DİĞER - 26 Nisan 2015 Pazar 17:41

DSP seçim bildirgesini açıkladı

A
A
A
DSP seçim bildirgesini açıkladı

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, seçim bildirgesini açıkladı. DSP’nin seçim vaatlerinde ekonomik unsurlar göze çarptı.

 

DSP Genel Başkanı Masum Türker, TES-İŞ Sendikası Salonu’nda Demokratik Sol Parti’nin “Özlemini Duyduğumuz Ortak Değişim ve Dönüşüm, Mutlu İnsan, Güçlü Türkiye” başlıklı seçim bildirgesini açıkladı.
DSP’nin seçim bildirgesi “Mutlu İnsan Güçlü Türkiye” sloganıyla görücüye çıktı. Türker, yoksulluk ve işsizliğin çözümünün en acil sorunların başında geldiklerini ve öncelikle çocuk işçiler olmak üzere, tüm işçilerin haklarının korunacağını belirterek “En az emekli maaşı 2 bin 600 lira, asgari ücret 2 bin 200 lira olacak. Ücretlilerin vergilendirilmesinde asgari ücret tutarı kadar ücret sosyal güvenlik kesintisi hariç vergi ve diğer tüm kesintilerden muaf olacaktır. Ortaöğretime giriş sınavsız olacak, üniversiteye girişte öğrencilerin geleceklerini tek bir sınava bağlamalarının önüne geçilerek, kamu personelinin seçimine benzer bir yerleştirme sistemi benimsenecektir. Herkes yeteneğine ve isteğine göre eğitim yapacak, eğitimde rekabet eşitliği her kademede kaliteli ve parasız eğitim olanağı oluşturacak."

Öğretmenlere her yarı yıl başında birer maaş olmak üzere yılda iki ikramiye verileceğini anlatan Türker, seçim bildirgesindeki diğer başlıkları şöyle sıraladı:

