SAĞLIK - 30 Haziran 2022 Perşembe 13:35

Dünyada robotik yöntemle ilk defa bir çocukta sol akciğer damar anormalliğinin düzeltilmesi ameliyatı Türkiye’de yapıldı

A
A
A
Dünyada robotik yöntemle ilk defa bir çocukta sol akciğer damar anormalliğinin düzeltilmesi ameliyatı Türkiye’de yapıldı

Profesyonel futbol lisansı çıkarmak için girdiği sağlık kontrolünde nadir bir kalp rahatsızlığı olduğunu öğrenen 14 yaşındaki Hasan Poyraz Gürbüz, Medicana Ataşehir Hastanesi’nde robotik kalp cerrahisi yöntemiyle ameliyat edilerek sağlığına kavuştu. Dünyada sadece bir merkezde daha önce gerçekleştirilen, çocuk hastalarda ise dünyada ilk olma özelliğini taşıyan ve 3 cm’lik bir kesiyle yapılan ameliyat sonrasında hızlı iyileşme gösteren Hasan Poyraz kısa sürede yeşil sahalara dönebilecek.

7 yaşında profesyonel futbol lisansı çıkarmak için girdiği sağlık kontrolünde “sol akciğerde parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi” isimli nadir görülen bir kalp rahatsızlığı olduğu tespit edilen Hasan Poyraz Gürbüz, 7 yılın ardından Medicana Ataşehir Hastanesi’nde yapılan robotik kalp cerrahisi ameliyatı ile sağlığına kavuştu. Medicana Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’in ekibiyle gerçekleştirdiği robotik kalp ameliyatı yöntemi Türkiye’de ilk kez, dünyada ise ikinci kez yapılmış oldu. Daha önce Amerika’da bir merkezde erişkin hasta üzerinde gerçekleştirilen ameliyat, dünyada çocuklar üzerinde yapılan ilk ameliyat olma özelliğini taşıyor. Ameliyat sonrası kısa sürede sağlığına kavuşan Hasan Poyraz Gürbüz ise kısa sürede tekrardan yeşil sahalara dönebilecek olmanın sevincini yaşıyor.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, “Poyraz 14 yaşında. 7 buçuk yıl önce profesyonel futbol lisansı almak için yapılan sağlık kontrolünde kalbindeki bu rahatsızlık tespit edilmiş. Fakat daha sonra ameliyat planlanmasına rağmen büyük bir insizyonla göğüs kemiği açılarak bu ameliyat gerçekleştirileceği için aile bu ameliyattan son anda vazgeçmiş. Araya pandemi dönemi girdikten sonra karşımıza çıktı ve kendisine robotik yöntemle sadece 8 mm’lik sjs küçük delik ve 3 cm’lik bir kesi aracılığıyla bu ameliyatı gerçekleştirme imkanı bulduk” dedi.

Dünyada robotik yöntemle ilk defa bir çocukta sol akciğer damar anormalliğinin düzeltilmesi ameliyatı Türkiye’de yapıldı

“Tedavi şansı vermek zorunluluk hali almıştı”
Prof. Dr. Bilal, “Buradaki rahatsızlık şöyle; sol akciğerden kalbe temiz kanı getiren damarlardan üstteki gitmesi gereken yere yani sol kulakçığa gitmiyor, onun yerine anormal bir damar aracılığıyla kalbin sağ tarafına giden yani kirli kanın olduğu bölgeye geçiyor ve bir kısa devre yapıyor. Bunun sonucunda sağ kalp daha çok çalışmak zorunda kalıyor ve buna bağlı olarak da sağ kalp boşlukları, yani sağ kulakçık ve sağ karıncık giderek genişliyor ve hatta ileri aşamada akciğer atardamarındaki basıncın yükselmesine yol açıyor. Bunun oluşturduğu şikayetler en çok efor sırasında ortaya çıkar, nefes darlığı ve çabuk yorulma şeklinde. Bazen hastalar bu rahatsızlıkların üzerinde durmuyor ya da kendilerine doğru teşhis konulamadığı için ileri yaşlara kadar tedavi olmadan gelebiliyorlar. İlerleyen yaşlarda, 50 yaşlara kadar da gelip o yaşta ameliyat olmuş hastalar var. Bazen geçen kanın miktarının fazla olmasına bağlı olarak şikayetler daha erken yaşta ve daha şiddetli olarak ortaya çıkabiliyor. Poyraz profesyonel futbol ile uğraştığı için bu şikayetler onun performansını olumsuz yönde etkiliyor ve ciddi sorun oluşturuyordu. O nedenle tedavi olması bir zorunluluk halini almıştı. Tedavide yaptığımız şey ise, hastayı kasık bölgesindeki damarlar aracılığıyla açık kalp makinesine bağlayıp kalbi boşaltmak, anormal damarı robot kolları aracılığıyla mobilize etmek ve birleştiği toplardamardan keserek ayırmak ve sonra kalp çalışmaya devam ederken sol kulakçığa ince bir dikiş ile dikerek ağızlaştırmak şeklinde özetlenebilir" diye konuştu.

Dünyada robotik yöntemle ilk defa bir çocukta sol akciğer damar anormalliğinin düzeltilmesi ameliyatı Türkiye’de yapıldı

“Bundan sonraki hayatında fazla kısıtlama olmayacak”
Prof. Dr. Bilal, “Ameliyatı uyguladıktan sonra 1 gün içerisinde yoğun bakımdan çıktı, 3 gün kadar da odasında izledik ve bugün taburcu edeceğiz. Bundan sonraki hayatında fazla kısıtlama olmayacak göğüs kemiği açılmadığı için. Rutin kontrolleri yapılacak ve kullanması gereken ilaç olarak sadece aspirin var, o da belli bir süre. İlaçsız olarakta hayatına devam edebilecek” dedi.

“Çocuk hasta grubunda dünyada ilk olarak yapılmış oldu”
Prof. Dr. Bilal, “Bu hastalık binde 0.5 sıklıkta görülen bir hastalık ve şimdiye kadar karşılaştığımız vakalarda hep açık yöntem yani göğüs kemiği kesilmek suretiyle ameliyat gerçekleştirilmişti. Bizim dışımızda bu rahatsızlığı robotik yöntemle sağlığına kavuşturan bir başka merkez var biz ikinci merkez olduk. Onların ameliyat ettiği hasta erişkin hasta, çocuk hastalarda dünyada ilk olarak tarafımızdan yapılmış oldu” dedi.

“Ameliyata girmeden önce korkum yoktu, çünkü doktorlarıma güveniyordum”
Ameliyat olan Hasan Poyraz Gürbüz, “Belli olduğu zaman ilk başta çok korktum. Bir daha futbol oynayamayacağımı düşündüm. Ama sonrasında Murat hoca bizi Mehmet Salih hocaya yönlendirdi ve o da futbol oynayabileceğimi söyledi, çok mutlu oldum. Yaramın olmayacağını söyledi, ufak yaralar olacağı, onların da hemen geçeceğini dedi ve futbola çabuk döneceksin dedi. Ameliyata girmeden önce korkum yoktu, çünkü doktorlarıma güveniyordum. Öyle de oldu, başarılı da geçti, mutluyum” dedi.

Ömer Karaoğlu - Onur Hamzaoğlu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.