SAĞLIK - 15 Aralık 2019 Pazar 13:21

Doğal şifa deposu tarhana kış aylarında sıkça tercih ediliyor

A
A
A
Doğal şifa deposu tarhana kış aylarında sıkça tercih ediliyor

Kış aylarında tercih edilen tarhana, adeta doğal vitamin deposu olarak vazgeçilmez lezzetler arasında yer alıyor. Uşak’ta 45-50 yıldır tarhana üretimi yapan İsmail Yeldanlı, tarhananın soğuk algınlığı ve gribe karşı başvurulması gereken gıdaların başında geldiğini söyledi.

Kış aylarında sıkça görülen grip ve soğuk algınlığı sırasında en çok tüketilen çorba olarak bilinen tarhana çorbasının pek çok çeşidi bulunuyor.

Uşak denilince akla gelen ilk ürünlerden olan tarhana çorbası, içerisinde bulunan maddelerle doğal bir şifa deposu olarak bölgede sıkça tercih ediliyor.

Doğal şifa deposu tarhana kış aylarında sıkça tercih ediliyor

Yaklaşık 45-50 yıldır tarhana üreten İsmail Yeldanlı, tarhananın içerisindeki ürünlerin tamamen doğal olduğunu belirterek, soğukla birlikte gelen hastalıkları uzaklaştırmada oldukça etkili olduğunu söyledi. Uzun yıllardır işletmelerinde tarhananın hem üretimini hem de satışını yaptıklarını ifade eden Yeldanlı, tarhanaya gösterilen talebin son zamanlarda arttığını dile getirdi. Babadan oğula gelen tarhananın üretimiyle uğraştıklarını belirten İsmail Yeldanlı, “Tarhana bağışıklık sistemine müthiş bir şekilde olumlu etkidir. Onun için tarhananın özellikle kış aylarında tüketilmesi birçok hastalığı önler. Tabii tarhana yalnızca kış aylarında tüketilmemeli, yaz-kış tüketilmesi gerekir. Sakın eczacılar kızmasın ama tarhanayı sürekli tüketince insanlar eczaneye daha az gider, hastalığa daha az yakalanır. Onun için tarhana 365 gün tüketilmesi gereken bir üründür” diye konuştu.

Doğal şifa deposu tarhana kış aylarında sıkça tercih ediliyor

“Kilo vermede yardımcı”

Tarhananın şifa deposu olduğunu dile getiren Yeldanlı, tarhananın nefes borusunu temizlemesinin yanında tokluk hissi verdiğini belirterek, bu sayede kilo vermeye yardımcı olduğunu kaydetti. Tarhananın doğal bir vitamin deposu olduğunu dile getiren Yeldanlı, “Bunun içerisinde 18 tane doktor var. İçerisinde proteininden mineraline her şey olduğu için yediden yetmişe tüketilmeli. Hatta bizlerde 6 aylık bebeklerin kullanacağı ürünler de var, 6 aylık bebekten 70-80 yaşındaki insanlara kadar kullanılabilecek tarhana ürünleri var. Tarhanaya önem vermek lazım. Tarhananın içerisinde bir tek ürün yok; domatesi, biberi, soğanı, yoğurdu, nanesi var. Hepsi ayrı ayrı şifa kaynağı ama bir de bunların birleşiminden olan ve 21 gün bekletilip fermente olan bir ürünün ne kadar faydalı olduğunu artık düşünün. Tarhananın şifası anlatılmaz yedikten sonra yaşanır diyoruz. Herkese de tarhanayı tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Mine Tatay
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması Mersin’de 1. sınıf öğrencilerinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama töreni büyük ilgi gördü. Minik kalpler, Mersin Üniversitesi Spor Salonunda düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama törenini, salonu dolduran öğretmen ve velilerini gösterileri ile gururlandırdılar. Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 104. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, Mersinli Ahmet İlkokulu 1. Sınıf öğrencileri, büyük bir coşkuyla kutladı. Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, okul idarecileri, öğretmenleri, velileri ve öğrenciler birlikte çalışarak unutulmaz bir bayram kutlaması organize ettiler. Program, öğrencilerin hazırladığı dans gösterileri,müzik performansları,izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Öğrenciler, sahnede yeteneklerini sergilerken, veliler de gururla izlediler. Ulusal egemenliğin sembolü olan TBMM’nin kuruluşunun 104. yıl dönümü olduğunu belirten Mersinli Ahmet İlkokulu Müdürü Yusuf Baltacıoğlu, "Bugün toprakları yağmalanan yüce bir ulusun, düşmanlarını yurttan atmak için ant içtiği gündür. Bugün yok edilmeye çalışılan bir ulusun tek bilek, tek yürek haline geldiği gündür. Bugün, harcı atalarımızın asil kanlarıyla yoğrulan, ulusal egemenliğimizin Türk çocuklarına bayram olarak armağan edildiği gündür. Bugün, dünya çocuklarının her yıl ülkemizde kutladığı ilk ve tek bayram günüdür. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır. Kutlu olsun" dedi. Baltacıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bugünlere kolay gelmediğini, bu kutsal topraklar uğruna yüz binlerce şehit ve gazi verildiğini aktararak, "23 Nisan gibi milli bayramlarımızın önemli bir anlamı daha vardır. Bu bayramlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuz günlerdir. Bu günde bizlere bu cennet vatanı, canları ve kanları pahasına emanet eden atalarımızın emanetlerini nasıl daha iyi koruyarak ve geliştirerek, yarınlara taşıyabileceğimizi konuşmalı ve düşünmeliyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önderimiz Atatürk’ü büyük kılan sadece bıraktığı eserler değildir. Aynı zamanda yıllar öncesinden bugünü okuyabilmesi ve bugünlerimize de ışık tutan adımları atarak, ülkemize çağdaş medeniyetin yolunu açmasıdır" diye konuştu.