SAĞLIK - 20 Ağustos 2021 Cuma 13:31

Dr. Zeynep Baykal: 'Yoğun bakımda yatan hastalar genellikle aşısız veya aşısını yarım bırakanlar'

A
A
A
Dr. Zeynep Baykal: 'Yoğun bakımda yatan hastalar genellikle aşısız veya aşısını yarım bırakanlar'

Isparta Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Zeynep Baykal, yoğun bakımda yatan hastaların genellikle Covid-19 aşısı yaptırmayanlar ile aşısını yarım bırakanlardan oluştuğunu söyledi. Baykal, aşı yaptırmaları konusunda vatandaşlara öneride bulunarak, "İnsanların ‘ben Covid geçirdim aşıya ihtiyacım yok ya da bir doz vuruldum ikinci doza ihtiyacım yok’ gibi aşısını yarım bırakmasının, Covid’le olan mücadeleyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’nın haftalık olarak açıkladığı illerdeki 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayısı Isparta’da artışını sürdürüyor. Kentte 31 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında 294,25 olan 100 bin kişide PCR testi pozitif çıkan kişi sayısı son açıklanan 7-13 Ağustos haritasında 345,22’ye yükseldi. Isparta’da bugüne kadar en az birinci doz aşını yaptıranların oranı ise yüzde 77.5’e ulaştı.

Dr. Zeynep Baykal: 'Yoğun bakımda yatan hastalar genellikle aşısız veya aşısını yarım bırakanlar'

“Aşıların yarım bırakılması Covid’le olan savaşımızı kırmaktadır”

Isparta Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Zeynep Baykal, tüm dünyada pandemiyle savaşın devam ettiğini belirterek, daha önce maske, hijyen ve mesafe olmak üzere 3 olan koruyucu yönteme dördüncü olarak aşının eklendiğini söyledi.

Pandemi savaşının kazanılabilmesi için aşının mutlaka yaygınlaştırılması gerektiğine değinen Dr. Baykal, “İnsanların ‘ben Covid geçirdim aşıya ihtiyacım yok ya da bir doz vuruldum ikinci doza ihtiyacım yok’ gibi aşısını yarım bırakması bizim Covid’le olan savaşımızı ne yazık ki kırmaktadır. Covid geçirsek bile yaptırdığımız aşının ikinci bir Covid’e karşı koruyuculuğu var. Çünkü Covid çeşitli varyantlar geliştirmekte ve biz de farklı varyantlar şeklinde hastalık oluşturmaktadır. Bu yüzden mutlaka aşı olmamız gerekmektedir” dedi.

“Covid geçirmek diğer varyantlara karşı koruyuculuk oluşturmayabilir”

Covid-19 hastalığının geçirilmesi durumunda diğer varyantlara karşı koruyuculuk oluşmayabileceğini belirten Dr. Baykal, “Bu yüzden aşılanmamız, aşımızı tamamlamamız, bu savaşta mutlaka hekimlere, hemşirelere verdiğimiz çok büyük bir toplumsal katkı olacak” diye konuştu.

“Aşı olmak yoğun bakımlara yatışları azaltıyor”

İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Zeynep Baykal, aşı olmanın yoğun bakımlara yatışları azalttığını belirterek, “İkinci ya da ilk Covid geçirişimizdeki kliniği olduğunca hafif seyretmesine neden olmaktadır. Tek dozu yaptırıp ikinci dozun yaptırılmaması yanlış bir şey. Mutlaka aşıların sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir” dedi.

“Hekimler olarak bu aşıları kendimize ve ailemize yaptırdık”

Baykal, Isparta Şehir Hastanesi’nin yoğun bakımında yatan hastaların genellikle aşısız ve aşısını yarım bırakmış, tek dozunu olup, ikinci ve üçüncü dozlarını yaptırmamış kişilerden oluştuğunu söyledi. Dr. Baykal, “Biz hekimler olarak bu aşıları kendimize ve ailemize yaptırdık. Her şeyden önce kendimize yaptırmazdık. Aşılar güvenilir, bizi koruyor. Çünkü Covid gerçekten çok kötü bir hastalık. Tüm organları tutan, damar sisteminden tutun, akciğer, kalp, böbrek, karaciğer, sinir sistemi gibi çok yıkıcı ve ölümcül bir hastalık. Aşı gibi koruyucu bir yöntemimiz varsa mutlaka yaptırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Muhammed Enes Yapalıkan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."