GÜNDEM - 18 Ekim 2020 Pazar 12:20

Dillerden düşmeyen uzaktaki köy bu köy

A
A
A
Dillerden düşmeyen uzaktaki köy bu köy

Binlerce kişinin hafızasında yer edinen, bestesi bile yapılan ‘Orda bir köy var uzakta’ şiirinin Sivas’ın Çelebiler köyüne yazıldığı düşünülüyor.

Ahmet Kutsi Tecer’e ait olan ‘Orda bir köy var uzakta’ şiiri birçok kişi tarafından biliniyor. Öyle ki bu şiir bestelenerek birçok sanatçı tarafından seslendirildi. Bazı kaynaklar şairin şiiri Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde bulunan Apçağa köyü için yazdığını belirtiyor. Ancak Sivas kent merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Çelebiler köyü halkı, bu şiirin kendi köylerine yazıldığını iddia ediyor. Muzaffer Sarısözen’in yakın arkadaşı olan Tecer, bir dönem Sivas’ta öğretmenlik yaptı. Köy halkının atalarından öğrendiklerine göre Ahmet Kutsi Tecer, Sivas Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptığı dönem Çelebiler köyüne geldi. Tecer, arkadaşları ile birlikte köyün yakınlarında bulunan Öz mevkiinde piknik yaptı. Akşam olup hava karardığında ise köyün ışıkları açıldı. Manzara Ahmet Kutsi Tecer’in hoşuna gidince içinde bulunan memleket hasreti ile olduğu yerde bu şiiri yazdı. Köy muhtarı, havaalanı yolunun üzerine Tecer’in biyografisini, şiiri ve şiirin bu köye yazıldığına dair bilgi yazısı içeren bir anıt koydurmayı düşünüyor. ‘Orda bir köy var uzakta’ şiirinin Ahmet Kutsi Tecer’in Sivas’ta öğretmenlik yaptığı dönemde yazılması ise iddiaları güçlendiriyor.

Şiiri kendi köyüne olan özlemiyle yazdığı düşünülüyor

Çelebiler Köyü Muhtarı Edem Bayraktar, Tecer’in bu şiiri kendi köyüne olan özleminden o anda yazdığını düşündüğünü belirterek, “Köyümüzde yaklaşık 40 hane var. Köyümüz şehir merkezine yakın olduğu için piknikçimiz, misafirimiz, gelenimiz gidenimiz çok oluyor. Köyümüzün geçim kaynağı başlıca çiftçilik. Gençlerimizden inşaatta çalışanlar da var. Ahmet Kutsi Tecer, uzun yıllar önce Sivas’a gelip edebiyat öğretmenliği yapıyor. Bir ara Çelebiler Öz mevkiine pikniğe geliyor. Orada da akşam olup köyün ışıklarını görünce köy özlemiyle bu şiiri yazıyor’’ şeklinde konuştu.

“O köy burası Çelebiler köyü’’

Bayraktar, “Onunla ilgili aslında havaalanı yolunun üzerine Ahmet Kutsi Tecer kimdir, yazdığı şiir, bu şiirin Çelebiler'e yazılmış olduğuna dair yazı yazan bir anıt koymak gibi bir düşüncemiz var. Valimize de bunu söylemiştik. Kendisi de yardımcı olacağını söyledi. İnşallah nasip olursa yapacağız. Zannedersem kendisi de köylü çocuğu olduğu için bizim köyü de uzaktan görünce köy hasretiyle ilham gelmiş. Bence bu yüzden yazmıştır. Duyduğumuz kadarıyla o köy burası, Çelebiler köyü’’ dedi.

Demet Karakuş- Onur Erden
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.