"Kadınlarımızı çalışma hayatından uzaklaştıran değil, iş gücüne katılımlarını teşvik eden düzenleme yapılacak, kadına şiddete son verilecek; siyasi, ekonomik ve sosyal yaşamın her seviyesine eşit bir şekilde katılmaları sağlanacaktır.
- Türkiye’de milli sermaye düşük katma değer oluşturan sektörlere yığıldı. Bu nedenle üretim karakterli sermaye birikimi yaratılamamaktadır. Bu nedenle istihdam oluşturacak sanayi, madencilik ve benzeri endüstriyel alanlarda yatırım yapılacaktır. Son on iki yıldan bu yana yapılmayan demir cevheri işleyen demir çelik tesisleri, bakır izabe tesisleri, petrokimya tesisleri, alüminyum tesisleri ve benzerleri kurulacak, karma ekonomik sistem uygulanacaktır.
- Asgari ücret 2 bin lira olacaktır.
- Asgari ücret tutarı kadar ücret sosyal güvenlik hariç, vergiden ve diğer yasal kesintilerden muaf olacaktır.
- 23. dönemde DSP milletvekilleri tarafından verilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tatil günü olarak ilan edilmesine ilişkin yasa teklifi yasalaştırılacaktır.
- 23. dönemde DSP milletvekilleri tarafından verilen yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için “yurt dışı seçim çevresi” oluşturulmasına ilişkin kanun teklifi yasalaştırılacaktır.
- Kadın Bakanlığı kurulacaktır.
- Göçmen ve Yurt Dışı Türkler Bakanlığı kurulacaktır.
- Engelliler Bakanlığı kurulacaktır.
- Emekli maaşı en az asgari ücretin yüzde 30 fazlası kadar olacaktır. (İlk yıl asgari emekli maaşı 2 bin 600 lira olacak)
- İşyeri açarak işveren olarak çalışan emeklilerden kesilen “sosyal güvenlik destek primi” uygulamasına son verilecektir.
- Yaş dışında diğer emeklilik şartlarını taşıdığı halde emekli olamayanların emekli olması için gerekli yasal düzenleme yapılacaktır.
- Genel sağlık sigortası primi işsizlerden, evsizler ve düşük ücretlilerden alınmayacak ve bu kesimlere bedava sağlık hizmeti verilecek.
- İşsizlik sigortası ödemeleri artırılacaktır.
- İş ve meslek danışmanlarına kadro verilecektir.
- 6638 sayılı İç Güvenlik Yasası iptal edilecektir.
- Öğretmenlere her öğretim döneminde (sömestr başında) bir maaş ikramiye verilecektir. (yılda iki kez)
- Tüm öğretmen atamaları gerçekleştirilecektir
- Her üniversite öğrencisine, talep etmesi halinde en az 500 lira burs verilecektir.
- Ekonomik sicil affı çıkartarak, esnaf, tüccar ve sanayicimizin önü açılacaktır.
- Tarım ürünlerinde alım garantisiyle birlikte, hakkaniyete uygun baş fiyat verilecektir.
- Tarım kesiminin temerrüt faizleri devlet tarafından karşılanarak ana para yeniden yapılandırılacaktır.
- Engelli yurttaşların tamamı iş sahibi yapılacaktır.
- Engelli yurttaşların eğitimleri, hangi eğitim kurumunda olduğuna bakılmaksızın tamamen ücretsiz olacaktır.
- Vatandaşlık hakkı çerçevesinde, her haneden en az bir kişinin işi devlet tarafından garanti edilecektir.
- Vergi oranları yeniden elden geçirilerek düşürülecektir.
- Devlet Memurları Kanunu yeniden düzenlenecektir.
- Polis, astsubay ve benzeri görevlerde çalışanların emekli olduklarında uğradıkları mağduriyet giderilecektir.
- Biyologların Meslek Kanunu çıkarılacak ve mağduriyetleri giderilecektir.
- Veteriner hekimlerinin özlük haklarındaki ve atamalarındaki haksızlık giderilecektir.
- Kredi kartı, tüketici ve konut kredileri faizi seçim günü itibariyle sabitlenecek ve faiz artışları devlet tarafından bütçelenerek karşılanacaktır.
- Seçimlerde uygulanan baraj kaldırılacak, azınlık veya farklı düşünce tarafları temsil eden siyasi partilerin mecliste temsil edilmesi sağlanacak.
- Diyanet İşleri Başkanlığı alevi vatandaşlarımızı kapsayan ve yönetimde yer almasını sağlamak üzere yeniden yapılandırılacaktır.
- Cem evleri ibadet yeri olarak kabul edilecek, camilere sağlanan ayrıcaklıkdan yararlanmaları sağlanacak.
- Devlet okullarında çocuklara ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği verilecek.
- Stratejik kamu kuruluşları, demir yolları, havaalanları, posta ve su ve enerji hizmetleri özelleştirilmeyecektir. Özelleştirilen kuruluşlardan gerekli olanlar yeniden kurulacaktır.
- Yenilenebilir enerji (yeşil enerji) tercih edilecek ve çevrenin korunması sağlanacak.
- Taşeronluk sistemi kamu kesiminde yasaklanacak, özel sektör için işçileri koruyan düzenleme yapılacaktır.
- Kamu toplu iş sözleşmeleri yenilenecektir.
- Demokratik halk protestoları sırasında polisin maske takması ve ateşli silah kullanması yasaklanacaktır.
- Sağlık hizmetleri için vatandaşların katkı adı altında para ödeme yapmalarına son verilecektir.
- Suriye, Mısır ve Irak ile yeni anlaşmalar yapılarak Suriye, Mısır ve İsrail ile diplomatik ilişki kurulacaktır.
- Şehir içi toplu ulaşım ücretsiz olacaktır.”

“BU VAATLER İÇİN KAYNAK DA KAPASİTE DE VAR”
Türkiye’nin bu kaynakları oluşturmaya gücünün de kapasitesinin de var olduğunu iddia ettiklerini vurgulayan Türker, “Yeter ki devlet kasasının boşaltılmasından vazgeçilsin, yeter ki vergiler belli zümrelere ve bazı ailelere değil devlete kalsın. Size ilk kaynağı açıklıyoruz; yolsuzluklardan dolayı devletin kasasından çalınan milyar dolarlar, hortumları kesersek, emekli maaşları da iyileştirilir, asgari ücret de artırılır, benzin de ucuzlatılır, refah seviyesi de yükseltilir” dedi.
Türker’in konuşmasının ardından DSP Milletvekili adayları kamuoyuna tanıtıldı. 

