RAMAZAN - 14 Mayıs 2019 Salı 11:16

Diyetisyenler uyarıyor: 'İftar ve sahur arası 10 bardak su için'

A
A
A
Diyetisyenler uyarıyor: 'İftar ve sahur arası 10 bardak su için'

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seda Demetgül, hava sıcaklığının artmasıyla, vücutta sıvı kaybının daha fazla olduğunu belirterek, “İftar ile sahur arasında ortalama 8-10 bardak su tüketin” dedi.

Ramazan’da halsizlik, baş ağrısı gibi sorunların yeterli sıvı tüketilmediği zaman ortaya çıktığını belirten Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Seda Demetgül, “Özellikle nemli bölgelerde terleme ile su kayıpları fazla olabileceğinden oruçluyken ağır fiziksel aktivitelerde bulunmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Demetgül, “Böyle durumlarda çok güneşli alanlar yerine daha serin ve gölge yerleri tercih etmeliyiz. Ayrıca vücuttan su atıcı özelliği bulunan çay ve kahve tüketiminin sınırlandırarak vücudumuzdan fazla sıvı atımını engelleyebiliriz” diye konuştu.

"Orucunuzu hurma ile açabilirsiniz" 

Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seda Demetgül sağlıklı bir oruç için şu önerilerde bulundu:
“İftar öğününü ikiye bölmeliyiz. İlk bölümde daha hafif ve midemiz için ağırlık hissettirmeyecek besinler, ikinci bölümde ise eğer tüketilecekse daha karbonhidratı yüksek veya enerjisi yüksek besinler yer almalıdır. Öncelikle orucumuzu 1 bardak su ile açmak uzun süreli susuzluk sonrası vücudumuz için rahatlatıcı olacaktır. Suyun yanında 2-3 adet hurma karbonhidrat ve posa içeriği ile vücudumuz için iyi bir enerji kaynağı olmaktadır. Daha sonra çorba ile besin tüketimi devam etmelidir. Çorbanın yanında ayran, yoğurt gibi proteinden zengin bir besin çorbanın kan şekerini hızlı yükseltmesinin engelleyecek ve daha çok tokluk oluşturmasının sağlayacaktır. Daha sonrasında 10-15 dakika bekleme süresi sağlamalıyız. Bu bekleme süresinde aslında vücudumuzda tokluk hormonunun salgılanmasıyla yavaş yavaş doygunluk hissedilir. Aslında bu bekleme süresiyle ikinci bölümde alınabilecek fazla enerjiden kaçınılmış olacaktır. İftarın ikinci bölümünde haşlama, buğulama, ızgara pişirme yöntemleriyle hazırlanmış çok yağlı olmayan etler veya sebze yemekleri ve salatalara yer verilebilir, protein içerikleri ve tokluk oluşturmalarıyla bilinen posadan zengin kuru baklagiller ayrıca tam tahıllı veya tam buğdaylı besinler bulunabilir.”

“İftardan hemen sonra tatlı yemeyin” 

Özellikle gün içerisinde kan şekerlerinin düşmesine bağlı olarak tatlı veya şeker içerikli besinlere yönelimin arttığını söyleyen Diyetisyen Demetgül, “Tatlılarımızı iftar sofralarına koymayalım, iftardan sonra sütlü veya meyveli bir tatlıyla bir ara öğün yapmamız daha kontrollü besin tüketimini sağlayacaktır. Hafif besinlerle geçirdiğimiz bir iftar yemeğinden sonra bir porsiyon meyve veya sütlü bir tatlı veya süt, yoğurt, ayran gibi besinlerle ara öğünler yapabiliriz. Günlük olarak besin tüketilebilecek zaman kısıtlı olduğu için günlük almamız gereken enerjiyi de karşılamamız önemlidir. Bu yüzden sağlıklı besinlerle uygun porsiyonlarda ara öğünler yapmalıyız” diye konuştu.

"Sahurda yumurta tokluk hissi verir" 

