konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar İstanbul’da bir grup taksici bir araya gelerek, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. İstanbul Sarıyer’de 34 TFY 89 plakalı taksinin şoförü Yaşar Yanıkyürek, otomobilinde önce gasp edildikten sonra bıçaklanarak yol kenarına atılmıştı. Bu duruma tepki gösteren bir grup taksici bir araya gelerek, son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetler, kötü şartları protesto etti. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Göztepe Köprüsü önünde basın açıklaması yapan taksiciler, ardından Beşiktaş Meydanı’na doğru yolu çıktı, oradan tekrar Göztepe Köprüsü’ne gelen taksiciler protestoyu sonlandırdı. Durumla ilgili konuşan taksici Osman Balıkçı, "Burada bugün toplandık, iyi bir şey için toplanmak isterdik ama maalesef ki kötü bir olay için toplandık. Sevdiğimiz bir taksici ağabeyimiz Yaşar ağabeyimiz bugün hakkın rahmetine kavuştu. Bir vatandaş Ataşehir’den binip Sarıyer tarafına gidiyor ve ağabeyimizi katlediyor. Bu üzücü haberi aldıktan sonra bütün taksi camiası olarak toplandık. Şimdi de güzergahımız olarak buradan çıkacağız, artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz senelerdir gece çalışıyoruz, burada arkamda duran bütün abilerim, arkadaşlarımız hepsi evlerine ekmek parası götürmek için gece sabaha kadar çalışıyorlar ve hiçbir güvencemiz yok, bugün de gördük ki bu kadar basit bir şekilde, üstelik gündüz vakti bir abimizi kaybettik. Yaşar abimiz hakkın rahmetine kavuştu ancak bu ne ilk ne de son olacak gibi duruyor, burada toplanmamızın amacı sadece insanlara zarar vermek ya da bir şeyleri engellemek değil, sadece sesimizi duyurmak için buradayız. Buradaki bütün arkadaşlar da bu saatten sonra sadece can güvenliklerini ve Yaşar abimiz gibi bir son olmaması için ellerinden geldiğince birbirlerini kolladıkça da bir şeylerin olmasını istiyorlar ama maalesef olmuyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bugün bir abimizi daha kaybettik, Yaşar Yanıkyürek ağabeyimiz bıçaklanarak katledildi. Bunların yaşanmaması için yetkilileri de artık göreve bekliyoruz. Şu anda Göztepe köprüsü altından çıkacağız, Beşiktaş güzergahında kimseyi rahatsızlık vermeden sessiz bir protesto yapacağız, bu sessiz çığlığımızı lütfen duyun. Toplamda yaklaşık 600-700 araçlık bir grup olacak" ifadelerini kullandı.