GENEL - 16 Şubat 2010 Salı 17:35

Demirtaş'tan Baydemir açıklaması

A
A
A
Demirtaş'tan Baydemir açıklaması

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in KCK tarafından yargılandığını gösteren ses kaydıyla ilgili olarak, "İçeriğinden çok usulüne bakmak lazım. Gizli yürütülen bir soruşturmada dosyanın bu şekilde basına sızdırılması suçtur" dedi.

ZAFER ÇAKMAK/ANKARA

KCK soruşturmasında delil dosyaları arasında bulunan ve Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir'in KCK sorumlusu tarafından yargılandığını gösteren ses kaydı BDP'de rahatsızlığa neden oldu. BDP'nin Meclis Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan BDP Genel Başkanı Demirtaş, "Onun içeriğinden çok usulüne bakmak lazım. Gizli yürütülen bir soruşturma. Avukatların dahi ulaşamadığı, yargılananların, sanıkların, zanlıların dahi ulaşamadığı dosyanın bu şekilde parça parça maniple edilerek basına sızdırılması her şeyden önce bir suçtur" diye konuştu.

Konunun zaten yargıya intikal ettiğini hatırlatan Demirtaş, yargı aşamasında ismi geçenlerin gerekli savunmalarını yapacaklarını ifade etti. Demirtaş, "Kaldı ki bizim yerel yönetimler komisyonumuz vardır. Resmi bir komisyondur. Partimizin MYK kararıyla kurulmuş, isimleri tek tek belirlenmiş, çalışma binası, yetkisi belli bir komisyondur. Bu komisyonlarımız zaman zaman belediye başkanlarımızla ilgili parti genel merkezi adına tasarruf yetkisini kullanmıştır. Basına yansıdığı şekilde değildir.

Yargılama aşamasında göreceğiz" şeklinde konuştu.

'Sizin bilginiz var mıydı?' sorusuna ise Demirtaş, "Geçmiş dönemde yaşanmış bir olay. Partide yönetici olmadığım bir dönemdeydi. Dosya açıklandıktan sonra göreceğiz ama dosyanın basına sızmış olması başlı başına bir suçtur" karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan'ın, son günlerde yaşanan gösteriler ve çocukların kullanılmasıyla ilgili BDP'yi suçladığının hatırlatılması üzerine Demirtaş, çocuklar konusunda en hassas olan partinin BDP olduğunu iddia etti. Çocukların durumuyla ilgili Meclis'e verilmiş üç yasa tekliflerinin bulunduğunu kaydeden Demirtaş, "Bu tekliflerin gündeme alınmaması konusunda ısrarcı olan AK Parti'nin kendisidir.

Çocukları bu şekilde siyaset malzemesi yapan AK Parti, CHP ve MHP'dir. Tasarı Meclis'e gelmek üzereyken geri çeken de kendileridir. Dolayısıyla BDP'yi suçlayarak çocuklar üzerinden mağduriyet psikolojisi yaratmanın bir anlamı yok. Biz çocuklarımız ana dillerinde eğitim yapabilsinler. Elleri taş değil uçurtma tutsun. kalem tutsun istiyoruz. Çocukları sokağa taşıyan BDP'nin yaptıkları değil hükümetin yapmadıklarıdır" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.