ASAYİŞ - 24 Haziran 2019 Pazartesi 15:28

Diyarbakır'da güvenlik tedbirleri alınmayan inşaatlar tehlike saçıyor

A
A
A
Diyarbakır'da güvenlik tedbirleri alınmayan inşaatlar tehlike saçıyor

Diyarbakır'da, İnşaat Mühendisleri Odası ile İş Sağlığı Güvenliği uzmanları, bazı inşaatların etrafının açık olması ve inşaatlarda güvenlik tedbirlerinin alınmamasının tehlikeye davetiye çıkardığını belirtti.

Diyarbakır'da, bazı inşaatların etraflarının açık olması ve güvenlik tedbirlerinin alınması tehlike davetiye çıkarıyor. Vatandaşlar, kentte hemen her gün iş kazaları ve intihar vakalarının yaşandığı inşaat alanlarında güvenlik önlemlerinin arttırılmasını istedi.

“Tedbir alınmayan inşaatlar tehlikeye neden olabilir” 

İnşaatlarda güvenlik zafiyetinden kaynaklı intihar ve iş kazaları ile ilgili bilgi veren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Nihat Noyan, tedbir alınmayan inşaatların tehlikeye neden olabileceğini söyledi. Noyan, “İnşaatlarda temel kazası yapılmadan önce çevre güvenliğinin alınması lazım ve uzman ve orada çalışmaya yetkisi olmayan kişilerin inşaat alanına girmesi kesinlikle engellenmelidir. Bunun için gerekli tedbirlerin alınması lazım. Bu çevrenin çitle kapatılması, duvar örme veya tel örgülerle kapatılması gibi değişik metotlarla önlem alınabilir. Ama inşaat alanında kazı yapılmadan önce çevre güvenliğinin alınması sonrası kazıya geçirilmesi gerekir. Bunlar yapılmadığı taktirde kazalara sebebiyet verileceğini ve sivil ölümlerin yaşanabileceği geçmişte görüldü. İşte kimi yerde kanalizasyon çukuruna düşerek sivil insanların ölümüyle sonuçlanan kazalar yaşandı, kimi yerde ise ilgisiz insanların inşaatlardan düşmesi sonucunda ölümler yaşandı ve buna benzer birçok örneği gösterebiliriz" dedi.

"İnsanların hayatları söz konusu" 

İşveren ve işçilere de çağrıda bulunan Noyan, "İş güvenliğinin ve disiplinin sürekli kılınması lazım. Bu öyle ya da böyle olacak bir konu değil. İnsanların hayatı söz konusu diyebiliriz. İşverenlerin kazalara sebebiyet verilmemesi adına tedbir alması ve uzman kişilerin görüşlerinin dışına çıkmaması gerekiyor” diye konuştu.

“İnşaatların çevresinin açık olması intiharlara sebebiyet veriyor” 

B Sınıfı İş Sağlı ve Güvenliği Uzmanı Nurullah Acar da inşaatlarda son günlerde yaşanan olaylarla gündeme geldiğinin takipçisi olduklarını söyledi. Acar, “Diyarbakır'daki inşaatların en büyük sıkıntıları inşaat yapılırken çevresinin kapalı olmaması, bu hem inşaat çalışanları açısında hem de normal sivil vatandaşlar için çok büyük bir tehlike arz ediyor. İnşaat yapıldığı zaman çevresinin kapılı olması bizim bir söylemimiz değil, bu Çalışma Bakanlığının yönetmenlik kanununda yer alıyor ve zorunludur. İnşaatın dış cephesinin kapalı olması durumunda normal sivil vatandaşların oraya baktığında bir inşaat var anlaması gerekiyor. Açık olduğunda intihar ve benzeri olaylar yaşanmaktadır. Zaten inşaatlar çok tehlikeli sınıfında yer alan iş yerleridir. Hiçbir şey yapmasanız bile inşaatın çevresinde bulunduğunuzda yukarıdan taş ve kalıp tahtalar düşüyor ve her türlü tehlikesi vardır. Açık olduğunda geçtiğimiz gün yaşanan olayda bir vatandaş intihar etmişti. Bunun en büyük nedeni ise inşaatın çevresinin açık olmasıdır” şeklinde konuştu.

