KÜLTÜR SANAT - 09 Eylül 2021 Perşembe 10:31

Dima Aslan: 'Yemek yapmak, tasarımlarda bana ilham veriyor'

A
A
A
Dima Aslan: 'Yemek yapmak, tasarımlarda bana ilham veriyor'

Son dönemde paylaştığı yemek tarifleri ile adından söz ettiren “Dado Style” markasının kurucusu ünlü modacı ve influencer Dima Aslan, “moda” ve “yemeğin” birbirine benzediğini belirterek, "Sebze, meyve ve baharatların renk ve lezzet uyumları, tasarımlarımda bana ilham veriyor" dedi.

4 yıl önce kurduğu “Dado Style” markasıyla abiye ve gelinlik alanında büyük başarılara imza atan Dima Aslan, son dönemde paylaştığı yemek tarifleriyle de göz dolduruyor. Suriye doğumlu Aslan, tariflerinde hem Arap hem Türk yemeklerine yer veriyor. Dima Aslan, iki kültürün öne çıkan yemeklerini 730 bin takipçili Instagram hesabında paylaşarak Arap ve Türk mutfağının tanıtımında önemli bir misyon da üstleniyor. Yemek yapmanın moda gibi kendisi için bir tutku olduğunu söyleyen Aslan, mutfaktaki çalışmalarının kendisine moda alanında da ilham verdiğini belirtiyor.

"Mode ve mutfak benim için tutku, ikisinden de asla vazgeçmem"
Hobi olarak başladığı yemek konusunda yıllar içerisinde kendisini geliştiren Dima Aslan, “Yemek yapmak, tasarım sürecine de katkı sunuyor. Yemekte ürünlerin renk ve lezzet uyumu, malzemelerin kullanım oranı, pişirme süresi ve fikir nasıl önemli ise kıyafet tasarımında da detaylar o kadar önem taşıyor. Doğru kumaşlar, doğru ve etkin çizgilerle kullanılmaz, usta ellerde şekillenmezse tıpkı yemekte olduğu gibi ortaya istenilen sonuç çıkmaz. Yemeğe tutkum biraz da onu modaya benzetmemden geliyor zaten. Bazen yaptığım yemeklerde kullandığım ürünlerin, baharatların renk uyumu bana tasarımlar için ilham veriyor. Mutfakta da hem uzmanlık hem de hayal gücü gerekiyor. Bana kalırsa iki taraf da kesinlikle birbirini besliyor. Yemek yaparak hem stres atıyorum hem de tasarımlarım için ilham alıyorum. Bu iki tutkumdan da vazgeçmeyi asla düşünmüyorum" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.