Genellikle çalışan bireylerin uyku düzenleri bozulduğu için sahura kalkmadan oruç tuttuğunu söyleyen Diyetisyen Seda Demetgül sözlerini şöyle tamamladı:
“Mutlaka sahur yapmalıyız. Sahur yapmayanlar çok daha erken acıkmaya başlamaktadırlar. Gün içerisinde kan şekerlerinin daha erken düşmesi, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı şikayetlerinin oluşması durumuna neden olabilmektedir. Daha sağlıklı bir oruç için mutlaka sahur yapmalıyız. Sağlıklı bir sahur da mutlaka bir adet yumurta tüketimi tokluk sağlamak için yararlı olacaktır. Çok yağlı olmayan bir peynir çeşidine yer verebiliriz bol yeşil sebzeler tüketmeliyiz posa içeriği ve vitamin mineral içeriği ile mide bağırsak sisteminin daha düzenli çalışması için faydalı olmaktadır. Sahurda 2-3 su bardağı su tüketimi muhakkak sağlanmalıdır. İftar yemeğinden 2 saat sonra hafif tempolu 30-45 dakika yürüyüşler yapmak daha sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmemiz için yardım olacaktır. Sağlıklı bir oruç için su tüketimine çok dikkat etmeliyiz, yeterli ve dengeli öğünler tüketmeliyiz, vücudumuzdan su kayıplarını en aza indirmeliyiz, az az sağlıklı besinlerden tüketmeliyiz ve mutlaka sahur yapmalıyız.”  

