SAĞLIK - 12 Mart 2019 Salı 10:50

Dünyaca ünlü omurga cerrahları İstanbul'da buluştu

A
A
A
Dünyaca ünlü omurga cerrahları İstanbul'da buluştu

Dünyaca ünlü, 13 ülkenin alanında uzman 150 omurga cerrahı, Memorial Bahçelievler Hastanesi’nde düzenlenen 'Erişkin Omurga Eğrilikleri' seminerinde bir araya geldi. Etkinlikte konuşan Doç. Dr. Onur Yaman, omurganın yıpranmasını azaltmak için, ağırlıktan uzak durulması gerektiğini söyledi.

Dünyaca ünlü uzmanlar 'Erişkin Omurga Eğrilikleri' toplantısında İstanbul'da bir araya geldi. 13 ülkeden yaklaşık 150 uzmanın katılımıyla Memorial Hizmet ve Bahçelievler Hastaneleri Omurga Merkezi’nden Doç. Dr. Onur Yaman’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, omurga eğriliklerinin tanı ve tedavisindeki cerrahi veya cerrahi olmayan tedavi yöntemler, cerrahi tedavideki son yenilikler, minimal invaziv, açık torakoskopik cerrahilerin dünyada izlenen cerrahi yöntemleri tartışıldı. 

Düzenlenen etkinlikte dünyanın ve Türkiye’nin alanında uzman, tüm beyin ve sinir cerrahi uzmanları, ortopedi ve travmatoloji uzmanları, radyoloji hekimleri, fizik tedavi uzmanları ve asistanları alanlarında önemli paylaşımlarda bulundular. Omurga cerrahisinde dünyada önemli isim kabul edilen Prof. Dr. Max Aebi, Prof. Dr. Richard Assaker, Prof. Dr Daniel Chopin, Prof. Dr. Frank Schwab, Prof. Dr. Pedro Berjano, Prof. Dr. Claudio Lamartina gibi önemli isimler konuşmacı olarak katıldılar.

Doc. Dr. Onur Yaman: "Dünyada uygulanan tedavi yöntemi neyse, Türkiye’de de aynısı uygulanıyor"
Dünyaca ünlü omurga cerrahlarını bir araya getiren seminerin ev sahipliğini yapan Memorial Bahçelievler ve Hizmet Hastaneleri Beyin, Sinir, Umurilik ve Omurga Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Onur Yaman, "Omurgada belirli bir yaştan sonra ortaya çıkan değişikliklere bağlı hastalarda bazı semtomlar ortaya çıkıyor. Bel ağrısı, bacak ağrısı, bacaklarda uyuşma, bir süre sonra yürüyememe, ya da yürüdüğü zaman hastanın bir mesafeden sonra tutulup kalması, ilerleyen yaşlarda idrarla ilgili sorunların ortaya çıktığı bir hastalık grubudur" dedi.

Uluslar ve uluslararası alanda pek çok uzmanla bugün erişkinlerde omurga şekil bozuklukları ile ilgili tartışma ve bilgi paylaşımı yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Yaman, "Bu hastalığın tanısı nasıl konulabilir, tedavi yöntemlerinde ne gibi gelişmeler var. Türk doktorları olarak, bu hastalığın tedavi sürecinde, dünyada ne uygulanıyorsa onu uyguluyoruz. Omurga sorunu yaşayan erişkin bir hastanın teşhisi için, hastanın şikayetleri uzun süre devam ediyorsa, özellikle tomografi ve MR gibi yardımcı inceleme yöntemleri istiyoruz. Hastanın şikayeti üzerine, vücudunda hangi bölgede ne gibi sorunlar var bunu tespit ediyoruz" dedi.

"Az girişimsel dediğimiz yöntemlerimiz var"
Tedavi yöntemi olarak bazı durumlarda sadece basit bir korse kullandıklarını ifade eden Doç. Dr. Yaman, "Eğer hasta daha ileri bir aşamadaysa, fizik tedavi ile birlikte hastanın şikayetlerini nasıl giderebiliriz. Fizik tedavi sonrasında şikayetleri geçmiyorsa; bir iğne yardımıyla, sorun neredeyse onu çözmeye yönelik az girişimsel diyebileceğimiz tedavi yöntemlerimiz var. Son olarak, daha ileri aşamada, hastalığın ilerlediği ve geçmediği durumlarda, küçük ya da daha büyük cerrahiler uyguluyoruz" bilgisini paylaştı.

"İlerleyen yaşınızda rahat etmek için omurganıza iyi bakın"
Tedavi yöntemlerindeki temel amacın hastanın günlük yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yaman, "Daha önce yapılan tüm çalışmalar gösteriyor ki siz bu hastaları kendi haline bıraktığınızda bu hastalar her geçen gün bir önceki gününü aramaya başlıyorlar. Bu hastalar için bir şeyler yapmak lazım. İlerleyen yaşlarda hastaların büyük bir kısmında omurilik deformiteleri görülmeye başlıyor. Bu deformiteler yaş ilerledikçe daha sık görülmeye başlıyor. Hastaların günlük yaşam kalitelerini sağlamamız için mutlaka cerrahi tedavi olmaları gerekir" dedi.

Doç. Dr. Yaman sözlerini şöyle tamamladı: Eğer siz omurganıza ne kadar iyi bakarsanız, ilerleyen dönemlerde omurga rahatsızlıklarını o kadar az görürsünüz. Vücudunuzu nasıl kullandığınızı bilmelisiniz, vücudunuzdaki kasları kuvvetlendirmelisiniz. Fazla kilo almamaya çalışmalısınız. Omurganın yıpranmasını azaltmak için, ağırlıktan uzak durmalısınız" dedi.