ORHAN ONUR GEMİCİ-FATİH ERDOĞAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Osmaniye’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümü, coşkuyla kutlandı. 23 Nisan kutlamaları, depremler sonrası binası ağır hasar gören Yedi Ocak İlkokulunun nakledildiği Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ndeki Mithatpaşa İlkokulu bahçesinde yapıldı. Osmaniye Milli Eğitim Müdürü Aydın Albak, “Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulduğu 23 Nisan 1920 tarihi; istiklal ve istikbal mücadelesini elbirliğiyle, gönül birliğiyle yapmaya azmetmiş aziz milletimiz için bir dönüm noktasıdır. Esarete başkaldıran yüce Türk milletinin soylu direnişinin başlangıcıdır. 23 Nisan, bir milletin küllerinden doğuşunun cümle âleme ilanıdır. O büyük günün ardından, hür iradesiyle zafere inanmış, bağımsızlık tutkusuyla gönülleri tutuşmuş bir millet; birlik ve beraberlik içinde büyük güçlüklerin üstesinden nasıl gelineceğini tüm dünyaya göstermiştir. İstiklal mücadelemizin sürdürüldüğü en zorlu, en buhranlı günlerde doğan Türkiye Büyük Millet Meclisi; milli birliğimizin, milli mutabakatımızın, milli egemenliğimizin tecelligahıdır "dedi. Programın devamında okul öğrencilerinden Bengisu Arıca tarafından “23 Nisan Coşkusu” adlı şiir okundu. 2-E sınıfı öğrencileri tarafından sunulan “İşte Bu Bayrak” adlı müzikli gösterisi protokol üyeleri ve velilerden büyük alkış aldı. “Türkiye ve Duamız” şirinin okunmasının ardından, 1-B öğrencileri Ritim gösterisi sundu. “İzmir’in Dağları” ve “Eyvallah” adlı müzikli gösterinin ardından 23 Nisan kutlamaları; Türk Devletleri Bayrak Gösterisi, Halk Oyunu Gösterileri ve Parla 100. Yıl Marşı okunması ile sona erdi.
Muş Muş’ta 23 Nisan coşkusu Muş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Kent Meydanı’nda Muş Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç tarafından Atatürk heykeline çelenk sunulmasıyla başlayan program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Eko İnşaat İlkokulu bahçesinde devam etti. Programa katılan Muş Valisi Avni Çakır, milli egemenliğin sembolü kurtuluş mücadelesinin ve demokrasi tarihinin en önemli kurumlarından olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılını coşku ile kutladıklarını belirterek, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm milletimize ve istikbalimizin yegâne teminatı olan siz çocuklarımıza kutlu olsun. 23 Nisan 1920 tarihinde açılan Gazi Meclis, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tüm imkânsızlık ve zorluklara rağmen inanç, azim ve sabırla verdiği bağımsızlık mücadelesini ecdadının iradesine vurmak için prangalara rağmen başarı elde etmiş ve milli mücadeleyi zaferlere taşımıştır. Bizler de devlet olarak sizlere daha yaşanabilir bir ülke ve dünya bırakmak, sizleri huzur, güven ve barış ortamında geleceğe hazırlamak için tüm imkânlarımızla üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz. Sizler milletimizin umut çiçekleri, aydınlık yarınlarımızın güçlü kollarısınız. Sizleri çok seviyor, sizlere güveniyoruz" dedi. Programa, Muş Belediye Başkanı Sırrı Söylemez, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Ermiş Kasım, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, vali yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Çorum Vali koltuğuna oturdu, çocuk taraftarlar için statlarda çirkin tezahürata son verilmesini istedi Çorum’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın koltuğuna oturan 4. sınıf öğrencisi Ayşe Nefin Ölçüm, çocuk taraftarların Çorum FK maçlarını güvenli izleyebilmesi için statlarda çirkin ve kötü tezahürata son verilmesini istedi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ziyaretleri çerçevesinde Vali Zülkif Dağlı, Valilik makamını temsili olarak Fatih Sultan Mehmet İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Ayşe Nefin Ölçüm’e devretti. Valilik makamına gelen temsili öğrencilere İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek, Fatih Sultan Mehmet İlkokulu Müdürü Mustafa Fuçular, sınıf öğretmeni Selma İren ve okul öğrencilerinden İsmail Ege Erten eşlik etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 104. yılını sevinçle kutladıklarını dile getiren Ölçüm, “Bugün bir çocuğun bile vali koltuğuna oturabildiği demokrasinin gücünü tüm dünyaya gösterdiğimiz bir gün. Bana bu fırsatı veren Sayın Valimiz ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Çocukların