GÜNDEM - 12 Mayıs 2021 Çarşamba 13:14

Domatesten istediği parayı kazanamayınca serada süs balığı üretmeye başladı

A
A
A
Domatesten istediği parayı kazanamayınca serada süs balığı üretmeye başladı

Antalya’da uzun yıllar serada sebze üretimi yapan Ali Kaçak, yetiştirip sattığı domateslerden yeterli kazancı sağlayamayınca 5 dönüm içerisinde bulunan sebze serasını 150 havuzlu süs balığı serasına çevirdi. Türkiye içi siparişlere zor yetiştiğini belirten süs balığı üreticisi Ali Kaçak, “Domates yeri geliyor çöpe dökülüyor, balık çöpe dökülmez. Domatesi bırakıp, balık serası yaptığım için pişman değilim, daha mutluyum” dedi.

Kepez ilçesine bağlı Ünsal Mahallesi’nde bulunan serasında yıllarca sebze üretimi yapan çiftçi Ali Kaçak, emeğinin karşılığını alamadığını düşünüp 2016 yılında görüp etkilendiği süs balığı üretimini kendi serasına taşıyarak cam sera içerisinde çeşitli süs balıklarının üretimine başladı. Sebze ürettiği serayı, süs balığı üretim çiftliğine dönüştüren Kaçak, yıllık 300 bin civarında balık ürettiklerini söyleyerek bu balıkları 5 yıldızlı oteller, villalar başta olmak üzere akvaryumcular ve balık toptancılarına sattıklarını belirtti. Üretici Ali Kaçak, serada bulunan balıkların 75 kuruştan başlayıp 40 TL’ye kadar fiyat değişikliği gösterdiğini söyledi.

Domatesten istediği parayı kazanamayınca serada süs balığı üretmeye başladı

“Türkiye içine yetmiyor siparişler”

Türkiye’de süs balığı siparişlerine yetişemediklerini söyleyen üretici Ali Kaçak, “Tarımla uğraşırken domatesler para etmez oldu. 2016 yılında süs balığı üretimi başladı. Biz de örnek alarak süs balığı üretmeye başladık. Seralarımı süs balığı üretim tesisine çevirdim. Çocuklarım ile birlikte aile işletmesi olarak yaklaşık 6 yıldır yapıyoruz bu işi. Şuanda kapasitemiz 300 bin civarında 5 dönüm yerde. Japon Balığı, canlı doğuran, çiklet gibi balık çeşitlerimiz var. Satışlarımızı akvaryumcular, toptancılar, 5 yıldızlı oteller gibi yerlere yapıyoruz. Yurt dışına gönderim sağlayamıyoruz. Türkiye içine yetmiyor siparişler. Biz üreticiler olarak yurt dışından gelen balığın önünü kesmek istiyoruz” diye konuştu.

Domatesten istediği parayı kazanamayınca serada süs balığı üretmeye başladı

“Domatesten daha iyi kazancımız”

Balık üretimi ile domatesten daha iyi kazanç sağladıklarını belirten Ali Kaçak, “Maliyetler yüksek şuanda. Yemler çok pahalı. Domatesten daha iyi kazancımız. Domates yeri geliyor çöpe dökülüyor, balık çöpe dökülmez. Domatesi bırakıp, balık serası yaptığım için pişman değilim, daha mutluyum. Domates üreticilerine, başka alternatif ürünlere geçmelerini öneriyorum. Şuanda burada 150 havuzumuz var. İsteğe göre otel ve villalar için balıklar üretiyoruz. Balıkların fiyatları 75 kuruştan başlayıp 40 TL’ye kadar çıkıyor. Fiyatlar, boyutlara göre değişiyor” şeklinde konuştu.

Elifnaz Altürk - Ertuğrul Gün
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.