EKONOMİ - 18 Nisan 2019 Perşembe 10:43

E-GÜVEN’in ürettiği elektronik sertifika sayısı 1 milyonu geçti

A
A
A
E-GÜVEN’in ürettiği elektronik sertifika sayısı 1 milyonu geçti

BTK tarafından açıklanan 2018 son çeyrek verilerine göre elektronik sertifika sayısı 3 milyon 817 bin 319’a yükseldi. Kuruluşunun 16. yılında E-GÜVEN’in ürettiği elektronik sertifika sayısı ise 1 milyonu geçti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 2018 yılının son çeyreğine ilişkin Pazar Verileri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, üretilen elektronik sertifika sayısı 3 milyon 817 bin 319’a yükseldi. 16'ncı yılında bulunan E-GÜVEN’in ürettiği elektronik sertifika sayısı ise 1 milyonu geçti. Şirket, Türkiye elektronik ve mobil imza pazarında özel sektörün büyük bölümüne hizmet veriyor. 

İlk e-imza 2005’te üretildi
Türkiye’de e-dönüşümün temelini oluşturan e-imzayı ilk ürettikleri tarih olan 24 Haziran 2005’ten bu yana yaşanan gelişmeleri değerlendiren E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, “Türkiye’nin elektronik dönüşümü kapsamında ürettiğimiz ilk e-imza, ülkemiz adına önemli bir milattı. Şirket olarak Türkiye elektronik imza pazarında ayda ortalama 500 bin mobil imzalama ve 25 milyon doğrulama işlemi gerçekleştiriyoruz. 2019 yılı itibariyle sadece bizim ürettiğimiz elektronik sertifika sayısı 1 milyonu geçti. Hiç olmayan bir pazardan mevcut duruma gelmemizde elektronik imza ve mobil imzanın kullanıldığı fayda odaklı ürünler geliştirmemizin, yenilikçi bakış açımızın büyük bir fayda sağladığını düşünüyoruz. Yeni kimlik kartlarına e-imza sertifikası yüklemek için teknolojik altyapımızı hazırlamış bulunuyoruz” dedi. 

“3,8 milyon elektronik sertifika oluşturuldu”
Aralık 2018 sonu itibarıyla toplam 3,8 milyon elektronik sertifika oluşturulduğunu belirten Orhun, şu bilgileri verdi: “İçinde bulunduğumuz bilgi çağında zaman çok değerli bir hazine. E-imza ve mobil imza bu konuda hem kamu hem de özel şirketler açısından çok önemli faydalar sunuyor. Zaman, maliyet tasarrufu yanında kağıt ve toner tasarrufu ile çevreye de büyük katkılar sağlıyoruz. Fiziksel ortamda yapılan işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini mümkün kılıyoruz. Yeni kimlik kartlarına yüklenecek elektronik sertifikalarla birlikte e-imza sayısının ve e-imza kullanım alanlarının daha hızlı yaygınlaşacağını öngörüyoruz.”  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Teknoloji çağında gün geçtikçe okuma oranı düşüyor Mardin’de öğrenciler, teknoloji çağında okuma oranının düştüğünü dile getirdiler. Mardin’de kütüphanelerde ders çalışan öğrenciler, okuma alışkanlıklarının her geçen gün düştüğünü söyledi. Okuma alışkanlığının ailede başlaması gerektiğine dikkat çeken Okan Hakan, "Kitap okumaya küçük yaşta başlanmalıdır. Ailenin vermesi gereken bir alışkanlık olması gerekiyor. Yaşa göre okunacak kitap değişir. Kitap okuma konuşma, diksiyon için çok yararlıdır. İlk başta aile, daha sonra okulda bununla ilgili bilgi verilmelidir. Teknolojiye göre kitap tercih edilmesi daha faydalı diye düşünüyorum" dedi. Okuma oranlarının düşmesini teknolojinin gelişmesine bağlayan Fahriye Kübra Teken ise, her türlü bilgiye internet yolu ile erişim sağladıklarını söyledi. Teken, "Her türlü bilgiye oradan ulaşmaya sahip olduk. İnsanlar teknolojiyi daha kolay bulduğu için oraya yöneliyor ama bence okumanın tadı daha farklı. Bu alışkanlığı pandemi döneminde edindim. O zamandan beri düzenli okumaya gayret ediyorum. Ayda üç kitap bitirmeye çalışıyorum. Okumadan önce olaylara daha düz bakıyordum. Kitap okuma alışkanlığı edindikten sonra insanlarla empati kurabildiğimi, hayata daha farklı baktığımı, duygusal ve manevi açıdan daha çok geliştiğimi fark ettim. Kitap okumak insanın bakış açısını genişletiyor. Kitap okumaya başlayan bir daha bırakamayacak. Çünkü kendi içinize çekiliyorsunuz ve bir nevi o karakterlerin hayatında yaşıyorsunuz. Sizin tanıdığınız insanlar gibi oluyorlar. Tanıştığınız her insan, giriştiğiniz her işte daha farklı bakmayı öğrendiğiniz için size bu tarz bir katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Türkçemi geliştirmeme de katkısı oldu. Kitap okuyacak herkes bu şekilde faydalanabilir" diye konuştu.