GÜNDEM - 06 Ocak 2016 Çarşamba 09:04

Dekan ve öğrenciler birlikte sahne alıyor

A
A
A
Dekan ve öğrenciler birlikte sahne alıyor

Evindeki enstrümanları fakültenin yemekhanesine taşıyan Dekan Prof. Dr. Cengiz Demir, Türkiye'de ilk kez bir üniversitede Serbest Sahne uygulamasını başlattı. Enstrüman çalabilen öğrenci ve öğretmenler, birlikte sahneye çıkıyor ve yemek yiyenlere hoşça vakit geçirtiyor. Serbest Sahne uygulamasında peçeteye istek parça yazıp gönderenler de oluyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, evindeki enstrümanları fakültenin yemekhanesine taşıyarak Serbest Sahne uygulamasını başlattı. Enstrüman çalabilen öğrenciler ve öğretmenler; Serbest Sahne’ye çıkarak müzik yapıyor, yemek yiyenlere keyifli dakikalar yaşatıyor. Öğretmen ve öğrencilerin aynı sahneyi paylaştığı Serbest Sahne uygulamasında peçeteye istek parça yazıp gönderenler de oluyor.

“MÜZİK PAYLAŞINCA GÜZEL”
Serbest Sahne uygulamalarının gelişmiş ülkelerde olduğunu hatırlatan İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, uygulamayı başlatma sürecini şöyle anlattı: “Yurt dışında bunun örnekleri var. Örneğin havaalanına piyano koyuyorlar, çalmasını bilenler seyahat eden kişilerin dinlemesi için orada müzik yapıyor. Ben de bundan esinlenerek okulumuzun restoranında Serbest Sahne kurmak istedim. Akerdeon, klavye ve mandolin çalabilen biriyim. Bateri, elektro gitar, org, keman, akordion ve piyano var. Enstrümanlarımı evden getirip öğrencilerin kullanımına sundum. Nasıl bilgi paylaştıkça güzelse, müzik de herkesle paylaşınca güzeldir. Burada müzik çalan herkes amatör. Kimi öğrenci sağlık bilimlerinden, kimi öğrenci mühendislikten. Öğle arasında enstrüman çalabilen herkes burada serbest müzik yapıyor.”

DEKAN, ÖĞRENCİLERLE MÜZİK YAPIYOR
Öğrenci ve öğretmenlerin uygulamaya olumlu tepki verdiğini belirten Demir, “Bu durumu gürültü olarak algılayanlar oldu. Bir süre onlarla mücadele ettik ama genel olarak kabul gördü. Ben de öğrencilerimle burada enstrüman çalıyorum. Her öğle vakti buradayım. Dekan olup kapılarımızı kapatmış pozisyonda değiliz. Arkadaşlarımızla birlikte ben de performans sergiliyorum” dedi.

"ÇİMLERDEKİ ORTAM YEMEKHANEYE TAŞINDI"
İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Kağan Sülün, ders aralarında fakültenin yemekhanesinde yemek yiyenlere müzik çalıyor. Amatör olarak 9 yıldır gitar çalan Sülün, “Bu proje çok eğlenceli. Burada böyle sıcak bir ortam kurulması hoş bir şey. Çimlerdeki ortam yemekhaneye taşındı. Benim alanım sağlık ama amatör olarak 9 yıldır gitar çalıyorum. Burada sahne tecrübemi geliştirdim” diye konuştu.

PEÇETEYLE İSTEK ŞARKI GELİYOR
Serbest Sahne’de müzik yapmaya başladığından bu yana 150 şarkılık bir repertuvar hazırlayan İKÇÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Doruk Can Mutlu ise bazı zamanlar peçeteyle istek şarkı geldiğini söyledi. İnsanların burada yemek yerken dinlendiğini anlatan
Mutlu, "Genelde yavaş şarkılar çalmayı tercih ediyorum. İstek parça isteyenler oluyor, şarkı çaldıktan sonra yanıma gelip teşekkür ediyorlar. Samimiyet kuruyoruz. Hoş bir ortam oluyor. Artık belli bir repertuvarım var” ifadelerini kullandı.

HERKES MEMNUN
Uygulamadan memnuniyetlerini dile getiren öğretmen ve öğrenciler ise şunları söyledi: “Gayet güzel bir uygulama. Canlı müzik oldukça zevkli ve keyifli. Gerçekten kafayı dağıtmak için keyifli bir öğle tatili geçiriyoruz. Fırsat buldukça öğle yemeklerini burada yiyeceğiz.” 

CEREN ATMACA - HALİL KARAHAN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.