EKONOMİ - 03 Kasım 2009 Salı 15:12

Doların ateşi yükseliyor

A
A
A
Doların ateşi yükseliyor

Dolar içeride yükselmeye devam ediyor. Bankalararası piyasada dolar 1,5125 TL'yle son iki ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Avrupa'da bankalara ilişkin kaygılarla yurtdışı borsalardaki kayıp artarken, dolar içeride yükselmeye devam ediyor.

Son günlerde gelen alımlar sonrasında bankalararası piyasada dolar bugün 1,51'in de üzerine çıktı. Dolar gün içinde 1,5125 TL ile son iki ayın en yükseğini gördü.

Uzun süredir IMF anlaşması beklentisi ve dışarıdaki olumlu havayla yatay seyreden dolar son iki haftadır yükseliş kaydediyor.

21 Ekim'de 1,4540 düzeyinde olan dolar geçen zamanda yüzde 4 değer kazandı. Piyasalardaki bozulmayla dolara güvenli liman olarak bakan yatırımcılar, doların değer kazanmasına neden oluyor.

AYTEKİN: 1,55'LERE GİDERİZ

Kurdaki hareketi ntvmsnbc'ye değerlendiren Alternatifbank Döviz Pozisyon Müdürü Sevgi Aytekin, "Bu bizden kaynaklanmayan bir artış. Risk algısının kötümsere dönmesinden kaynaklanıyor. Dolar bütün ülke para birimleri karşısında değer kazandı. Gelişmekte olan ülke para birimleri biraz daha fazla değer kaybetti.

Dolarda yıl sonuna kadar 1,55'lere-1,56'lara gidebiliriz. Kurda yeniden 1,45'lere geri dönüşün olması gelecek çok iyi haberlere bağlı. Ancak kurda çok ciddi bir artış da olmaz; 1,80'lere kadar gitmeyiz" dedi.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

    * Uluslararası piyasalarda bir düzeltme hareketinin başladığı gözleniyor.
    * Gelen veriler iyileşmeye işaret etmiyor.
    * 1,50'nin üzerine kadar çıkan Euro/dolar paritesinin gerilemesi.
    * Fed'den faiz artışı geleceğine yönelik spekülasyonlar.

BORSALARDA KAYIP ARTIYOR

Avrupa'da bankalara ilişkin endişelerle borsalarda düşüşler gözleniyor. Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 2'nin üzerine çıkarken, ABD vadeli hisse senedi piyasalarında da yüzde 1'e yakın kayıplar var.

Dışarıdaki satışlar İMKB'yi de etkiledi. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta yüzde 2.33 düşüşle 46 bin 352 puana geriledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir