GÜNDEM - 08 Nisan 2010 Perşembe 21:10

Davutoğlu, Zbogar ile görüştü

A
A
A
Davutoğlu, Zbogar ile görüştü

Bakan Davutoğlu: "Balkanlar'ın bütününü kuşatan bir strateji geliştirmemiz gerekiyor"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Balkanlarda her ülkenin birbiriyle komşu, kaderlerinin birbirleriyle ilişkili olduğunu belirtirek, "Bizim bütün bu bölgeyi kuşatan bir strateji geliştirmemiz gerekiyor. Bu stratejinin esası, sorunların diyalogla çözülmesidir" dedi.

 


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar ile Dışişleri Konutunda görüştü.

 

Davutoğlu, Slovenya ile tam bir işbirliği içinde olduklarını, Slovenya Dışişleri Bakanı'nın son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak için Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirterek, "Geçen sene ziyaret ettiğimizde çok kapsamlı bir stratejik işbirliği geliştirme kararı almıştık. Bunun bir boyutu ikili ilişkilerdi. İkili ilişkilerimiz mükemmel seyrediyor. İki ülke liderleri arasında başta Cumhurbaşkanı Danilo Turk olmak üzere çok iyi ilişkiler var. Balkanlarda bölgesel işbirliği kararı almıştık. Balkanlardaki tüm gelişmeleri öncesi ve sonrasında birlikte ele aldık. Özellikle Bosna-Hersek konusunda çok yakın işbirliği sergilerdik.

 

Bosna-Hersek'e NATO'ya üyelik eylem planı verilmesi konusunda çok kapsamlı bir işbirliği yaptık. Son NATO toplantısında Bosna'nın Dostları grubunu oluşturarak, birlikte buna eş başkanlık yaparak bu konudaki işbirliğimizi somut bir alana taşıdık. Balkanlardaki diğer konuları da ele aldık. Bosna-Hersek konusunda kendisini bilgilendirdim. Makedonya, Sırbistan konularını da birlikte değerlendirdik. Bundan sonra da Balkanlardaki konuları değerlendirmeye devam edeceğiz. Haziren ayında yapılacak olan Güney Doğu Avrupa toplantılarını da gözden geçirdik. Avrupa Birliği konusunda biz her zaman Slovenya'dan yakın destek gördük, kendileri de bu desteğin süreceğini ifade etti. Ayrıca küresel platformlarda yapabileceğimiz işbirlikleri konularını gözden geçirdik. Brezilya'da yapılacak Medeniyetler İttifakı Toplantısı'na birlikte katılacağız. Orada da kültürel konularda atabileceğimiz adımları tekrar gözden geçirdik" diye konuştu.

 


Slovenya Dışişleri Bakanı Zbogar ise, iki ülkenin müttefik, dost ve komşu olduğunu belirterek, "Türkiye ile stratejik ortak olmaktan dolayı onurluyuz. Türkiye'nin uluslararası düzeyde gittikçe gelişen bir rol oynadığı düşünüldüğünde, bölgede oynadığı bu rolden dolayı takdirle karşılıyoruz. Türkiye sorunlarla çevrili bir coğrafyada bulunduğundan, bu problemleri çözmeye çalışıyor. Bu rolünden dolayı Türkiye'den etkilendik. Böyle bir ülkenin müttefiki olmaktan dolayı mutluyuz. Siyasi işbirliği güçlü ve
gittikçe artıyor. İki ülke arasında iyi giden ekonomik işbirliğimiz var.

 

Arttırılması potansiyeli her zaman olan bir sahada, biz arttırılması için çaba gösteriyoruz. Ulaşım ve kültür alanında işbirliklerimiz var ve bunları da daha ileriye götürmeye hazırız. Avrupa Birliği üyeliği sürecinde Türkiye'yi destekliyoruz. Bu konuda halk görüşü de bizimledir. Slovenya, Türkiye'nin üyeliğini en fazla destekleyen ülkelerden biridir. Türkiye'nin Avrupa Birliği destekçisi olmaya devam edeceğiz. Balkanlarda ise birlikte
çalışıyoruz. Bosna, Makedonya ve Sırbistan için Balkanlardaki istikrar çok önemlidir. Türkiye ve Slovenya'nın ayrı ayrı ve birlikte yapabilecekleri çok şey var" dedi.

 


Bir basın mensubunun Kırgızistan'daki olaylarla ilgili sorusu üzerine Davutoğlu, "Kırgızistan bizim için ortak kaderi paylaştığımız, çok önemli dost ve kardeş ülkedir. Kırgızistan'ın istikrarını ve refahını, kendi istikrarımız ve refahımız kadar önemli görüyoruz. Kırgızistan'ın sükunet bulması, barışa ve huzura kavuşması için her şeyi yapmaya hazırız. Kırgızistan'da vatandaşlarımız ve şirketlerimiz var, onların esenliği bizim için önemlidir. Gelişmeler başlar başlamaz hem Bişkek'te hem de Ankara'da
Dışişleri Bakanlığı'nda kriz masası oluşturduk. 24 saat, an ve an gelişmeleri takip etti. Her an gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz.

 

İsteğimiz, halkın desteğini almış bir yönetimin, siyasi otoritenin Kırgızistan'da kurulmasıdır. Ayrıca ben Kazakistan Dışişleri Bakanı Saduabayev ile görüştüm. Gelişmeleri konuştuk ve adımlar attıklarını söylediler. Bundan sonra da sürekli temas halinde olup, AGİT olarak gelişmelerin sükun bulmasına gayret göstereceğiz" ifadelerini kaydetti.
Türkiye'nin Balkanlar politikası ile ilgili bir soruya Davutoğlu, "Bizim bütün bu bölgeyi kuşatan bir strateji geliştirmemiz gerekiyor. Bu stratejinin esası, sorunların diyalogla çözülmesidir. Bütün ülkelerin güvenlik ortamının sağlanması, etnik ve kültürel farklılıklardan arınarak, çoğul bir kültürün benimsenmesi ve ekonomik olarak karşılıklı bağımlılığın oluşması gerekiyor. Biz bütün bu konularda katkı sağlamaya çalışıyoruz" diye cevap verdi.

 


Davutoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmeyle ilgili soruya ise, bunların bilgilendirme görüşmeleri olduğunu, müsteşarının Ermenistan'a yaptığı ziyaret ve mesajı paylaştıklarını söyledi.

 


Bakan Zbagor ise, bölgedeki istikrarın önemli olduğunu, bölgedeki istikrarın Slovenya için değer taşıdığını belirterek, "Tarihi bağlarımız var. Ticaretimizin büyük bir bölümü bu bölgede gerçekleşiyor. Sloven yatırımcılar bu bölgede yatırım yapıyorlar. Bölgedeki istikrar, Slovenya'nın zenginliği için de önemlidir" dedi.

 


AHMET UMUR ÖZTÜRK-ANKARA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.