Metin Akyürek
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla MSKÜ Kariyer Günleri başladı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nun öğrenciler için hazırladığı ve 2 gün boyunca sürecek olan Kariyer Günleri programı başladı. 24 - 25 Nisan tarihleri boyunca Muğla Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenecek olan Kariyer günleri programında, öğrenciler çeşitli alanlarda uzman isimlerden meslekler hakkında bilgi alacak. 15 mezun 30 firma konuşmacısı ile okul bahçesinde 36 stant kuruldu. Kariyer günlerinde öğrenciler ile firma yetkilileri bir araya gelirken öğrencilere staj görme imkanı da elde ediyor. Kariyer günleri açılış konuşmasını yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kıvrak "Üniversitemizin sanal işbirliği kapsamında düzenlediği etkinliğimizin, üniversitemiz, ilimiz, firmalarımız ve öğrencilerimiz açısından verimli olmasını diliyoruz. Muğla Meslek Yükseokulu olarak özellikle sektör temsilcilerimizle birlikte, öğrencilerimizin buluşmasını, sektörün gelişmesi, ekonomik büyüme ve kalkınma açısından önemsiyoruz. Sektör ihtiyaçlarını karşılayacak insan kaynaklarını, yeni piyasa şartlarına uygun eğitmek, kişisel gelişimlerine destek vermek ve gerekli donanıma sahip mezunlar yetiştirmek bizlerin öncelikli sorumluluğu. Bu sorumluluğu hem öğrencilerimizin kariyer hayatını başarıyla yönetmeleri, hem de sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasında kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Umarım tüm katılımcılarımız açısından verimli ve pozitif bir çıktı elde ettiğimiz 2 gün geçiririz. Bu anlamda katılım sağlayan, destek veren, emek veren, gönül veren tüm paydaşlarımıza, katılımcılara ve konuklarımıza teşekkür ediyorum ”dedi.
İstanbul Aydilge coştu, coşturdu Çekmeköy Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde sahne alan Aydilge, Çekmeköylülere unutulmaz bir akşam yaşattı. Çekmeköy Belediyesi’nin düzenlediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen etkinliklerin finali ünlü pop sanatçısı Aydilge konseriyle yapıldı. 7’den 70’e binlerce Çekmeköylünün katıldığı konsere coşku ve heyecan hakimdi. Vatandaşların doyasıya eğlendiği konserde Aydilge sevilen şarkılarını coşkuyla seslendirdi. Konserde ünlü sanatçıya Çekmeköylüler adına çiçek takdim eden Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez, “Bugün, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı birlikte kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Bu özel günde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yıl dönümünü ve geleceğimizin teminatı olan siz çocukların bayramını coşkuyla kutluyoruz. Bugün, sadece bir bayramı değil, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin temellerinin atıldığı önemli bir günü de anıyoruz. 104 yıl önce, ulusal egemenliği en yüksek irade olarak gören bir milletin cesur adımlarıyla bu topraklarda yeni bir dönem başlamıştı. O günden bu yana, milletimiz, demokrasi ve özgürlük mücadelesini kararlılıkla sürdürmüş, bu değerleri korumak için büyük bedeller ödemiştir” dedi. Başkan Çerkez, “Evlatlarım, sizler ülkemizin geleceği ve umudu olarak, bu değerleri daha da ileri taşımak için büyük bir sorumluluğun sahiplerisiniz. Bugün, ulusal egemenliğin ve demokrasinin değerini daha iyi anlamak için önemli bir fırsat sunuyor. Kendinize güvenin, bilgiyle donanın ve ülkenizin geleceğine olan inancınızı hiçbir zaman kaybetmeyin. Bugün, sadece kendinizi değil, aynı zamanda dünya çocuklarının sesi olma fırsatını da elde ediyorsunuz. Dünya barışı ve kardeşliği için çalışarak, insanlık ailesinin bir parçası olarak sorumluluklarınızı yerine getirmeniz gerekiyor. Unutmayın ki, küçük yaşta bile büyük işler başarabilirsiniz. Bugün sizlere armağan edilen bu bayramı en iyi şekilde değerlendirin. Sevgiyle, saygıyla, barışla büyüyen bir dünya için çaba gösterin. Unutmayın ki, sizler geleceğimizin mimarlarısınız. Bu bayramı coşkuyla kutlarken, geleceğe umutla bakmanızı diliyor, hepinizi sevgiyle selamlıyor bu bayramı tüm dünya çocuklarına armağan eden Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal eden şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum. Sizler için özenle hazırladığımız şenliğimizde doyasıya eğlenmenizi diliyor, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı tebrik ediyorum“ ifadelerini kullandı. Yaklaşık 2 saat süren konserde binlerce Çekmeköylü doyasıya eğlenip bayramı coşkuyla geçirdi. Aydilge konserine katılan vatandaşlardan Arda Çanakcı, "Öncelikle Aydilge çok sevdiğimiz bir sanatçı buraya geldiği için çok mutluyum. Çok güzel bir atmosfer var, bunu sağlayan Belediye Başkanımız Orhan Çerkez’e de çok teşekkürlerimi iletiyorum. Çok güzel bir etkinlik devamını bekliyorum" şeklinde konuştu. Fadime Denizlioğlu isimli vatandaş ise,"Konserin olacağını dün gece öğrendim, öğrendiğim zaman zaten Aydilge’nin bütün şarkılarını ezbere biliyordum. Buraya gelmek için can attım, İşlerimi bitirip hemen geldim. Çocuklarımı alıp saatlerce burayı bekledik. Çok güzeldi, değdi" dedi.
Yalova Altınova Belediyesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde fide dikim zamanı Yalova’nın Altınova ilçesinde bulunan ve 240 çeşit şifalı bitkiye ev sahipliği yapan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’ne baharın gelmesiyle birlikte fide dikimi işlemleri başladı. 2020 yılında kurulan ve Altınova Belediyesi tarafından işletilen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde 40 dönüm alanın 28 dönümünde şifalı bitkilerin üretimleri gerçekleştiriliyor. Yetiştirilen şifalı bitkilerin halka satışlarının da yapıldığı bahçeye, ziyaretçilerin ilgisi her geçen gün artıyor. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Yalova Şubesi ile işbirliği yapılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’yle ilgili bilgi veren Müdür Mustafa Sarıgül, bahçede ağaç, sarılıcı, sürünücü bitki gruplarının yer aldığını dile getirdi. Sarıgül, bahçede kekik, lavanta gibi mutfakta kullanabilen bitkileri yetiştirip vatandaşların satışına sunduklarını belirtti. Bahçede bulunan salonda üniversitelerle ortaklaşa halk ve çiftçileri bilinçlendirmek üzere konferanslar düzenlediklerini de kaydeden Sarıgül, “Kendi fidemizi yetiştirebileceğimiz üretim seramızı yaptık. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’yla ortak bir proje. Mürver bitkisi, kudret narı ve tıbbı nane dediğimiz bitkilerden aşamalı olarak çalışmalar yaptık. Tamamen insan sağlığına faydalı olabilecek çalışmalar yapıyoruz. Tabi bunu eczacılık ve tıp fakülteleri hocaları ile beraber yapıyoruz. Yurtdışından getirmiş olduğumuz, adapte etmiş olduğumuz, özel bitkilerimiz var. Şizandra üzümü dediğimiz, hamamelis cadı fındığı dediğimiz, çikolata sarmaşığı dediğimiz çok ilginç bitkiler de var burada. Alanımızda şeker otu steviayı zaten artış çok yaygınlaşmaya başladı. Vatandaşlarımızı bilinçlendirip özelikle diyabet hastası vatandaşlarımız bunu kullanmaya yönlendiriyoruz. Tamamen sağlıklı, organik bitkiler bunlar” dedi. Sarıgül, bahçede baharla birlikte fide dikimi yaptıklarını anlatan bu yıl 25 bin civarında fide üretimi yaptıklarını ve bunları üniversitelerle de paylaşacaklarını kaydetti. Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca ise ilçeye ve Yalova’ya değer katan mekanlardan olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin Türkiye’de örnek bahçelerden birisi olduğunu ifade etti. Yıl boyunca çok sayıda kişinin ziyaret ettiği bahçenin ilgi odağı olduğunu söyleyen Fazlaca, vatandaşları da bu alanı gezmeye davet etti.