GÜNDEM - 17 Temmuz 2019 Çarşamba 17:19

Dünyanın tam donanımlı ilk mobil hastane otobüsü görenleri şaşırttı

A
A
A
Dünyanın tam donanımlı ilk mobil hastane otobüsü görenleri şaşırttı

Dünyada bir ilk olan “Mega ambulans ve hastane otobüsü” Türk mühendisleri tarafından Bodrum'da marin teknoloji ile üretildi. 8 hasta kapasiteli ful donanımlı otobüsün içinde birde 2 kişilik yoğun bakım ünitesi bulunuyor. 8 kişilik gezici hastanenin içi lüks hastanelerle yarışıyor.

Bodrum’da 2 ayda, proje yapım şirketi tarafından yapılan ve yurt dışına ihraç edilecek hastane ambulans 8+1 hastaya anında müdahale edilebiliyor. Mobil hastanenin içerisinde 2 adet yoğun bakım ünitesi buluyor. 8 hasta monitörü ve 2 merkezi izleme ekranı ve merkezi oksijen sistemi, elektrik liftli sedyeler ve çok fonksiyonlu elektrikli yataklara kadar dünyada ilk kez uygulanan birçok yeniliği barındırıyor.

Yürüyen hastane niteliğinde olan otobüsünde aynı anda 8 hastanın, nabzı, EKG’si, vücut ısısı, vücut oksijeni, tansiyonu ayrı ayrı ekranlarda izlenebiliyor. Alarmlı oksijen ve vakum müdahalesi yapılabiliyor. Ayrıca bu çılgın otobüs konuşabiliyor siren sesi yerine araçlara otomatik yolu açın anonsu yapıyor, kapılar açıldığında çevredekilere sesli anons yapıyor. Uzaktan kumandalı dev projektörlerle olay yerini 360 derece aydınlatabiliyor ve daha birçok inanılmaz özelliği barındırıyor. Dünya’da ve sağlık alanında bir ilk olan bu otobüs yüzde yüz Türk malı olarak üretildi.

Dünyanın tam donanımlı ilk mobil hastane otobüsü görenleri şaşırttı

1 hafta boyunca kesintisiz oksijen
Şirket yetkilisi Gökhan Şen’in yaptığı açıklamaya göre, otobüsün içerisinde bulunan oksijen tüpleriyle yaklaşık 1 hafta boyunca 8 hastaya yetecek şekilde sürekli olarak oksijen verilebiliyor. 6 doktor, 4 hemşirenin çalışacağı şekilde tasarlanan ve Dünya’da ve Türkiye’de ilk mobil hastane unvanına da sahip olan otobüs, olası bir faciada, kazada, deprem gibi doğal afetlerde daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde hastaya müdahale etme imkanı sağlıyor.

Dünyanın tam donanımlı ilk mobil hastane otobüsü görenleri şaşırttı

Ortakent mahallesinde bulunan tesislerde üretilen mobil hastane, ambulans açılışına, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç, Proje Yapım şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Şen ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Yaptığı Mobil hastane ambulans otobüsünü tanıtan Proje Yapım Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Şen; Dünya’da bir ilk olan otobüsü yaptıklarını belirterek “Sağlık alanında çok önemli bir ilki gerçekleştirdik. Bu araca bir mobil ambulans diye biliriz, yürüyen bir hastanede diyebiliriz. Özellikle afet durumlarında birçok ambulansın hizmet vermekte zorlandığı kaza, doğal afet durumunda hem dünyada hem de Türkiye’de çok çok işe yarayacak. Otobüste bir yoğum bakım kliniği özelliği vardır. Hastaların 5 ana fonksiyonunu gösteren ekranlar bulunmaktadır. Her hasta ayrı ayrı izlene bilmekte. Ana ekrandan da bu hastaların durumu izlenebiliyor. İçerisinde 5 + 5 oksijen tüpü bulunmakta bu tüpler sayesinde 1 hafta boyunca hastalara kesintisiz oksijen verebilme özelliğine sahip. Ranza sistemi olan hasta yataklarında raylı sistem olarak otomatik olarak kalkıp inebilmekte. Hasta yataklarının her biri 300 kilogram çelik konsollarla güçlendirilmiş olup yaralıların hastaneye taşındığında sarsılmayacak şekilde yerleştirilmiş durumda” dedi. 

Dünyanın tam donanımlı ilk mobil hastane otobüsü görenleri şaşırttı

Ambulansın tanıtım toplantısına kısa bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise bu tip projelere destek çıkılması gerektiğini ifade ederek “çok güzel ve özel bir otobüs olduğunu gördüm. Biz bu projelere sonuna kadar destek çıkacağız. Bodrum’un sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını,bölgemizde üretiminde yapıldığını gördük. Bodrum turizmde gelişmiş bir bölge bunun yanı sıra bu tip üretimlerle de adından sıkça söz ettireceğe benziyor” dedi.  

Eren Ayhan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.