“İşçiler, güvenliği kültür haline getirmesi gerekir” 

Bunun önüne geçilmesi için mutlak tedbir alınmasının zorunluk olduğunu belirten Acar, şöyle devam etti:
“İş kazaları ve intiharları önlemek için, inşaatın çevresini bariyerlerle kapatabilirsiniz. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olarak, inşaatlarda en büyük etken İşverenleredir. İşverenlerin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Burada büyük iş işverenlere düşüyor, son çalışanlara düşüyor. Bizler İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı olarak yapılması gerekenleri işverenlere ve işçilere söyleriz. Bunu rapor haline de getiririz. Ama ondan sonra bu sözün havada kalması var, faaliyete geçirilmesi var ve işlenmesi var. En büyük kazaya maruz kalanlar işçilerimizdir. Onlarında iş sağlığı ve güvenliğini kültür haline getirmesi gerekiyor."


Sedat Irmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Alaşehir’de öğrenciler tiyatro yeteneklerini sergileyecek Manisa’nın Alaşehir ilçesinde "100. Yıl Projeleri" kapsamında 9 ayrı okulda oluşturulan tiyatro grupları, yıl boyunca yaptıkları hazırlıkları 3-10 Mayıs tarihleri arasında Alaşehirlilere sergileyecek. Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, "100. Yıl Projeleri" çerçevesinde tiyatro şenliği düzenliyor. Proje kapsamında 9 ayrı okulda öğrencilerinden oluşan tiyatro grupları, yıl boyunca yaptıkları hazırlıkları Alaşehirlilerle buluşturacak. Okulların hazırlamış olduğu tiyatrolar 3-10 Mayıs tarihleri arasında ücretsiz olarak sergilenecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Alaşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, "En iyi eğitim, yaparak ve yaşayarak öğrenmedir. Yaparak ve yaşayarak öğrenilen bilgi ve beceriler çocuklar üzerinde kalıcıdır. Çalışmalarımızda amacımız, çocuklarımızın var olan yeteneklerini, gizli kalmış ortaya çıkarılmasına fırsat bulunamamış yetenekli öğrencilerimizi ortaya çıkarabilmek, kendilerine güvenlerini artırmak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün 2023-2024 eğitim öğretim yılında uygulamaya koyduğu ’100. Yıl Projeleri’nden biri olan tiyatro şenliği, 9 okulumuzun sergileyeceği tiyatro etkinlikleri ile 3 Mayıs 2024 tarihinde sahnelenmeye başlayacak ve 10 Mayıs 2024 tarihine kadar sürecek. Oyunlar ücretsiz ve halka açık olarak oynanacaktır. Alaşehir’de ilk kez düzenlenen tiyatro şenliğine, katılan katkı sunan, emek veren okul müdürlerimizi, çocuklarımızı çalıştıran öğretmenlerimizi ve etkinliğin asıl mimarı olan çocuklarımızı tebrik ediyor ve her birine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Herkesi tiyatro şenliğimize davet ediyor ve katılımlarını bekliyoruz" dedi.
Balıkesir Ekipler Korhan Berzeg’e ait yeni bulguların peşine düştü Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi’nde dere yatağında bulunan kimlik, kemik ve elbise parçalarının kayıp Ekonomist Korhan Berzeg’e ait olduğu değerlendirilirken, bölgede yeniden detaylı arama çalışmaları başlatıldı. Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı kırsal Armutlu Mahallesi’nde, bundan tam 313 gün önce yürüyüş yapmak için köpeği Tina ile birlikte evinden ayrılan Ekonomist Korhan Berzeg’den (83) bir daha haber alınamamıştı. Armutlu’ya komşu konumda olan Gelgeç Mahallesi’nde konu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Gelgeç Mahalle Muhtarı Ahmet Gülay tarafından mahalleye gelen içme suyu ile ilgili dere yatağında gözlem yapıldığı esnada Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kimlik, kredi kartı, kıyafet parçaları ve kemik parçaları bulundu. Muhtar Ahmet Gülay’ın ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Cumhuriyet savcısı ile jandarma ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmaların ardından bulunan kemik parçaları Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bugün ise kimlik, kredi kartı, kıyafet ve kemik parçalarının bulunduğu bölgede 4 jandarma ekibi, komando timi, JASAT ve kadavra köpekleri ile detaylı arama ve inceleme çalışmaları başlatıldı. Bölgede, Korhan Berzeg’e ait farklı bulgular aranıyor. Diğer yandan, Korhan Berzeg’in İngiltere’de yaşayan kızı Nisa Berzeg’in Türkiye’ye dönmek üzere bu sabah yola çıktığı öğrenildi.