Prof Dr. Max Aebi: "Son zamanlarda erişkinlerde omurga deformiteleri konusunda çok ilerlemeler var"
Dünyadaki pek çok ülkenin bu programa katıldığını, programı çok yararlı bulduğunu ve organizasyonu düzenleyen hastaneye çok teşekkür ettiğini ifade eden Prof Dr. Max Aebi, "Biz artık yaşlanıyoruz yetişecek hekimlerimizin artık erişkinlerde omurga ile ilgili yenilikleri, gelişimleri, ilerlemeleri görmeleri gerekiyor. Son zamanlarda erişkinlerde omurga deformiteleri konusunda çok ilerlemeler var. Bunları böyle bir platformda insanlara aktarabilmek çok güzel” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin omurga cerrahisinde Avrupa ülkeleri ile aynı düzeyde olduğunu belirten Aebi, “Amerika ve Avrupa ülkeleri düzeyine ulaşan Türkiye’yi bu başarısı nedeniyle tebrik ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Chopin: "Türkiyeyi başarılı buluyorum"
Organizasyonu çok faydalı bulduğunu, yurt dışındaki cerrahlarla fikir alışverişi yapıldığını, omurilik deformiteleri konusunun çok komplike ve meydan okuyucu olduğunu ve sürekli gelişmeye açık olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Daniel Chopin, "Omurilik şekil bozukluğu konusu, gelişmeye açık bir konu, her geçen gün daha fazla gelişiyor. Teknolojinin gelişmesi, hekimlerin başarıları ile bu konu daha da ilerliyor. Türkiye’den bu anlamda umutluyum ve başarılı buluyorum" açıklamalarında bulundu.

Prof. Dr. Assaker: "Böyle organizasyonlar çok önemli"
Dünyanın bir çok ülkesinden İtalya, Fransa, İspanya ve Amerika’dan hekimlerin geldiğini ve onlarla fikir alışverişi yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Richard Assaker, "Omurilik deformiteleri konusu oldukça, zor bir süreç ve sürekli yenilikler meydana geldiği için, böyle organizasyonlar çok önemli” ifadelerini kullandı.

Dr. Frank Schwab: "Türkiye’deki hekimler Amerika’ya, Amerika’daki hekimler Türkiye’ye geliyorlar"
Amerika’dan gelen Ortopedik Cerrahi Dr. Frank Schwab, "Bizim için burada olmak çok onur verici. Türkiye, omurilik hastalığı konusunda Amerika ile aynı standartlarda bir yol haritası izliyor. Türkiye’deki hekimler Amerika’ya, Amerika’daki hekimler Türkiye’ye geliyorlar. Beraber bilgi alışverişi yapıyoruz” şeklinde konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar İstanbul’da bir grup taksici bir araya gelerek, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. İstanbul Sarıyer’de 34 TFY 89 plakalı taksinin şoförü Yaşar Yanıkyürek, otomobilinde önce gasp edildikten sonra bıçaklanarak yol kenarına atılmıştı. Bu duruma tepki gösteren bir grup taksici bir araya gelerek, son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetler, kötü şartları protesto etti. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Göztepe Köprüsü önünde basın açıklaması yapan taksiciler, ardından Beşiktaş Meydanı’na doğru yolu çıktı, oradan tekrar Göztepe Köprüsü’ne gelen taksiciler protestoyu sonlandırdı. Durumla ilgili konuşan taksici Osman Balıkçı, "Burada bugün toplandık, iyi bir şey için toplanmak isterdik ama maalesef ki kötü bir olay için toplandık. Sevdiğimiz bir taksici ağabeyimiz Yaşar ağabeyimiz bugün hakkın rahmetine kavuştu. Bir vatandaş Ataşehir’den binip Sarıyer tarafına gidiyor ve ağabeyimizi katlediyor. Bu üzücü haberi aldıktan sonra bütün taksi camiası olarak toplandık. Şimdi de güzergahımız olarak buradan çıkacağız, artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz senelerdir gece çalışıyoruz, burada arkamda duran bütün abilerim, arkadaşlarımız hepsi evlerine ekmek parası götürmek için gece sabaha kadar çalışıyorlar ve hiçbir güvencemiz yok, bugün de gördük ki bu kadar basit bir şekilde, üstelik gündüz vakti bir abimizi kaybettik. Yaşar abimiz hakkın rahmetine kavuştu ancak bu ne ilk ne de son olacak gibi duruyor, burada toplanmamızın amacı sadece insanlara zarar vermek ya da bir şeyleri engellemek değil, sadece sesimizi duyurmak için buradayız. Buradaki bütün arkadaşlar da bu saatten sonra sadece can güvenliklerini ve Yaşar abimiz gibi bir son olmaması için ellerinden geldiğince birbirlerini kolladıkça da bir şeylerin olmasını istiyorlar ama maalesef olmuyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bugün bir abimizi daha kaybettik, Yaşar Yanıkyürek ağabeyimiz bıçaklanarak katledildi. Bunların yaşanmaması için yetkilileri de artık göreve bekliyoruz. Şu anda Göztepe köprüsü altından çıkacağız, Beşiktaş güzergahında kimseyi rahatsızlık vermeden sessiz bir protesto yapacağız, bu sessiz çığlığımızı lütfen duyun. Toplamda yaklaşık 600-700 araçlık bir grup olacak" ifadelerini kullandı.