SAĞLIK - 28 Ocak 2021 Perşembe 11:51

Deri hastalıkları korona virüs belirtisi oldu

A
A
A
Deri hastalıkları korona virüs belirtisi oldu

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsün yeni bir belirtisi daha ortaya çıktı. Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Çetinkünar, ciltteki kızamık ya da suçiçeği benzeri döküntü ve kaşıntıların virüsün belirtileri arasına girdiğini söyledi.

Ortaya çıktığı ilk günden itibaren tüm hayatı değiştiren Covid-19 virüsü hakkında yapılan araştırmalar, bu virüsün vücudun hemen hemen her sistemini etkilediğini ortaya koydu. Ciltteki kızamık ya da su çiçeği benzeri döküntüler ya da kaşıntılar da Covid-19 belirtileri arasına eklendi.

Başlangıçta solunum sistemi hastalığına neden olduğu düşünülen bu virüsün deri üzerindeki etkileri hakkında İHA muhabirine bilgi veren Adana Acıbadem Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Çetinkünar, Kendisine ürtiker şikayetiyle başvuran bir kişinin korona virüse yakalandığını tespit ettiklerini söyleyerek, “Hastamızı sorguladığımız zaman bir hafta önce halsizlik ve kırgınlık yaşadığını söyledi. Kendisine test yaptığımızda hasta pozitif çıktı. Hiç farkında bile değildi. Ürtiker ve beraberinde o belirtiler bizi tanıya yönlendiriyor” diye konuştu.

Deri hastalıkları korona virüs belirtisi oldu

Deri hastalığı belirtilerini sıralayan Çetinkünar, “Covid-19 enfeksiyonu ilk çıktığında solunum enfeksiyonu olarak düşünülmüştü. Ancak daha sonradan pandemi haline geldikçe diğer organ ve sistemleri tuttuğu anlaşıldı. Git gide artan vakalarla birlikte deri bulguları da ortaya çıkmaya ve yayınlanmaya başlandı. Kızamık benzeri kırmızı deri döküntüsü, vücudun çeşitli bölgelerinde görülüyor. Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, kaşıntılı ve kırmızı şişlikler halinde ortaya çıkabiliyor. Yaygın veya bölgesel olarak görülen ürtiker avuç içlerinde de oluşabiliyor. Vücutta su çiçeği benzeri kabarcıklar, kızarıklıklar olabilir. Bu durum daha çok orta yaşlı hastalarda görülüyor. El ve ayak parmakları gibi uç noktalarda kızarıklık, deri altı kanamaları, soğuk yanığına benzer döküntüler oluşabiliyor. Tıpta livedo retikülaris olarak adlandırılan kırmızı-mor renkte ağ benzeri döküntüler de ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

Deri hastalıkları korona virüs belirtisi oldu

“Maskeler sık değiştirilmeli”

Sadece bu bulgulara bakarak, kişinin Covid-19 olduğunu veya atlattığını söylemenin mümkün olmayacağını da belirten Dr. Deniz Çetinkünar, döküntülere eşlik eden ateş, halsizlik, boğaz ağrısı gibi şikayetlerin de olmasının tanıda önemli olduğunu belirtti. Derideki değişikliklerle birlikte diğer bulguları olan kişilerin ise acilen hekime başvurması gerektiğini anlatan Çekinkünar, “Pandemi nedeniyle uzun süre kullanılan maske ve eldiven gibi koruyucu ekipmanlar ile deri ve yüzey temizleyiciler de bazı deri hastalıklarının alevlenmesine ve egzama gibi hastalıkların artışına neden olabiliyor. Uygun olmayan maskelerin kullanımı ve uzun süre değiştirmeden maske kullanılması ve sık değiştirilmemesi nedeniyle yüzde kaşıntı, egzama, akne, roza gibi problemlerin görülmesi sıklaştı. O yüzden maskeler sık değiştirilmeli” diye konuştu.

Dezenfektan ve kolonyanın derideki bariyer fonksiyonunu bozduğunu aktaran Dr. Çetinkünar, “Bunlardan kaçınılmalı ve özellikle katı sabunlar tercih edilmeli. Çok iyi nemlendiriciler kullanılmalı. Eğer deride tahriş, egzama, akne gibi belirtiler varsa deri hastalıkları uzmanı ile görüşülerek uygun tedavi planlanmalıdır” dedi.

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.