EĞİTİM - 21 Kasım 2022 Pazartesi 16:15

Diş hekimleri ’Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’ kapsamında bir araya geldi

A
A
A
Diş hekimleri ’Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’ kapsamında bir araya geldi

21-27 Kasım “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” kapsamında, Atlas Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte Diş Hekimleri ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri bir araya geldi.

21-27 Kasım “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” kapsamında, Atlas Üniversitesi ve İstanbul Diş Hekimleri Odası tarafından dün Türk Diş Hekimliğinin 114’üncü yılını kutlamak amacıyla Atlas Vadi Oditoryumda Bilimsel Toplantı gerçekleştirildi. Yaklaşık 500 kişinin katılımı ile gerçekleşen toplantıya, diş hekimleri ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

Açılış konuşmaları İstanbul Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ender Kazazoğlu, Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Küçük ve Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Katiboğlu tarafından yapıldı. Ayrıca etkinlikte, Pera Sanat Akademisinin konseri de yer aldı.

Bilimsel Toplantı Doç. Dr. Erol Cansız “TME Hastalıklarına Cerrahi Bakış” sunumu ile başlarken, Doç. Dr. Rifat Gözneli’nin “Temporomandibular Rahatsızlıklar ve Stabilizasyon Splinti Tedavisi” ile Dr. Melih Şengül’ün “Okluzal Rehabilitasyon Tedavilerinde Ortopedik Stabilite” konusundaki sunumları ile devam etti. Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında gerçekleşen Bilimsel Toplantı katılımcılara faydalı bilgiler sağlarken, İstanbul Diş Hekimleri Odası adına Prof. Dr. Ender Kazazoğlu; Rektör Prof. Dr. Mustafa Küçük ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Katiboğlu’na, etkinliğe desteklerinden dolayı plaket takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.