eğitim, sağlık, güvenlik haklarını korumak ve geleceğe umutla bakmalarını sağlamak için hep beraber çaba göstermeliyiz. Bugünün valisi olarak birkaç talebimi dile getirmek, diğer talimatlarımı da yazılı vermek istiyorum. Okulumuzun bahçesine bir oyun parkı yapılmasını istiyorum. Okul servislerinin daha sık denetlenmesini ve ayrıca trafikteki diğer araçların okul servislerine karşı daha saygılı olmasını istiyorum. Tüm okullara içi geniş ve ferah, kapısı sürekli açık aktif kütüphaneler istiyorum” diye konuştu. Statlardaki kötü tezahürata dikkat çekti Temsili olarak Valilik makamına oturan Ölçüm, ayrıca statlardaki çirkin ve kötü tezahürata dikkat çekti. Çorum FK maçlarında çocuk taraftarların maçı güvenle izleyebilmesi için argo kelimeler kullanılmayan maçlar istediğini belirten Ölçüm, Çorum FK Başkanı Oğuzhan Yalçın ile telefonda görüştü. Çorum FK maçlarına gitmek istediğini dile getiren Ölçüm, “Argo kelimeler kullanıldığı için gidemiyorum. Bu yüzden argo kelimeler kullanılmayan maçlar istiyorum. Maçlarda argo kelimelerin kullanılmamasını istiyorum” diye konuştu. Hassasiyetinden dolayı Ölçüm’e teşekkür eden Yalçın, bununla ilgili taraftar grupları ve kulüp yöneticileri görüşeceğini ifade etti. Yalçın, ayrıca önümüzdeki hafta oynanacak olan Çorum FK- Şanlıurfaspor maçında çocuk taraftarları ağırlayacağını ifade etti. Ölçüm, son olarak gelecek yıl valilik koltuğuna oturacak öğrencinin daha çok çocuğun sesi olabilmesi amacıyla Milli Eğitim Abdullah Kodek’in tüm çocukların taleplerini derlemesini ve en fazla talep edilen 10 konuyu 22 Nisan 2025 tarihine kadar hazırlayıp raporlamasını istedi. Vali Zülkif Dağlı da, taleplerin tamamını not aldıklarını belirterek, “İlgili kurumlara bu konuda yazı yazacağız. Özellikle her çocuğumuzun, ’bu şehri sen yönetmiş olsaydın ne yapardın’ şeklindeki çalışma çok güzel ve önemli bir çalışma. Bunu hemen uygulamaya başlayalım. Çocuklarımızın gözüyle Çorum nasıl olmalı, eksiklerimiz neler, onların talepleri neler bunları biz daha fazla dikkate alma adına bu projeyi hemen başlatıyoruz” ifadelerini kullandı. Ziyaret sonunda Vali Dağlı çocuklara hediyeler verdi.
Balıkesir Sındırgı’da 23 Nisan coşku ile kutlandı Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 104.yılı törenlerle kutlandı. Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak da makamını Atatürk İlkokulu öğrencisi Emine Beril Temiz’ e devretti. Sındırgı İlçesindeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları sabah Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Resmi kutlama programı Kurtuluş İlkokulu bahçesinde protokol, öğrenci ve halkın büyük bir katılımı ile devam etti. Kutlama töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından, program öğrencilerin okuduğu şiirler, folklor gösterileri ve çeşitli gösterileri ile renklendi. Gösteriler büyük alkış aldı. Tören sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ilk, orta ve lise öğrencileri arasında düzenlenen “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere, ilçe Kaymakamı Didem Dinç Özay, Sındırgı belediye başkanı Serkan Sak ve protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi. Miniklerin birbirinden güzel gösterileri büyük beğeni aldı. Aileler çocuklarının sahnede yer aldığı anı ölümsüzleştirmek için birbirleriyle yarıştı. "Makamlar Çocuklara Devredildi" Kutlama programı sonrasında Kaymakamlık, belediye, emniyet, jandarma gibi protokol makamları çocuklara devredildi. Çocuklar makam araçları ile konvoy halinde görev yerlerine gitti. İlçe Kaymakamlığı Kurtuluş İlkokulu öğrencisi Zeynep Sena Kocakaya, İlçe Emniyet Müdürlüğü Kurtuluş İlkokulu öğrencisi Mehmet Erdem Akdoğdu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Kocakonak İlkokulu Zeynep Elif Uyar, belediye başkanlığı Atatürk İlkokulu öğrencisi Emine Beril Temiz, İlçe Jandarma komutanlığı İbrahim Ethem Akıncı İlkokulu öğrencisi Berat Eryılmaz’a devredildi. Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak da makamını Atatürk İlkokulu öğrencisi Emine Beril Temiz’ e devretti. Koltuğu devralan Başkan Temiz ilk icraatının Atatürk İlkokulu bahçesindeki oyun alanlarını fazlalaştırmak ve çocukların keyifli vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturmak olacağını belirtti. 23 Nisan coşkusunun doyasıya yaşandığı Sındırgı’ da 19’da çocuklar için özel programla Cumhuriyet Meydanında kutlamaların devam edeceği belirtildi.